返回列表 發新帖

收摘洛神花

作者: tippsy 發表于 2012-9-25 22:27:47
3112 24
annann 發表於 2012-10-11 20:52:22 |顯示全部樓層
我上年今年都有種, 上年遲種....今年已生到4尺高... 也開始有花蕾, 但呢2星期一直落葉... 今天只剩餘2塊葉.... 應該都開不到花.... 想問下點解會落葉... 之前已經在下面的葉落了很多, 但上面仲有好多.... 而家6個月心血又冇晒了.....
回復

monicasiu1029 發表於 2012-10-11 21:29:26 |顯示全部樓層
annann 發表於 2012-10-11 20:52
我上年今年都有種, 上年遲種....今年已生到4尺高... 也開始有花蕾, 但呢2星期一直落葉... 今天只剩餘2塊葉. ...

我都想知咩原因...覺得係d泥唔夠疏水.....但係宜家咁大都唔知可以點....上面有果....又唔知插唔插枝好.....唉...搞到好焦急!!!!
回復

tippsy 發表於 2012-10-11 21:29:27 |顯示全部樓層
我上年今年都有種, 上年遲種....今年已生到4尺高... 也開始有花蕾, 但呢2星期一直落葉... 今天只剩餘2塊葉. ...

會唔會你太遲種啊? 不過現在似乎真系開始落葉啦,
唔知系咪季節問題。
我大約3月幾4月種, 到7月開始見花。
回復

ht333147 發表於 2012-10-11 23:15:23 |顯示全部樓層

的根蛀壞, 或是大風吹過搖斷的根. 所以吸唔到水落葉.
回復

annann 發表於 2012-10-13 10:42:02 |顯示全部樓層
tippsy 發表於 2012-10-11 21:29
會唔會你太遲種啊? 不過現在似乎真系開始落葉啦,
唔知系咪季節問題。
我大約3月幾4月種, 到7月開始見 ...

我3,4月種... 到9月先有花蕾.... 在露台種... 今天枯晒了....   下年再種過....

想問下有分早水同遲水品種... 想問下知不知那些是早水品種 ?  
回復