投票結果面面談

作者: Springonions 發表于 2012-9-10 09:14:20
2614 27
直選投票結果已出,泛民18票,建制17票。泛民雖然總票數增加,但席位就減少,而建制席位增加。

你地點睇這個結果?

你選的候選人有冇勝出呢?
jellyfishy 發表於 2012-9-10 09:49:04 |顯示全部樓層
借個位貼d 野:

5人遭盜身分投票報警 有功能界別選民獲發3票

明報 10-9-2012

【明報專訊】部分票站昨日有選民身分「被偷」,新界東和新界西均有選民投訴指甫抵達票站,票站職員即告知他們已投了票,最多只能獲發蓋有「重複」的無效力選票,有選民向選管會投訴後再報警,懷疑被盜用身分投票,警方證實共收到5宗「已投票」報警個案。另有功能界別選民同時獲發地區直選、功能界別及超級區議會3張選票(應只有兩票),亦有人獲誤發醫學界功能界別選票,令人摸不着頭腦。

警接新東新西5「已投票」個案

警方昨晚表示,5宗「已投票」的報警個案,包括將軍澳1宗、荃灣2宗、沙田2宗,警員接報到場為報案者核實身分證,確定他們的身分證近月沒有遺失或被盜。案件暫列求警協助或調查,交由所屬警區重案組調查。
而本報昨接到的選舉投訴大致可分為4類型,其中3種與投票程序有關。新界東選民陳小姐對本報表示,她昨傍晚6時到沙田第一城的呂明才小學投票,在出示身分證登記時,票站職員表示她已投票,最多只能獲發蓋有「重複」字樣的選票,即使她再投票亦沒有效力。她懷疑被盜用身分投票,因此報警,其間向票站職員索取表格,向選管會投訴,後來與另一名遭遇相同選民一同往沙田警署報警。
新界西的梅小姐亦向本報報料,指昨午1時45分到屯門景峰徑聖公會蒙恩小學投票,見到自己姓名及身分證號碼被紅筆塗掉,票站職員表示她已投票,她懷疑身分被盜,感到憤怒又無奈。

獲發選票 已蓋印投李慧琼
新界東選民陳先生投訴稱,昨晨8時到上水佛教陳式宏學校投票,當中獲發超級區議會選票已預先在候選人李慧琼旁邊蓋印,他即時向職員反映,幾經交涉才獲發一張新選票。他質疑有人「做手腳」,已向北區民政事務處投訴。

長者獲錯發醫學界選票
票站懷疑派錯票方面,昨先有立法會公民黨候選人梁家傑、余若薇及陳淑莊早上投票時,均獲發地區直選、功能界別及超級區議會3張選票,他們即時向票站職員指出問題,最初票站方面堅持他們各有3張選票,後來才收回超級區議會的選票。至於一般市民亦遇到派錯票問題,本報記者昨在何文田一票站訪問選民蔡婆婆,她於投票時獲發地區直選及醫學界選票,令她不知所措,她表示不認識醫學界界別候選人,故沒有投票,最後只投票予地區直選候選人。

選管會收2178投訴
選管會主席馮驊昨日傍晚巡視九龍公園票站後說,選管會全日共收到2178宗選舉投訴。當中包括一宗選民收到3張選票,已初步了解,但需根據程序與有關人員跟進,強調會嚴謹調查。

至於多區均有人懷疑被盜用身分投票,選管會昨晚回覆表示,發選票程序有嚴謹監管,發出選票前須由兩名票站人員先後分別核對選民登記冊的資料,以確保選民獲發正確選票。就個別個案,如該處獲悉具體資料,會與有關票站職員跟進。對有團體安排車輛接載長者往投票的投訴,馮驊表示,若有人用利益誘使市民投票給指定候選人,屬違法,但要有證據才能展開調查。
明報記者

---------
有花友被盜用身份了~~很慘呢~
回復

jellyfishy 發表於 2012-9-10 09:52:05 |顯示全部樓層
18 17 比例, 真係好鬼 balance of power 喎, 香港將進入三國時期 ...

