生菜土培vs水培

作者: CKI 發表于 2012-9-29 17:11:33
11072 99
三一萬能俠 發表於 2013-1-30 16:12:23 |顯示全部樓層
henman 發表於 2013-1-30 15:44
呢個係咪aquaponics 嘅原理??

一半算aquaponics原理,因化氮就算未經細菌處理都會將一部元素打出.
回復

三一萬能俠 發表於 2013-1-30 16:19:59 |顯示全部樓層
CKI 發表於 2012-12-31 10:38
花寶一號ok架,NPK比7-6-19,不過太貴,一桶水同樣落150g肥要$50,所以放棄。

我現在用於生菜的水培 ...
花寶一號ok架,NPK比7-6-19,不過太貴,一桶水同樣落150g肥要$50,所以放棄。

我現在用於生菜的水培液成份如下:
硝酸鈣50g
硝酸鉀50g
磷酸銨15g
硫酸鎂40g
鐵 1,5g
硼酸0.1g
氯化錳0.1g
硫酸鋅0.01g
硫酸銅0.004g
鉬酸銨0.001g

海水魚缸水中多數會有以下:
碳酸鈣,氯化鈣
碘化鉀,氯化鉀
硫酸鎂

氯化鍶
硫酸銅

胺基酸

如果係珊瑚缸元素更加多
回復

henman 發表於 2013-2-2 16:22:25 |顯示全部樓層
CKI 發表於 2012-12-31 10:38

我現在用於生菜的水培 ...

我諗住訂肥, 想請教一樣野
點解你會用
"鐵 1,5g
硼酸0.1g
氯化錳0.1g
硫酸鋅0.01g
硫酸銅0.004g
鉬酸銨0.001g"
而唔全部用EDTA form??
回復

CKI 發表於 2013-2-4 14:32:53 |顯示全部樓層
henman 發表於 2013-1-30 15:45
呢個出黎npk 比例係點??

最近較忙,遲了回覆,對不起!
我種植的是以葉菜類為主,所以NPK比例約為25:5:20.
祇是粗略估計,因沒有儀器量度。參考!
回復

CKI 發表於 2013-2-4 14:44:43 |顯示全部樓層
henman 發表於 2013-2-2 16:22
我諗住訂肥, 想請教一樣野
點解你會用
"鐵 1,5g

我現時都是試玩階段,配方是參考自中、日、台的水耕試驗結果,沒有特別原因。
鐵我是用FE-EDTA的,取其易溶於水,其他用AR grade就可以了,價錢較平及水溶性不錯。參考!
回復

CKI 發表於 2013-2-4 15:24:10 |顯示全部樓層
三一萬能俠 發表於 2013-1-30 16:19
海水魚缸水中多數會有以下:
碳酸鈣,氯化鈣
碘化鉀,氯化鉀

Check過有關資料,初步結論是難適用水耕種菜使用。
因為蛋白分離化氮祇適用於海水魚缸,而分離出來的有機物Chloride含量太高,一般家居菜園難再稀釋或組合成疏菜合用的有機肥。
結論源自個人有限知識,請菜友不吝指正!
回復

三一萬能俠 發表於 2013-2-4 16:06:40 |顯示全部樓層
CKI 發表於 2013-2-4 15:24
Check過有關資料,初步結論是難適用水耕種菜使用。
因為蛋白分離化氮祇適 ...

Chloride(氯)?????太高????
如果指氯嘅話,唔會有.
回復

CKI 發表於 2013-2-4 17:35:08 |顯示全部樓層
三一萬能俠 發表於 2013-2-4 16:06
Chloride(氯)?????太高????
如果指氯嘅話,唔會有.

可能思考方向錯左,不應在Aquaponic概念上使用分離出的有機肥。
師兄有無概念可用分離出的有機肥於水耕中?我在網上找不到相關資料。
回復

三一萬能俠 發表於 2013-2-5 11:04:08 |顯示全部樓層
CKI 發表於 2013-2-4 17:35
可能思考方向錯左,不應在Aquaponic概念上使用分離出的有機肥。
師兄有無概念可用分離出的有機肥於水耕中 ...

