買左兩棵苗413 & 306, 請問需唔需要幫佢地換盆?

作者: mocha 發表于 2012-11-10 23:23:02
1034 7

大家好, 我係初登記花友~
之前只係買開花株, 所以都算係新手.
睇得多呢度既花友分享,
上星期出花X買左以下兩棵苗番黎種 (413 & 306), 但有以下問題:

1) 請問需唔需要幫佢地換盆?
2) 爬文後, 我買左花X三合一泥 & 美能安A. 請問盆底係咪一定要鋪7號珠石? (我買錯左5號珠石, 可唔可以代替7號鋪底呢?)
3) 花X三合一泥需唔需要溝5號珠石令泥"saw"水d?

thxthx....

413 小苗

413 小苗

306 小苗

306 小苗
ingridhung 發表於 2012-11-10 23:56:26 |顯示全部樓層
我諗起有一次去花X買發泥同蘭石,發叔在場呀,見我拎住佢包泥同蘭石想殺我咁滯,猛話佢D泥唔駛再溝!俾你參考!其實我買蘭石都唔係用嚟仲AV
回復

mocha 發表於 2012-11-11 00:04:51 |顯示全部樓層
ingridhung 發表於 2012-11-10 23:56
我諗起有一次去花X買發泥同蘭石,發叔在場呀,見我拎住佢包泥同蘭石想殺我咁滯,猛話佢D泥唔駛再溝!俾你參 ...

thx~~ 咁搞笑
因為我第一次去搵唔到發叔泥, 所以先買左花x三合一.
如果我買到發叔泥我會安心d.....

ps. 尋日去都見到發叔, 佢見我搵花肥都介紹左佢果隻比我
回復

siuhamster 發表於 2012-11-11 00:27:28 |顯示全部樓層

1) 請問需唔需要幫佢地換盆?
所有新花買返屋企一定要換泥去根消毒
先將植株完成淋水,稍等,等植株吸收
然後起泥,去根
開一盆水,加幾滴漂白水
將棵花浸10-15分鐘
再浸清水30分鐘...
過清水上盆
要隔壁,避免新花帶蟲感染屋企其他植物

至於換盆睇返你2棵,我認為唔需要換盆住
AV鐘意窄鞋架

2) 爬文後, 我買左花X三合一泥 & 美能安A. 請問盆底係咪一定要鋪7號珠石? (我買錯左5號珠石, 可唔可以代替7號鋪底呢?)
3) 花X三合一泥需唔需要溝5號珠石令泥"saw"水d?
花X3合1泥其實已經有珠石
另外,盆底可以加珠石.亦可以唔加
7號比5號珠石大粒,所以7號都可以用黎鋪底
其實泥同石既比例要睇返種既環境.如果環境比較焗,怕唔疏水既可以加多少少珠石入泥

發叔泥有時係花X都買到呢
我開頭都係用花X3合1泥..近期先轉發泥..
感覺好似發叔好D

另外可以睇
精選主題集錄I
http://hkplants.com/thread-49-1-1.html

精選主題集錄II
http://hkplants.com/thread-75932-1-1.html

非洲紫羅蘭講座後之分享
http://hkplants.com/thread-88566-1-1.html

評分

查看全部評分

回復

mocha 發表於 2012-11-11 01:21:50 |顯示全部樓層
thx siuhamster!!
好詳細啊~~ 學到野~! 我會努力刨架喇
另外仲想問下

1) 所有新花買返屋企一定要換泥去根消毒
其實我都有打算同佢地消毒, 但佢地應該仲係苗(?!) 加上我可能唔識控制濕度......
我怕去根佢地會死 >_<
我可唔可以暫時只浸漂白水 / 嘖洗潔精消毒?
等佢地強壯d先去根重種?
想問下前輩們買左新苗返屋企會點處理架?

2 & 3) 其實泥同石既比例要睇返種既環境.如果環境比較焗,怕唔疏水既可以加多少少珠石入泥
想問一下, 冬天比較乾燥, 係咪即係唔使咁疏水?
同埋你用發泥既時候, 有冇加珠石鋪底架?

sorry 咁多問題..
回復

siuhamster 發表於 2012-11-12 19:34:35 |顯示全部樓層
mocha 發表於 2012-11-11 01:21
thx siuhamster!!
好詳細啊~~ 學到野~! 我會努力刨架喇
另外仲想問下

要去根都係因為怕蟲蟲呢埋係D根度呀
留根都得既,我之前都係咁做
但因為笨手笨腳,整傷左根,到頭黎棵花都係吸唔到水死左
所以宜家我會去根..咁就避免整死D根
經過我多次換泥後死苗經驗,要提一提你:記得換完泥之後記得入溫室!
另外,我覺得就咁噴洗潔精/漂白水落去無換泥咁全面呀
同埋都怕過唔清水,反而毒死棵花

我D花全部都係珠石鋪底
回復

mocha 發表於 2012-11-12 19:58:10 |顯示全部樓層
siuhamster 發表於 2012-11-12 19:34
要去根都係因為怕蟲蟲呢埋係D根度呀
留根都得既,我之前都係咁做
但因為笨手笨腳,整傷左根,到頭黎棵花都係 ...

唔該哂你呀!
咁我試下去根重種。
想問下入左溫室,我爬過文(AV終極換泥法)話要保持泥土濕潤。
係咪即日每日/隔日都要淋透佢?
Thx again!!

siuhamster  入溫室目的就係保持濕度.D泥濕濕地OK,但唔好太濕.我就會每日開一開蓋五至十分鐘抖抖氣  發表於 1 分鐘前

Thx~~~ 我會試下!! 希望唔好變成殺花兇手啦~~

我之前都殺左唔少,每次整死左都會反思係咩問題。我都係學習階段中,一齊加油,努力種花  發表於 2012-11-13 10:57
入溫室目的就係保持濕度.D泥濕濕地OK,但唔好太濕.我就會每日開一開蓋五至十分鐘抖抖氣  發表於 2012-11-12 20:45
回復