又再從新開始 - 2013-6-2

作者: tomtomtom 發表于 2012-9-2 18:50:58
8903 84
tomtomtom 發表於 2013-3-12 10:45:19 |顯示全部樓層
.神仙鱼  同胡萝卜D味有什么分别?    
沒有分別,不過自家種的,感覺上香一點甜一點

.esmonhk  我有兩條,多謝分享,明天入去收    
可能不是同種,我有幾款紫蘿蔔種子,這款只有30粒,分了3份,應該沒有分給你,你的是其他款
回復

hiatus 發表於 2013-3-12 11:31:09 |顯示全部樓層

菜菜都好靓,真叫一个丰收呀~
田地也好肥,用了什么肥料呀~?

都用买的吗? 草木灰是自己做的?

豆渣問豆漿店取,草木灰自己燒,其他是買的  發表於 2013-4-30 10:26
都係骨粉、花生麩、草木灰,豆渣做基肥  發表於 2013-3-12 13:44
回復

tomtomtom 發表於 2013-3-12 22:46:08 |顯示全部樓層
mono  第一層仍然好奀~睇下邊個受粉先囉!
唔使睇,早輪落雨後跌哂

mono  紅色係龍脷葉花呀!
開完花又會點?好似冇咩動靜

開完就謝,跟著生橫枝會 :)  發表於 2013-3-13 00:24
回復

tomtomtom 發表於 2013-3-23 19:25:19 |顯示全部樓層

春天到咗,田中好多花開,今日介紹一下。

向日葵
P3230384 (Small).JPG

臭草,煲綠豆沙果種
P3230372 (Small).JPG

向日葵
P3230376 (Small).JPG

家樂花
P3230391 (Small).JPG

不知名雜草
P3230395 (Small).JPG

向日葵
P3230380 (Small).JPG

甜菊
P3230415 (Small).JPG

芥菜
P3230358 (Small).JPG

九層塔
P3230365 (Small).JPG

益母草
P3230367 (Small).JPG

紅鈴鐺
P3230400 (Small).JPG

另一種芥菜
P3230360 (Small).JPG

不知名雜草 2
P3230370 (Small).JPG

鳶尾
P3230404 (Small).JPG

日日春
P3230416 (Small).JPG

番茄
P3230385 (Small).JPG

不知名雜草 3
P3230399 (Small).JPG

酢醬草
P3230397 (Small).JPG

不知名雜草 4
P3230409 (Small).JPG

野莓... 好似係
P3230422 (Small).JPG

荷蘭豆
P3230419 (Small).JPG

木瓜
P3230393 (Small).JPG

不知名雜草 4
P3230406 (Small).JPG

豆,好似都係荷蘭豆(定四季豆?)
P3230379 (Small).JPG

P3230412 (Small).JPG

好春天呀^^brw,白花係蜜糖豆,粉紅花係荷蘭豆!  發表於 2013-4-30 13:39
花花世界,靚  發表於 2013-3-24 11:41
真係多品種,靚靚:)  發表於 2013-3-23 19:37

評分

查看全部評分

回復

tomtomtom 發表於 2013-3-23 22:25:28 |顯示全部樓層
maijai  真係多品種,靚靚
多謝讚賞,不過好多都唔係我嘅,係附近園友嘅
回復

Springonions 發表於 2013-3-23 22:42:39 |顯示全部樓層
好似有些名字和相片倒轉了

呢D叫做亂嚟呀 @_@  發表於 2013-3-23 22:55
執咗,多謝提醒  發表於 2013-3-23 22:54
係囉, 係咪玩緊配對呀  發表於 2013-3-23 22:47
回復

george 發表於 2013-3-24 00:59:49 |顯示全部樓層
tomtomtom 發表於 2013-3-23 19:25
春天到咗,田中好多花開,今日介紹一下。

