請教種曇花要注意啲咩呀?

作者: man62 發表于 2012-10-28 22:19:14
2085 5

感激花友送給我的曇花葉,我會好好對佢架喇﹗但我想知種曇花有咩特別野要注意?係咪要用沙嚟種架?

曇花葉

曇花葉

評分

查看全部評分

beebee 發表於 2012-10-31 09:44:08 |顯示全部樓層
用普通泥已經可以啦﹗疏水多晒太陽,大得好快吓,一年可以開幾次花。
回復

金剛 發表於 2012-10-31 09:58:23 |顯示全部樓層

曇花(學名:Epiphyllum)是仙人掌科曇花屬的一種植物。原產於南非、墨西哥等地區,是屬於熱帶沙漠里的旱生性植物。由於在晚上開花,而且又很重的花香,所以又叫月下美人。

種植方法:

喜溫暖濕潤和半陰環境。不耐霜凍,忌強光暴晒。宜含腐殖質豐富的沙壤土。冬季溫度不低於5℃。盆栽常用排水良好,肥沃的腐葉土,盆土不宜太濕,夏季保持較高的空氣濕度。避免陣雨沖淋,以免浸泡爛根。生長期每半月施肥1次,初夏現蕾開花期,增施磷肥1次。肥水施用合理,能延長花期,肥水過多,過度蔭蔽,易造成莖節徒長,相反影響開花。盆栽曇花由於葉狀莖柔弱,應設立支柱。冬季南京地區應搬室內養護。

品種
此屬之下共有19種
鋸齒曇花 Epiphyllum anguliger
Epiphyllum caudatum
Epiphyllum chrysocardium
月兔 Epiphyllum crenatum
Epiphyllum guatemalense
待宵孔雀 Epiphyllum hookeri
Epiphyllum lepidocarpum
Epiphyllum macropterum
曇花 Epiphyllum oxypetalum
孔雀花 Epiphyllum phyllanthus
Epiphyllum pumilum
Epiphyllum thomasianum

回復

man62 發表於 2012-10-31 14:50:59 |顯示全部樓層
beebee 發表於 2012-10-31 09:44
用普通泥已經可以啦﹗疏水多晒太陽,大得好快吓,一年可以開幾次花。 ...

真係架? 不過我呢度太陽唔係好勁,希望佢大得快啲啦﹗

喜溫暖濕潤和半陰環境  發表於 2012-10-31 18:02
回復

man62 發表於 2012-10-31 14:52:42 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2012-10-31 09:58
曇花(學名:Epiphyllum)是仙人掌科曇花屬的一種植物。原產於南非、墨西哥等地區,是屬於熱帶沙漠里的 ...

見到你真係高興﹗

咁呢個叫咩種呀?

曇花 Epiphyllum oxypetalum  發表於 2012-10-31 18:04
回復

JasmineSN 發表於 2014-2-2 21:21:06 來自手機 |顯示全部樓層
朋友都俾咗兩塊葉我。佢無陽光照到,差尐喔可?!
回復