一點天地心^^ 農業篇

作者: 金剛 發表于 2012-11-6 19:31:47
29063 741
金剛 發表於 2014-5-9 16:26:30 |顯示全部樓層

黃皮樹和石榴
回復

金剛 發表於 2014-5-9 16:29:17 |顯示全部樓層

柿樹和多產楊桃樹
回復

金剛 發表於 2014-5-9 16:31:24 |顯示全部樓層

柿樹、百香果、楊桃樹
回復

金剛 發表於 2014-6-25 19:32:08 |顯示全部樓層

果樹豐收季節,有三個特大樹菠蘿、黃皮已經可以採收喇^^哈哈!楊桃樹仲結咗幾個果,期待中秋節大豐收,今年會搞活動,希望搞下猜燈迷會,人數上限四十人

要排定隊啦!  發表於 2014-6-26 01:14
好期待呀! x2  發表於 2014-6-25 22:05
好期待呀!  發表於 2014-6-25 19:44

評分

查看全部評分

回復

金剛 發表於 2014-6-25 19:34:45 |顯示全部樓層
回復

金剛 發表於 2014-6-25 19:35:17 |顯示全部樓層

晚上好?柚子薄荷?  發表於 2014-6-25 19:43
回復

金剛 發表於 2014-6-25 19:46:52 |顯示全部樓層
Cora
晚上好?柚子薄荷?

係呀^^妳好叻呀師姐
回復

金剛 發表於 2014-6-25 19:48:32 |顯示全部樓層

今日有朋友見到佢笑咗^^問仲咩係中間
回復

金剛 發表於 2014-7-8 13:13:47 |顯示全部樓層

修成證果,昨日採收的百香果
回復

hiatus 發表於 2014-7-8 13:32:22 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-7-8 13:13
修成證果,昨日採收的百香果

咦,金剛師姐,我食過既百香果係 紅色架。。點解你既係白色多d呢?
回復

金剛 發表於 2014-7-8 15:27:28 來自手機 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-7-8 13:32
咦,金剛師姐,我食過既百香果係 紅色架。。點解你既係白色多d呢?

多數見到是綠果,只會偶然見到一兩個是熟的(深啡帶紫紅色),很耐先會熟透,摘下來會快些熟~
回復

hiatus 發表於 2014-7-8 15:29:48 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-7-8 15:27
多數見到是綠果,只會偶然見到一兩個是熟的(深啡帶紫紅色),很耐是會熟透,摘下來會快些熟~ ...

哦,原來係咁,你想佢快些熟呀  
回復

金剛 發表於 2014-7-8 15:33:15 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-7-8 15:29
哦,原來係咁,你想佢快些熟呀

係呀^_^送给妳的~如果我唔摘,就會無得收,每次發現唔係綠果就係黑果(乾哂壞了的)
回復

hiatus 發表於 2014-7-8 15:35:50 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-7-8 15:33
係呀^_^送给妳的~如果我唔摘,就會無得收,每次發現唔係綠果就係黑果(乾哂壞了的) ...

真係比我架?
咁好可惜,點解呢? 因為你要一個星期才去睇佢嗎? 如果會變黑就早點收啦,放屋企等佢慢慢熟都好呀.
回復

金剛 發表於 2014-7-8 16:47:43 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-7-8 15:35
真係比我架?
咁好可惜,點解呢? 因為你要一個星期才去睇佢嗎? 如果會變黑就早點收啦,放屋企等佢 ...

係呀 比你的~
我成日見到綠色咪唔多理佢,等到想起佢嘅時候咪先再去睇佢,又喺綠色,之前d綠色果咁又去咗邊呢?!我只發現有幾個黑色乾哂已不能吃的,咁唯有摘綠的,我都懷疑喺咪品種問題,但偶爾又會發現一兩個會轉深啡紫红色的,綠的要轉成深紫红先好吃的(嗰果皺哂皮缩咗水先喺熟)
回復

hiatus 發表於 2014-7-8 16:51:08 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-7-8 16:47
係呀 比你的~
我成日見到綠色咪唔多理佢,等到想起佢嘅時候咪先再去睇佢,又喺綠色,之前d綠色果咁又去 ...

咁可能係品種關係哦。 我見你相中既果皮都係皺皺既,好似我係台灣食個種,紫紅色,果肉仍然很飽滿。
咁你要多d去睇下佢啦,唔好錯過自然成熟機會
回復

金剛 發表於 2014-7-8 16:59:34 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-7-8 16:51
咁可能係品種關係哦。 我見你相中既果皮都係皺皺既,好似我係台灣食個種,紫紅色,果肉仍然很飽滿。
咁你 ...

好的~我聽你話,會多d關注佢喇~
西番蓮真的有好多品種^_^
回復

hiatus 發表於 2014-7-8 17:03:06 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-7-8 16:59
好的~我聽你話,會多d關注佢喇~
西番蓮真的有好多品種^_^

咁我又學多樣野,我以為百香果都係紅色架。。我係先知道佢既花靚,之後才有機會食果既
提你下, 倒地鈴我收了兩個啦

金魚妹妹~叻叻  發表於 2014-7-11 10:37
回復

loklok528 發表於 2014-7-12 00:46:11 |顯示全部樓層
金綱大師,見到你的百香果豐收,但我的只見開花,總是結不到果,種了三年多了,請指教,謝謝.
回復

金剛 發表於 2014-7-13 22:56:46 來自手機 |顯示全部樓層
loklok528 發表於 2014-7-12 00:46
金綱大師,見到你的百香果豐收,但我的只見開花,總是結不到果,種了三年多了,請指教,謝謝. ...

有兩個可能性^_^第一、授粉不足,第二、不結果品種
回復