找唔到都唔出奇吖,因為呢個想法都幾低效率,試想想一個星期能分離出都唔夠100ml,邊能夠追得一次肥吖.
只係新手開頭搵料夠景泥內有咩成份,又咁啱見到好多水耕post又再咁啱見到師兄你寫嘅元素先問吓有冇興趣一試啫.
我諗思考想唔會錯得好緊要,可能只係咸水怕唔怕整死D根啫.

師兄有個問題覺得奇怪,點解會用硫酸銅嘅?
回復

CKI 發表於 2013-2-5 17:28:12 |顯示全部樓層
三一萬能俠 發表於 2013-2-5 11:04
找唔到都唔出奇吖,因為呢個想法都幾低效率,試想想一個星期能分離出都唔夠100ml,邊能夠追得一次肥吖.
只係 ...

用硫酸銅主要原因是:
  • 中、日、台專家配方推介;
  • 便宜;
  • 易獲得;
  • 可吸取硫和銅兩種必要元素;
  • 硫酸銅混合鈣便成波爾多液,助植物殺菌預防病害。
    回復

湃祁丽景 發表於 2013-2-5 23:32:16 |顯示全部樓層
    又遇上神贴了!。。。。继续。。。。
    回復

kenli226 發表於 2013-3-20 19:06:33 |顯示全部樓層
    巧妙!!~!@
    回復

JC208 發表於 2013-3-21 12:49:06 來自手機 |顯示全部樓層
    好有教學價值, 好似上緊堂甘, 值得收藏 !
    回復

ccchen 發表於 2013-7-22 21:50:46 |顯示全部樓層
    請問從播種開始共31天, 這個size 是否正常? - 美國入口羅馬生菜種子

回復

BACKWING 發表於 2013-7-23 01:02:16 |顯示全部樓層
    ccchen 發表於 2013-7-22 21:50
    請問從播種開始共31天, 這個size 是否正常? - 美國入口羅馬生菜種子

小心水過肥,產生過量硝酸鹽演化成致癌物質。
    留意No3等等
    回復

ccchen 發表於 2013-7-23 03:53:00 |顯示全部樓層
    請問 BACKWING 兄, 可以如何量度? 我是使用蚯蚓荼作天然肥, 不是化肥, 和30天換水, 能避免產生過量硝酸鹽嗎?
    回復

三一萬能俠 發表於 2013-7-23 11:02:28 |顯示全部樓層
    BACKWING 發表於 2013-7-23 01:02
    小心水過肥,產生過量硝酸鹽演化成致癌物質。
    留意No3等等

我又有點唔明喇,NO3唔係就係想要嘅肥料嚟?????
    如果一個成熟嘅水體系統應該由NH3/4(阿摩尼亞)>NO2>NO3>氮,係應該植物一直想要嘅嘢嚟喎.
    回復

三一萬能俠 發表於 2013-7-23 11:03:28 |顯示全部樓層
    ccchen 發表於 2013-7-23 03:53
    請問 BACKWING 兄, 可以如何量度? 我是使用蚯蚓荼作天然肥, 不是化肥, 和30天換水, 能避免產生過量硝酸鹽嗎 ...

出魚銜有量度NH3/4,NO2,NO3嘅試劑.
    回復

BACKWING 發表於 2013-7-23 15:08:56 |顯示全部樓層
    三一萬能俠 發表於 2013-7-23 11:02
    我又有點唔明喇,NO3唔係就係想要嘅肥料嚟?????
    如果一個成熟嘅水體系統應該由NH3/4(阿摩尼亞)>NO2>NO3>氮 ...

在網上研究,氮化不足會導致no3爆升,如植物大量吸收會儲存在植物內,當no3大量在人體,會與大腸內的菌演化成硝酸氨,而硝酸氨會引致癌症
    而植物自身係需要氮,no2含毒,no3是比較輕微但都含毒,水質會因為大量累積no3,ph值都會爆升,植物會生長不好,根部腐爛
    原理同養魚要養水一樣。
    有錯請提點,大家研究下
    http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20100731/00176_035.html
    回復

CKI 發表於 2013-7-24 10:05:30 |顯示全部樓層
    ccchen 發表於 2013-7-22 21:50

看照片嚴重缺乏營養;
    原因應是蚯蚓肥不適用於水耕;
    肥在水解過程分解不足且鹼性過高;
    水耕營養液須保持在PH5.5-6.5範圍。
    參考!
    回復