生菜土培vs水培

作者: CKI 發表于 2012-9-29 17:11:33
11074 99
CKI 發表於 2012-12-30 22:31:02 |顯示全部樓層
henman 發表於 2012-12-30 21:53
你用咩肥去開水??

水培營養液(化肥)
硝酸鈣;
硝酸鉀;
硫酸鎂;
磷酸二氫銨;
及另外6種微量元素。
回復

henman 發表於 2012-12-30 22:44:46 |顯示全部樓層
CKI 發表於 2012-12-30 22:31
水培營養液(化肥)
硝酸鈣;
硝酸鉀;

都係taobao搵??
回復

CKI 發表於 2012-12-30 23:05:35 |顯示全部樓層
henman 發表於 2012-12-30 22:44
都係taobao搵??

是的!
在香港搵唔齊。
回復

henman 發表於 2012-12-30 23:46:29 |顯示全部樓層
CKI 發表於 2012-12-30 23:05
是的!
在香港搵唔齊。

哈哈, 咁我之前連肥都唔同.
我買左花寶隻有機, 得5-5-5 . 可能太弱雞...
你個比例點定??
回復

CKI 發表於 2012-12-31 10:38:43 |顯示全部樓層
henman 發表於 2012-12-30 23:46
哈哈, 咁我之前連肥都唔同.
我買左花寶隻有機, 得5-5-5 . 可能太弱雞...
你個比例點定?? ...

花寶一號ok架,NPK比7-6-19,不過太貴,一桶水同樣落150g肥要$50,所以放棄。

我現在用於生菜的水培液成份如下:
硝酸鈣50g
硝酸鉀50g
磷酸銨15g
硫酸鎂40g
鐵 1,5g
硼酸0.1g
氯化錳0.1g
硫酸鋅0.01g
硫酸銅0.004g
鉬酸銨0.001g

非常尊業  發表於 2012-12-31 21:32
深奧嫁呢~~  發表於 2012-12-31 10:46
回復

henman 發表於 2012-12-31 18:55:42 |顯示全部樓層
CKI 發表於 2012-12-31 10:38
花寶一號ok架,NPK比7-6-19,不過太貴,一桶水同樣落150g肥要$50,所以放棄。

我現在用於生菜的水培 ...

可唔可以pm個 taobao link俾我ar?
回復

CKI 發表於 2012-12-31 21:30:46 |顯示全部樓層
henman 發表於 2012-12-31 18:55
可唔可以pm個 taobao link俾我ar?

已PM個 taobao link比你!

收到, thanks so much...  發表於 2013-1-1 00:01
回復

jupiter 發表於 2013-1-6 20:17:10 |顯示全部樓層
Hi, 我都係水培新手
plan緊diy一套放露台...
多多指教
回復

CKI 發表於 2013-1-7 08:21:53 |顯示全部樓層
jupiter 發表於 2013-1-6 20:17
Hi, 我都係水培新手
plan緊diy一套放露台...
多多指教

Hi
大家交流學習;
教學雙長。
回復

湃祁丽景 發表於 2013-1-7 23:12:24 |顯示全部樓層
哩大陆玩化肥养殖好过,见到D无机质都怕,吾敢食,大陆准备玩生物作为支柱产业,玩呢个你地比我地基础好好多,哈哈
回復

湃祁丽景 發表於 2013-1-7 23:12:29 |顯示全部樓層
哩大陆玩化肥养殖好过,见到D无机质都怕,吾敢食,大陆准备玩生物作为支柱产业,玩呢个你地比我地基础好好多,哈哈
回復

sungchan 發表於 2013-1-8 11:34:50 |顯示全部樓層
CKI 發表於 2012-12-30 09:57
PVC管在工業區的水管尊賣鋪買,比五金店便宜40%;
水桶也在工業區的回收鋪買;
水泵是在魚街買的水族用品 ...

