返回列表 發新帖

我盤薄荷葉同羅勒到底發生咩事呢?

作者: man62 發表于 2012-10-17 21:45:31
8187 27
沙咀釣友 發表於 2012-10-20 18:27:28 |顯示全部樓層
man62 發表於 2012-10-20 15:04
咁我諗我真係要去搵下,因為呢期好多蚊滋仔,日日都要拎住枝煙水响度殺佢地,真係好煩﹗
咁係咪如果我要 ...

蚊滋仔應該係d肥"吽"出來喎...... 試下加d沙上泥面阻止d蚊滋仔繁殖好過用藥...
回復

man62 發表於 2012-10-20 19:02:00 |顯示全部樓層
沙咀釣友 發表於 2012-10-20 18:27
蚊滋仔應該係d肥"吽"出來喎...... 試下加d沙上泥面阻止d蚊滋仔繁殖好過用藥... ...

我每日淋之前要拎住枝煙水係咁噴一輪先可以淋,仲有啲極之可惡既雀仔,日日咬爛同咬走我啲苗,真係想殺咗佢地﹗
回復

man62 發表於 2012-10-20 19:02:45 |顯示全部樓層
沙咀釣友 發表於 2012-10-20 18:24
去花墟搵一定搵到呢隻油, 小心唔好俾人說o左去買咩"大滅虫"果d藥粉, 聲稱非常有效, 唔知點解我用就冇效...  ...

去開花墟我會去搵,謝謝﹗
回復

沙咀釣友 發表於 2012-10-28 13:22:27 |顯示全部樓層
pwhfanny2005  我係直接淋落D菜到 <-- 農藥灑落D泥度..... 雖然唔多唔少都有, 不過D藥幾時散冇人知喎, 呢樣我唔敢試

但兩三星期D蟲由會返來 <-- D蟲返來咪噴一次, 兩三個星期先噴一次已經好好喇

唔知點解今日好多蝸牛 <-- 呢個問題我都有, 仲有好多蚯蚓O係泥入邊, 不過見D植物冇咩事咪由得佢, 係蟻先麻煩...... 煩惱中...

有無咖肥渣呀?灑d係植株或者盆周圍可以趕蟻!放遠d唔好燒到根,慢慢係泥裏面會變氮肥。蒜頭都得,麻煩d。  發表於 2012-10-29 08:37
回復

Christopher 發表於 2012-10-28 13:37:14 |顯示全部樓層
man62 發表於 2012-10-20 19:02
去開花墟我會去搵,謝謝﹗

如果你系港島區住,上環陳X合都有 $15/支 (100ml), 間店系干諾道西3號, 西港城隔離果一列店度, D店仲有種子同其他藥賣, 不過我冇問價

仲有, 間店平日收6:15pm, 假日收 5pm, 所以返工果D都要星期六先買到啦 (其他果D有D仲星期六日唔開工)

(系上環陳X合買左, 臭過殺蟲水!) 邊度有平苦棟油?
http://hkplants.com/thread-125023-1-1.html
回復

man62 發表於 2012-10-28 18:10:07 |顯示全部樓層
Christopher 發表於 2012-10-28 13:37
如果你系港島區住,上環陳X合都有 $15/支 (100ml), 間店系干諾道西3號, 西港城隔離果一列店度, D店仲有種 ...

太好,我平日可以蛇去買,謝謝﹗

YOU WELCOME :)  發表於 2012-10-28 20:09
回復

ritaf_sshh 發表於 2013-8-12 08:28:49 |顯示全部樓層
上環陳X合都有 $15/支 (100ml), 間店系干諾道西3號, 西港城隔離果一列店度
應該係干諾道3號

你去過未咖?干諾道3號 係 以前 香港麗嘉酒店 啵~  發表於 2013-8-12 08:43
回復

ritaf_sshh 發表於 2013-8-12 09:10:23 |顯示全部樓層
ritaf_sshh 發表於 2013-8-12 08:28
上環陳X合都有 $15/支 (100ml), 間店系干諾道西3號, 西港城隔離果一列店度
應該係干諾道中3號 ...

oh sorry, i miss-read the map, as i think 西港城 is on 干諾道中, very sorry!
回復