一點天地心^^ 農業篇

作者: 金剛 發表于 2012-11-6 19:31:47
29066 741
金剛 發表於 2014-5-8 16:17:22 |顯示全部樓層
回復

金剛 發表於 2014-5-8 16:19:48 |顯示全部樓層

番木瓜
回復

金剛 發表於 2014-5-8 16:21:54 |顯示全部樓層

柚樹
回復

金剛 發表於 2014-5-8 16:24:31 |顯示全部樓層

蘋果芒
回復

金剛 發表於 2014-5-8 16:26:11 |顯示全部樓層

柿樹
回復

金剛 發表於 2014-5-8 16:28:05 |顯示全部樓層

楊桃樹
回復

hiatus 發表於 2014-5-8 16:40:22 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2012-11-16 18:59
很美麗的珠仔~剛剛採收,有無人玩過串珠,估唔估到圖中有多少粒^^提示:足夠我穿一條念珠 ...

依d串珠我細個時喺鄉下都玩過哦,唔知佢叫咩名,你有種?
回復

hiatus 發表於 2014-5-8 16:51:28 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2012-11-23 19:43
薏苡的種子原來會轉色^^真係好靚! 我穿了一條念珠

原來依d珠珠係可以煮來食既 薏苡 呀~~
長見識啦
回復

金剛 發表於 2014-5-8 17:02:55 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-5-8 16:40
依d串珠我細個時喺鄉下都玩過哦,唔知佢叫咩名,你有種?

薏米得個種字,我收咗好多都未破殼,滿地都係佢d苗,最好笑喺落咗d粟米種子,要望真d,係薏米要拔出來,太多了,稍候我考慮出帖分享出去~_~
薏米係健康食材,可利水化膿防癌,平時可煲嚟飲對身體好。
回復

hiatus 發表於 2014-5-8 17:22:02 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-5-8 17:02
薏米得個種字,我收咗好多都未破殼,滿地都係佢d苗,最好笑喺落咗d粟米種子,要望真d,係薏米要拔出來, ...

我就係用來煲粥呀,好好食^^
喺鄉下好似係野生,唔需要自己種。
你要分享苗定種子? 我想要種子呀,即係個個珠仔
回復

金剛 發表於 2014-5-8 17:28:51 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-5-8 17:22
我就係用來煲粥呀,好好食^^
喺鄉下好似係野生,唔需要自己種。
你要分享苗定種子? 我想要種子呀,即係 ...

無記錯d種子由未熟既綠色開始變成黃,啡黑,熟了就變哂白色,依架找找d種子先,你pm我,我直接寄你,呀~_~今日又忘記寄信添,各位花友請見諒!
回復

金剛 發表於 2014-5-9 00:51:34 |顯示全部樓層
回復

金剛 發表於 2014-5-9 01:10:02 |顯示全部樓層

我的百香果今年都好勁, 有成百幾支花, 不過不知大雨後剩下幾多了  發表於 2014-5-9 10:13
回復

金剛 發表於 2014-5-9 10:23:31 |顯示全部樓層
回覆點評:
skchan
我的百香果今年都好勁, 有成百幾支花, 不過不知大雨後剩下幾多了 

不要緊^_^花會不斷開,我這棵都兩三年每次都有成百個收,祝你也大豐收!
回復

Bohmui 發表於 2014-5-9 11:58:47 |顯示全部樓層
金剛師兄,兩個月前我才開始小試種農作物,由於什麼都不會,就在網上找資料,發現這裡,看到很多人,很多心血結晶。很高興今天看到你的帖,很有禪意,可能是前身修來的緣份,一口氣就追曬了。很喜歡你那個"玄"的味道。
回復

金剛 發表於 2014-5-9 15:31:46 |顯示全部樓層
Bohmui 發表於 2014-5-9 11:58
金剛師兄,兩個月前我才開始小試種農作物,由於什麼都不會,就在網上找資料,發現這裡,看到很多人,很多心 ...

Bohmui 師兄你好!感謝你的來訪,一切都是眾緣和合,我也很感激師兄師姐們給我的啟發,有空多多上來交流吓,互相學習!

一定會,謝謝你。  發表於 2014-5-9 23:58
回復

hiatus 發表於 2014-5-9 16:00:43 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-5-9 10:23
回覆點評:
skchan
我的百香果今年都好勁, 有成百幾支花, 不過不知大雨後剩下幾多了 

我同花友要咗枝條來種,啱啱發新芽,今年應該只能睇花唔得食嘍。
百香果喺香港有的買嗎? 我只係去台灣時食過。
回復

金剛 發表於 2014-5-9 16:09:35 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-5-9 16:00
我同花友要咗枝條來種,啱啱發新芽,今年應該只能睇花唔得食嘍。
百香果喺香港有的買嗎? 我只係去台灣時 ...

有得買,有一間在太子界限街唔記得幾号,好细間店買水果的,在加油站附近,花墟附近的^_^
回復

hiatus 發表於 2014-5-9 16:14:01 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-5-9 16:09
有得買,有一間在太子界限街唔記得幾号,好细間店買水果的,在加油站附近,花墟附近的^_^ ...

界限街都幾長呀。。。唔係有油站,都唔知行咗去邊~~
一般幾月會有的買? 台灣好似6月有的食。

很多生果店都有得賣,九龍城也有!  發表於 2014-7-8 13:44
回復

金剛 發表於 2014-5-9 16:24:00 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-5-9 16:14
界限街都幾長呀。。。唔係有油站,都唔知行咗去邊~~
一般幾月會有的買? 台灣好似6月有的食。 ...

加油站附近有間唔知係教堂定學校好似叫三育……差唔多d果依架先開始結,六月有得收喇^_^
回復