返回列表 發新帖

國民教育<----我頂 W(`0`)W

作者: 2020 發表于 2012-9-4 00:13:59
4464 32
ht333147 發表於 2012-9-8 22:25:22 |顯示全部樓層

這才是重點, 用什麼教材與課程內容先重要.
點解D人淨吠政府唔撒國教, 唔係抓著誰人決定內容?
搞出來的教育局班PK, 無人問候既?

Christopher  佢地都系聽阿頭話架! 佢地攪D野你以為D阿頭唔批就可以出街咩! 所以先KO的高官囉!

咁當時的頭+頭是曾孫而隻PK嘛, 更重要的是內容問題.
如果呢D內容出現在歷史語文文學等科目, 全部都要反?

唔學 "歷史", 但要學 "國教", 真系天大笑話! 國家都系從 "歷史" 出來, 系唔系共產黨就唔敢面對 "歷史" 既事實?  發表於 2012-9-10 17:33
果個範本 "中國模式" 都系咁PK, 你話佢地之後仲有咩好野? 而且系教育局班 PK 把中史系必修科刪除既, E家幾時變左 "歷史" 唔重要 , "國教" 先重要?   發表於 2012-9-10 17:31
你究竟有冇真系知件事架, 唔之米搭訕啦! 之前樓上都有人POST 啦, 系教育局出左個 PK 野 "中國模式", 裡面都系D紅毛思想教育, 先被人不停KO!  發表於 2012-9-10 17:28
佢地都系聽阿頭話架! 佢地攪D野你以為D阿頭唔批就可以出街咩! 所以先KO的高官囉!  發表於 2012-9-8 22:32
回復

ht333147 發表於 2012-9-8 22:35:49 |顯示全部樓層
國內十幾億人你話信共產黨的人多或不信的多?
個人覺得, 反是要對點, 否則令人覺得逢X都反, 更易受利用而做成反效果.
回復

faylo 發表於 2012-9-10 15:30:21 |顯示全部樓層

u wash your boy's brain first,,,,,,,,,,,,,,,keke
回復

2020 發表於 2012-9-10 16:59:13 |顯示全部樓層
Christopher 發表於 2012-9-8 12:16
教育洗腦方程式

中國和尚唱紅歌.....嘩, 好難啫,瘋啦瘋啦, cry瘋啦!

brain wash brain wash brain wash~~~~~~
回復

卓男媽 發表於 2012-9-10 17:34:14 |顯示全部樓層
20 媽, 如果經濟負擔到既, 咪幫 Jeffrey 仔報私校囉, 其他官津真係今日唔知聽日事 (我覺得只係遲早既問題), 阿仔間小學第一日開學禮已有升旗儀式, 第二日仲派左埋國歌既曲譜, 但佢地一早已講左今年唔推行, 但係政府既野, 真係唔知

卓男而家讀邊間?  發表於 2012-9-10 17:54
我都唔識D私校, 男校我又唔鍾意.....直資都只係報左一間.... 所以我決定搬.....轉校綱:P  發表於 2012-9-10 17:54
但佢阿媽好懶得做research, 好多間已截止報名了!  發表於 2012-9-10 17:51
回復

2020 發表於 2012-9-10 18:07:47 |顯示全部樓層
卓男媽 發表於 2012-9-10 17:34
20 媽, 如果經濟負擔到既, 咪幫 Jeffrey 仔報私校囉, 其他官津真係今日唔知聽日事 (我覺得只係遲早既問題), ...

升旗儀式....國歌曲譜....都唔緊要, 我地係中國人,一定要識!

但我唔想阿仔第2時同我講: 父親,母親,不及黨親

tomtomtom  莊主真係咁大決心?  發表於 23 分鐘前
=========================
阿仔個阿媽既爺爺同嫲嫲,當年由祖國搬嚟香港都唔怕遠la~
阿仔個阿媽自細被佢阿婆洗腦,要好憎黨思想, 因為呢種思想攪到佢阿婆7歲無左老豆! 佢阿婆話一定要遠離國教!

以前孟母都三遷啦............  發表於 2012-10-4 16:48
天大地大不及黨的恩情大,若果用指引的一套教學童,一糸佢地精神分裂,一糸做兩面人,裝假  發表於 2012-9-10 20:57
"父親,母親,不及黨親".... 嘔... -@-  發表於 2012-9-10 19:33
莊主真係咁大決心?  發表於 2012-9-10 18:12
回復

卓男媽 發表於 2012-9-10 19:04:46 |顯示全部樓層
2020 發表於 2012-9-10 18:07
升旗儀式....國歌曲譜....都唔緊要, 我地係中國人,一定要識!

但我唔想阿仔第2時同我講: 父親,母親,不及 ...

