採收羅勒種子問題

作者: MGM 發表于 2008-5-19 11:15:13
2971 9
唔好意思, 有問題想請教大家

如果D花開完後發現有種子, 咁D種子應該幾時採摘呢?
因為我見到有D係黃黃地色,有D已經變左黑色.

採摘後D種子可唔可以直接播種, 定還是須要再處理先呢?
famoon 發表於 2008-5-19 13:09:14 |顯示全部樓層
我會等d花都乾哂, 之後先會剪落黎收種子.
黑色果d成熟d.
直接種就得o架喇.
回復

MGM 發表於 2008-5-20 10:36:49 |顯示全部樓層
唔該晒
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-20 23:20:33 |顯示全部樓層

現在我有chervil種子的問題了

chervil有同樣問題

他是一年生的, 開花後種子不知怎樣好像發霉一樣....

我想知道怎樣的樣子才應該採
回復

MGM 發表於 2008-5-22 11:01:45 |顯示全部樓層
哈.. 好犀利, 19號晚摘左幾粒種子試下種, 2日就見到發芽啦  
回復

MGM 發表於 2008-5-29 16:13:54 |顯示全部樓層
加番兩張羅勒開花相先
回復

legend 發表於 2009-5-26 03:52:00 |顯示全部樓層
MGM,
好靚呀!我未見過羅勒開花,之前種過又死左,我很愛食呢...,,唉.
請問我係買新鮮的回來(SUPER MARKET),
如何令佢起根生長?(我之前係用水浸,但死左...)
請教教我,謝.
回復

Freestar 發表於 2009-5-26 21:38:02 |顯示全部樓層
直接插在泥土里就行了,很易出根.
最好用沙質土!
哇哇!~pink fower的是什麼品種?我之前種過的是開白花!!
回復

Tungb 發表於 2009-5-26 23:11:58 |顯示全部樓層
我上次有兩棵插泥, 一棵浸水, 三棵都生得好好, 老師話等生根時唔好直晒.
add3icon我有問題..  因為我個幾棵羅勒生得好大, 食唔切, 可唔可以製成乾香草,做法如可?
回復

fishinglok 發表於 2009-5-28 03:12:05 |顯示全部樓層
我都有問題呀, 我想問盆羅勒O的根多到好恐怖呀, 盆入面睇, 根密到唔多覺見泥呀. O的根係唔係可以修剪棄根呀. 我驚剪緊O的根會死, 所以唔咁試, 但係見佢又冇乜泥. 好想攪攪佢.
乜原來羅勒都可以插支呀, 因為我見我盆O野, 只係一支係咁向上生. 冇話向外發展, 想改變O下佢個LOOK呀.
回復