最驚三國盡歸司馬懿,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,#.#  發表於 2012-9-10 19:44
回復

tomtomtom 發表於 2012-9-10 10:01:12 |顯示全部樓層
我新界東,選嗰個入咗,當選名單冇乜意外。

但其他區有d人落選好可惜,有d人當選好可恨。

泛民的策略太差,特別係公民黨。

完全同意~  發表於 2012-9-10 22:23
回復

jellyfishy 發表於 2012-9-10 10:18:21 |顯示全部樓層
係呀~~ 我都係,選那個入局了,我身邊好友都支持激進派,認為這樣才能避免香港赤化.
一些我心中很支持的人落選了,也很失望.

左派配票力真係好高,謝生空降都成功(而且真係乜乜乜之心,路人皆見,我見佢响區幾次都係努力去安老院和舊屋村搵長者....)
回復

corina 發表於 2012-9-10 10:35:53 |顯示全部樓層
長毛高票當選

有好多年輕人投長毛~  發表於 2012-9-10 22:24
兩個我都憎~  發表於 2012-9-10 20:22
好憎好憎長毛....................  發表於 2012-9-10 19:46
長毛我接受到,大舊就真係唔得  發表於 2012-9-10 11:10
我的好友們都投佢,哈哈哈~~~~  發表於 2012-9-10 10:56
回復

Springonions 發表於 2012-9-10 10:42:23 |顯示全部樓層
tomtomtom 發表於 2012-9-10 10:01
我新界東,選嗰個入咗,當選名單冇乜意外。

但其他區有d人落選好可惜,有d人當選好可恨。

泛民敗於不團結,没有做好分配票源的工作,令到有候選人高票當選(例如公民的陳家洛的7萬多票),但又有資深議員落選(例如李永達)。反觀建制派,得票不算好高,但剛剛足以令到他們當選,分配票源的工作做得很好。
回復

Springonions 發表於 2012-9-10 10:46:48 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-9-10 10:18
係呀~~ 我都係,選那個入局了,我身邊好友都支持激進派,認為這樣才能避免香港赤化.
一些我心中很支持的 ...

好采謝生的另一半,睇落都衰硬,如果她又跑出,呢兩位孖寶係立法會都會搶晒鏡
回復

corina 發表於 2012-9-10 11:12:14 |顯示全部樓層
好彩個黃x達低票落選,唔係更嘈

不過佢競選論壇表現唔錯,幾有娛樂性  發表於 2012-9-10 11:32
回復

malike 發表於 2012-9-10 11:25:16 |顯示全部樓層
我選那個亦入局,但係, 今次祇得一票! 原來我被列入商界的功能組別都唔知, 而今次的商界的功能組別的候選人自動當選, 我無得選! 真無癮!

老細!  發表於 2012-9-10 11:27
回復

jellyfishy 發表於 2012-9-10 11:32:35 |顯示全部樓層
睇埋functional 個結果, 唉~ 親中勢力自動當選的有不少, 可怕, 唉... 又要靠d 激進派玩串保皇的party.

functional建制當選係必然的,所以話要取消functional,全部由普選選出,當這條路又長又崎嶇。  發表於 2012-9-10 12:33
回復

corina 發表於 2012-9-10 11:40:45 |顯示全部樓層
tomtomtom  不過佢競選論壇表現唔錯,幾有娛樂性  
咁佢表現又幾唔錯,我諗佢冇諗過自己會落選

佢太太同佢一齊上論壇,個一臉仰慕樣好鬼sweet  發表於 2012-9-10 12:10
係呀~ 很有娛樂性.和佢傾過,佢有點預左輸的.還需多點實力.  發表於 2012-9-10 11:47
回復

corina 發表於 2012-9-10 12:35:45 |顯示全部樓層
tomtomtom  佢太太同佢一齊上論壇,個一臉仰慕樣好鬼sweet
走寶!冇睇到添!