同意,我都唔介意有升旗儀式同唱國歌。

島入面小學同外面果D都係差唔多,都主要睇間教育團體點決定。你考慮清楚先好搬,你係出面係搵唔返島入面既生活環境。
回復

適少少 發表於 2012-9-10 19:05:52 |顯示全部樓層

我爺爺都是被黨思想害慘
我爺係讀書人, 清朝時期考中舉人, 又因勤儉下買有田地, 而被黨定為富農
慘被黨員奪去所有家財, 食無瘦米而終
老爸身為書香世家, 亦因此流落香江賣力維生

{爹親, 娘親, 不及毛主席親} 害慘了我家的命運

我家阿娘係村長個女,難為阿婆,一個女兒家拖三個女......  發表於 2012-9-10 20:11
回復

tomtomtom 發表於 2012-9-10 19:57:04 |顯示全部樓層
適少少 發表於 2012-9-10 19:05
我爺爺都是被黨思想害慘
我爺係讀書人, 清朝時期考中舉人, 又因勤儉下買有田地, 而被黨定為富農
慘被 ...

好似喎,家祖父都係書香世代,家叔公走難落香港後都在台灣大學做教授。不過家袓父係國民政府官員,下場可知。

同是天涯淪落人  發表於 2012-9-10 21:00
上兩代中國人都受了不少苦難, 現身處香港就要好好的悍衛家園  發表於 2012-9-10 20:02
回復

tomtomtom 發表於 2012-9-10 21:04:38 |顯示全部樓層
適少少  同是天涯淪落人  發表於 1 分鐘前

係囉,我本來可以做官三代架

多謝莊主賞分

評分

查看全部評分

回復

hugopoodle 發表於 2012-9-10 21:33:48 |顯示全部樓層
我覺得有些缺口是不能任由佢出現, 以為只係好小事
沒有國教科, 不代表我們不愛國
很同意男拔校長所說:『一個國家的誠信並非建基於其歷史光輝之頁,而是願意面對陰暗面,並敢於為錯事道歉。當國民向國家表達效忠之前,其表達異見的自由需受保障;表達異見的行動並非為顛覆國家,而是希望藉此尋求社會共識。』
我希望下一代能有獨立思想的能力,尋求真理和表達的自由,可以選擇自己的取向喜惡,表裏一致、真誠面對自己和世界。

你個關於國教科個POST都講得好好  發表於 2012-9-10 21:39

評分

查看全部評分

回復

比得大帝 發表於 2012-9-18 22:12:13 |顯示全部樓層
今日在大陸看香港的翡翠台, 播放釣魚台事件, 看到大陸派船保護魚民, 及外交部發言人洪磊對日本責斥的講話, 但講到香港不批保釣號出海, 就馬上改播香港政府的新聞片. (DoDo提你買旅行保險). 就是他們想你知的, 你可以看到, 他們不想你知的, 你永遠不會知道.

可想而知, 由共產黨搬出來的特首, 要推行的國民教育會是甚麼的一回事.
可想而知, 為何香港人這麼抗拒國民教育.

在我身邊也有不少支持國民教育的,
不知他們是否真的希望將來他們的子女只看到祖國的美麗一面.  
或者他們的子女不用學習, 而希望別人的子女受欺騙, 作為六產黨的奴隸,
又或是他們還相信共產黨的良心.
回復

Christopher 發表於 2012-10-4 13:22:10 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2012-9-18 22:12
今日在大陸看香港的翡翠台, 播放釣魚台事件, 看到大陸派船保護魚民, 及外交部發言人洪磊對日本責斥的講話,  ...

共產黨系一個強制人民間歇性失憶, 盲目遵從 "國家" 既黨, 佢地只出3種人

1) 貪腐獨權高官, e.g. 薄希來, 王立軍, 李剛 (同佢個仔都系 lol)

2) 盲從共黨的愚民, e.g. 孔慶東

5) 街霸小官, e.g. 果D搶人土地, 又或者向外省市民收保險費既小官小卒, 唔比就打人仲打死人果D

其實做到人大果D, 點會唔知佢地下面做細果D攪攪震? 只系為左維持個黨又一定要比D權果D細既, 比左攪到一鑊粥又唔敢認衰唯有收埋D野, 炒晒佢地又冇人支持個權所以又唔炒得晒, 最後最多搵1~2個人祭旗, E 個黨仲可以希望佢做到D咩? 溫家寶, 胡錦濤都知道個黨要改革架, 不過就系好多黨內既老派左住晒, 個情況咪好似清朝 "維新" 果陣囉!

所以點解 "中史" 被人系主修科除名囉, D人都唔學習歷史, 面對過失, 做埋D重覆歷史既野, 咪只有一昧倒退囉!
回復