樓主:
介唔介意話比我知你個大水桶係邊間買到?
謝謝
回復

CKI 發表於 2013-1-8 12:18:35 |顯示全部樓層
sungchan 發表於 2013-1-8 11:34
樓主:
介唔介意話比我知你個大水桶係邊間買到?
謝謝

已PM地址電話比你。
回復

muse0119 發表於 2013-1-25 10:00:35 |顯示全部樓層
我都係水培新手, 請問定植杯內放什麼植料? 有冇試過直接放種子在定植杯的植料上發芽生長?
回復

三一萬能俠 發表於 2013-1-28 17:11:40 |顯示全部樓層

樓主,唔知你有冇聽過海水用嘅叫蛋白分離器,即係for養咸水魚將魚缸中有機養份分離然後收習在一個杯內.
係你以上所寫嘅元素大部份養海魚經蛋白分離器打出嘅大部都有,可能仲要俾種菜多.我每個星期都會倒走佢,唔知你或者大家有冇興趣要D嚟試下.
因為我係新手啱啱開始試種梗未有需要用到追肥步驟.
回復

CKI 發表於 2013-1-29 20:19:36 |顯示全部樓層
muse0119 發表於 2013-1-25 10:00
我都係水培新手, 請問定植杯內放什麼植料? 有冇試過直接放種子在定植杯的植料上發芽生長? ...

生菜、白菜、菜心及油麥菜就需要加人濾水綿固定種子,因種子太細小;
豆苗及通菜就直接放粒種子落去就可以了。參考。
回復

CKI 發表於 2013-1-29 20:25:19 |顯示全部樓層
三一萬能俠 發表於 2013-1-28 17:11
樓主,唔知你有冇聽過海水用嘅叫蛋白分離器,即係for養咸水魚將魚缸中有機養份分離然後收習在一個杯內.
係 ...

未聽過喎!不過好有興趣。
可否分享多一些資料?
我都要上網搵多D資料準備下先。
回復

三一萬能俠 發表於 2013-1-30 11:22:25 |顯示全部樓層
CKI 發表於 2013-1-29 20:25
未聽過喎!不過好有興趣。
可否分享多一些資料?
我都要上網搵多D資料準備下先。  ...

其實好多文章都講過化氮,即(蛋白分離器,Protein skimmer)
咁其實有咩用呢??我見有好多帥兄都問!咁我又試下講下啦!
化氮係利用表面作用把有機物黏在氣泡之上!咁咩係有機物呢?
有機物就係你餵魚既魚糧啦,魚既屎啦,珊瑚既排泄物啦,你倒落個缸度既營養水啦....等等
好,咁魚食唔曬既食物,珊瑚吸收唔曬既營養水同屎會變做咩???
咪就係你地成日都食果d.........有機菜既肥料....有機物質囉!
咁有機物又會變成咩呀?就係你地最唔鐘意既氨 (Ammonium - NH3/4)
亞硝酸鹽 (Nitrite - NO2) ,硝酸鹽 (Nitrate - NO3) 磷(Phosphorus -po4)
佢地點解會出現,呢度唔多講啦,自己去睇下咩叫N-CYCLE就會知!
一個好既化氮有咩用?一個好既化氮就係把水中既有機物排出缸外!點排?依家就講啦!
化氮器即(蛋白分離器)就係係一個反應器入面做出大量氣泡,咁氣泡既表面就可以把有機物黏上!
咁氣泡越多可以黏上既有機物就越多,咁點解有人話氣泡越細越好呀?氣泡越細可以黏上有機物既面積就越大!
一個好既化氮,佢既設計就可以令到氣泡停留係反應器既時間越長,咁時間長左,有機物既積聚就越多,
咁有機物積聚得多,氣泡既張力就會越大,就會冇咁容易爆開,咁氣泡就會停留係反應器既上面,當氣泡多到一定
既數量就會被推到收集杯入面,即係我地成日聽人講既(廿四味)啦!
咁點解又要氣泡停留係化氮時間長呀?
氣泡停留係化氮既時間越長,咁回流到魚缸既有機物就會越小,咁硝化細菌要分解既有機物就會小,
硝化細菌分解完變成既氨 (Ammonium - NH3/4)
亞硝酸鹽 (Nitrite - NO2) ,硝酸鹽 (Nitrate - NO3) 磷(Phosphorus -po4)就會小,
硝化細菌工作既時間都會小,咁PH都定D啦!咁你地話一個好既化氮係唔係好重要?
小弟第一次打文章,有錯唔好打面呀!!

由香港討論區轉載

好劲啊!拜读了!  發表於 2013-1-30 23:38
回復

henman 發表於 2013-1-30 15:44:20 |顯示全部樓層
三一萬能俠 發表於 2013-1-30 11:22
其實好多文章都講過化氮,即(蛋白分離器,Protein skimmer)
咁其實有咩用呢??我見有好多帥兄都問!咁我又試 ...

呢個係咪aquaponics 嘅原理??
回復

henman 發表於 2013-1-30 15:45:14 |顯示全部樓層

呢個出黎npk 比例係點??
回復