可以YouTube 睇番:)  發表於 2012-9-10 12:46
回復

sausau 發表於 2012-9-10 12:50:54 |顯示全部樓層
我投[雙陳],港島區最高得票。但只一[陳]成功,另一[陳]無份。競選真是要講策略。
回復

Springonions 發表於 2012-9-10 13:27:39 |顯示全部樓層
sausau 發表於 2012-9-10 12:50
我投[雙陳],港島區最高得票。但只一[陳]成功,另一[陳]無份。競選真是要講策略。 ...

剛睇完中午新聞,泛民在3個選區票數多過建制,但席位就少多。証明他們失敗在策略,各自為政,無從整個泛民大局着想。希望他們吸取今次的經驗,四年後不要重蹈覆轍。

其實上次已經係衰呢樣~ 不過.... 唔配票都有個大理由的.... 呢度講字數太少,寫唔晒添~  發表於 2012-9-10 13:39
回復

jellyfishy 發表於 2012-9-10 13:57:24 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2012-9-10 13:27
剛睇完中午新聞,泛民在3個選區票數多過建制,但席位就少多。証明他們失敗在策略,各自為政,無從整個泛 ...

有說法是民主派不配票是不想影響市民決定權.當保皇一方用盡手段以勝利為目標時,民主一方強調過程,輸了是自己未夠得民心,未夠落力,也是未來努力的動力,that's why 何秀蘭上次唔得,今次入到局囉.
只要有民主,無論誰都有機會上位和下台,下馬的,有幾年時間努力,真心為市民的政客,自然下次選舉會再出現.

以上說話,係一位曾是星級立法會議員說的.不過他現在已退休多年了.

我諗番,又係响,好些保皇派,一朝下馬,之後就失從,阿爷唔選你,你就更無可能再玩~

另外,點解民主激進派要理念鮮明,大概是要跟保皇極端一方為對立面.香港勝在乜人都有,勝在我們仲有自由選擇.好似長毛咁,好多人鬧長毛多多事,成日唔守規距,但佢今次都係高票當選,證明佢能代表一群新界東的居民~ 
回復

tomtomtom 發表於 2012-9-10 14:18:02 |顯示全部樓層
我都同意水母的意見。如果成個泛民陣營一齊配票可能得到多d席位,但唔該成立一個正式聯盟先。

但公民黨嘅策略令自己黨余、陳下馬就好失敗。

而民主黨給我的印象是好老化,沒有有號召力的新人,老人又沒有新意見新技倆,辨論表現又不見得好。連曾鈺成搞gag都搞到網上瘋傳,對佢地都好失望。
回復

Springonions 發表於 2012-9-10 14:24:32 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-9-10 13:57
有說法是民主派不配票是不想影響市民決定權.當保皇一方用盡手段以勝利為目標時,民主一方強調過程,輸了 ...

有說法是民主派不配票是不想影響市民決定權

這種說法是跌落地拿番沙。泛民不配票是因為他們內閧,互相爭鬦。

贊成  發表於 2012-9-11 12:15
回復

Springonions 發表於 2012-9-10 14:26:22 |顯示全部樓層
最新消息:超級區議會,泛民攞3席,建制的劉江華慘敗

yeah~~ x 2~  發表於 2012-9-10 14:41
Yeah!  發表於 2012-9-10 14:30
回復

Springonions 發表於 2012-9-10 14:33:14 |顯示全部樓層
tomtomtom 發表於 2012-9-10 14:18
我都同意水母的意見。如果成個泛民陣營一齊配票可能得到多d席位,但唔該成立一個正式聯盟先。

但公民黨嘅 ...

民主黨老化是因為他們資源不足。建制派資源十足,每月可以給年輕黨員可觀的錢,令他們全職投入黨的工作,不用上班。反而民主黨員是part-time,落班後才可以參與民主工作,令到好多30﹣40歲的人不願參加。

都係架,我學生時,都做過佢地義工.  發表於 2012-9-10 14:41
回復

12下一頁