剛剛屋企附近有山火

作者: cowslip 發表于 2012-11-3 18:39:35
1145 7
今日得閑打虫水,見到有對夫婦拜完山走人,之後過左10至15分鍾就聽到燒野的聲音,望下望下見到山上有煙,睇真d有火。
拿拿林打999,轉去燒防處講明地點同電話,好快就到啦(10分鍾左右),來了2輛車
好在d火燒唔起,個火好細,連煙到少,無煙火指路,連火頭係邊到唔知。消防人員要上山溫火頭,大約15分鍾就ok啦!
其實我有d唔好意思,早知打電時就講多聲,個火剛剛起,唔大火,唔先佢地咁多人來,麻煩到多咁多人
(好有可能根本燒唔起)

評分

查看全部評分

劍狼 發表於 2012-11-3 18:45:18 |顯示全部樓層
我覺得你早報消防是對的, 起碼防止左山火蔓延.
回復

jack872184 發表於 2012-11-3 18:48:23 |顯示全部樓層
no need唔好意思 bo
即call 999 啱啊~
回復

claudiatang 發表於 2012-11-3 22:26:54 |顯示全部樓層
你做得對呀﹗火的事誰也說不準。燒起來可不是玩的。消防員哥哥來多幾個也不是大問題。
回復

ahgeeinheaven 發表於 2012-11-4 01:42:28 |顯示全部樓層
我覺得講唔好意思嘅應該係果對拜山夫婦
回復

貓頭鷹 發表於 2012-11-4 01:48:44 |顯示全部樓層
你架反應都好快,如果由佢燒可以都變左大火啦!邊個知究竟個火大定細都唔知,咁人多好辦事唧!火細咪快快救完收隊。
回復

031504 發表於 2012-11-7 02:31:12 |顯示全部樓層
我都覺得係正確~~!
回復

andyman 發表於 2012-11-10 18:20:45 |顯示全部樓層
以前我住西貢, 一到秋冬季,就好多時要打電話比消防救火, 有時我地村民又會幫手救, 救熄晒火燭車都未到
咁算唔算報假案呢??但有時都燒得好勁架,有次消防叫我地疏散, 好在有驚無險
回復