死而復生

作者: kayan_l 發表于 2012-9-11 14:45:22
1892 12
兩年前..........
本來好大盆 無十棵都有八棵

無耐依個位每日只得十幾分鐘直射光
35052_408728216633_5792487_n.jpg 34943_408728041633_4900880_n.jpg

所以全部放晒落一個中盆度送左俾阿姨

大約年幾前佢仲住緊村屋2樓果陣 樓上啲洗地水唔知係咪有清潔劑 係咁滴落盆野度 搞到...........
20120908_114848.jpg 宜家得返佢個死淨種 仲要變成咁

宜家搬左上三樓住 所以我買左兩個新朋友俾佢 希望佢地快高長大
20120908_114835.jpg 20120908_114825.jpg
mingfunming 發表於 2012-9-11 15:11:23 |顯示全部樓層
點解d泥好似泥漿水?
回復

bilbil 發表於 2012-9-11 17:10:30 |顯示全部樓層
瓶子草本身生長起沼澤,可忍受高濕
但當然,如果介質可以保濕又透氣,d根會生得好d
同埋,生長點最好唔好浸住
回復

Hylvl 發表於 2012-9-11 17:23:26 |顯示全部樓層
以前我爬山見過好多豬籠草, 就係生喺好多水滲出黎嘅斜坡。
回復

kayan_l 發表於 2012-9-11 18:45:32 |顯示全部樓層
其實係用左水苔鋪面 可能索左啲泥水 所以晒做啡色 同埋主人家比較懶 所以我叫佢俾咁多水

唔係俾啲清潔劑毒害 佢地都真係幾粗生
回復

avery 發表於 2012-9-11 21:21:49 |顯示全部樓層
...............................................................

咪咁啦~  發表於 2012-9-11 23:04
回復

馬修 發表於 2012-9-13 23:55:52 |顯示全部樓層
咁樣浸 好快爛WO
回復

kayan_l 發表於 2012-9-14 23:11:49 |顯示全部樓層
係架?? 之前keep住咁樣種左年幾 未淋到清洁劑水之前 都生得幾好

我有同佢講過濕就得 唔洗太多水 但主人家一星期先上天台淋一次水 佢話通常佢上去加水果陣 已經晒到個面有啲乾 除非果個星期有雨落

回復

馬修 發表於 2012-9-15 10:19:06 |顯示全部樓層
kayan_l 發表於 2012-9-14 23:11
係架?? 之前keep住咁樣種左年幾 未淋到清洁劑水之前 都生得幾好

我有同佢講過濕就得 唔洗太多水 但主人家 ...

腰水係唔錯選擇 但唔好浸頭  浸一吋水左右就得喇  又另外唔好又用泥又用水苔 拎走哂D 水苔佢喇  你可以搵個發泡膠箱界到1吋高左右 然後放盆野上去浸 咁浸極都係一吋水 你執大D 箱  咁D 水用耐D囉 如果咁耐先淋水一次既話
回復

kayan_l 發表於 2012-9-16 23:28:32 來自手機 |顯示全部樓層
明白 等我同主人家講下先
回復

kayan_l 發表於 2012-9-16 23:30:08 來自手機 |顯示全部樓層
水苔鋪面係因為落大雨果陣彈到啲泥成牆都係
回復

kayan_l 發表於 2012-9-16 23:30:11 來自手機 |顯示全部樓層
水苔鋪面係因為落大雨果陣彈到啲泥成牆都係
回復

loveting1230 發表於 2012-9-17 15:48:02 |顯示全部樓層
依加我都想種呢d~
回復