家種小白菜 及 椰糠土

作者: tippsy 發表于 2012-2-19 19:18:44
3152 7
買左小白菜種子(應該系奶油白菜) 嘗試種。
1月1號落種子﹐ 2日已經出芽。
轉落花盆度。 6升大花盆 ﹐ 大約用左 4L 泥。(大約半個椰糠土﹐ 350g 左右)
頭一個月生長得比較慢。
兩棵大的是種左三十天。 細的是後來加落﹐ 遲10天。
三十天後開始長得好快。

45日 基本上已經食得。

D泥系用左椰糠。初頭白菜D根唔多﹐ 顯得D菜唔穩﹐ 後來估計D根多左﹐ 就好穩。
椰糠種小白菜幾好。 但 同期用來種其他植物﹐ 效果不理想。
種 迷迭香﹐ 初頭還可以﹐ 但沒幾耐就死﹐ 應該系去水差﹐ 爛根。
giant 發表於 2012-2-19 22:18:41 |顯示全部樓層
全部用晒椰糠?點解唔溝啲珍珠岩之類??
回復

Springonions 發表於 2012-2-19 23:02:47 |顯示全部樓層
椰糠去水應該好好,迷迭香死可能係另的原因。
回復

yeahyeah 發表於 2012-2-19 23:10:57 |顯示全部樓層

想問椰糠你响边度買, 几$ (之前响吉X島有得賣, 宜家無見過LU, 繽X就要貴吉X島一倍)
回復

tippsy 發表於 2012-2-20 12:41:34 |顯示全部樓層
giant 發表於 2012-2-19 22:18
全部用晒椰糠?點解唔溝啲珍珠岩之類??

種 迷迭香  有 少量 珍珠岩。 但可能系唔夠。
見爛根之後, 倒D泥出來, 發覺D椰糠膨脹左,D泥顯得比較實,
估計系造成爛根的其中一種原因。

另外,我已經控制水量, 但 椰糠 表面睇落已經干左, 挖開入面發覺都幾濕。
令到有錯覺以為D泥干水。
回復

tippsy 發表於 2012-2-20 12:44:44 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2012-2-19 23:02
椰糠去水應該好好,迷迭香死可能係另的原因。

我試驗過, 應該實際系去水唔好, 保水好。
另一個死的原因唔知會否系酸堿性問題。
移植落去之后生長得好慢。
回復

tippsy 發表於 2012-2-20 12:47:31 |顯示全部樓層
yeahyeah 發表於 2012-2-19 23:10
想問椰糠你响边度買, 几$ (之前响吉X島有得賣, 宜家無見過LU, 繽X就要貴吉X島一倍) ...

我在大間的超市 惠X 買, 有2種包裝, 650g 的大約 13.8元。 (開左水, 大約成8公升泥)
還有5KG的, 賣大約68元。
要系大間的才有。

我試過問港島區D惠康, 佢地無賣, 你可否PM我知响边間有賣呀, THX  發表於 2012-2-20 12:49
回復

Gorich 發表於 2012-10-17 16:09:40 |顯示全部樓層
椰糠如配合生物組合肥, 可達防蟲效果。
而且並無化學成份, 安全好用
回復