向日葵

可否帶我到你的農莊見識?肯定獲益不少

G大在農版留言,真係受寵若驚:) 參觀...遲d有收成先  發表於 2013-4-30 10:33
回復

tomtomtom 發表於 2013-4-30 00:30:43 |顯示全部樓層

最近仍然冇咩收成,唯有遊走於周圍園友之間影吓花花草草,呃吓收視

IMG_4610 (Small).JPG
IMG_4611 (Small).JPG
IMG_4777 (Small).JPG
IMG_4778 (Small).JPG
IMG_4783 (Small).JPG
IMG_4787 (Small).JPG
IMG_4890 (Small).JPG
IMG_4967 (Small).JPG
IMG_5023 (Small).JPG
IMG_5030 (Small).JPG
IMG_5049 (Small).JPG
IMG_5050 (Small).JPG
IMG_5051 (Small).JPG
IMG_5052 (Small).JPG
IMG_5055 (Small).JPG
IMG_5057 (Small).JPG
IMG_5058 (Small).JPG
IMG_5061 (Small).JPG
IMG_5063 (Small).JPG
IMG_5064 (Small).JPG
IMG_5069 (Small).JPG
IMG_5070 (Small).JPG
IMG_5073 (Small).JPG
IMG_5079 (Small).JPG
IMG_5075 (Small).JPG

好靚相片,叻叻.  發表於 2013-4-30 00:42

評分

查看全部評分

回復

tomtomtom 發表於 2013-4-30 10:35:53 |顯示全部樓層

tt28  好靚相片,叻叻. 
多謝讚賞

tonychan0405  蛇瓜都幾好吃!! 
係呀  你有種嗎?今年試咗幾次都發唔到芽

tonychan0405  唔錯喎!你埋淘返來架 
係,菇包是淘的

2020  好春天呀^^brw,白花係蜜糖豆,粉紅花係荷蘭豆!
多謝莊主評分同指教

指教....@@....邊敢!  發表於 2013-5-13 23:58
回復

mikecho 發表於 2013-4-30 11:37:31 |顯示全部樓層
你啲相影得好靚喎!我想買返個二手單返,可用返已前的NIKON手動鏡頭,唔知你有冇好介紹呢?
回復

tomtomtom 發表於 2013-4-30 12:03:31 |顯示全部樓層
mikecho 發表於 2013-4-30 11:37
你啲相影得好靚喎!我想買返個二手單返,可用返已前的NIKON手動鏡頭,唔知你有冇好介紹呢? ...

多謝讚賞
今次的相是用 olympus E-PL5 影的。Nikon 我唔熟,近來型號出得多同快,更加唔清楚了。旺角星際城市商場有幾間二手相機舖,或者去看一看有什麼選擇同價錢。
另外一提,用舊手動鏡頭,如選用 APSC片幅相機,會有焦距轉換的效果,與你原本相機影出的相不一樣的。除非你選擇全片幅的相 機,但價錢會貴一點。

謝謝回覆  發表於 2013-4-30 12:12
回復

小紅楓樹 發表於 2013-4-30 12:53:37 |顯示全部樓層
又吾算呃收視! 拍得好靚

多謝讚賞,好彩有部分係農作物,唔係唔好意思放上來  發表於 2013-4-30 13:01
回復

tomtomtom 發表於 2013-5-4 23:29:57 |顯示全部樓層
今日收咗幾個合掌瓜,總算有D安慰
IMG_5237 (Small).JPG

後排一個特別唔同樣,是同園友交換的,因為未試過呢個種

仲有好多正在發肓,熱切期待中
IMG_5222 (Small).JPG

不過這棵合掌瓜是上手園友種落,我只是追吓肥淋吓水,所以唔好問我點種

過去幾個月已貢獻咗 30 幾個瓜。對上手園友我只有無言慼激

好妒嫉呀 :)  發表於 2013-5-5 23:31
我今天都剛收了一個給果蠅針到面目全非的.  發表於 2013-5-5 21:54
今年盆盆已滿額了 下年必試種合掌瓜 找下資料先  發表於 2013-5-5 00:50
我的合掌瓜只收咗兩個﹐俾咗拍檔試食﹐不久將來應該會有幾個收吓嘅 ^_^  發表於 2013-5-4 23:50

評分

查看全部評分

回復

tomtomtom 發表於 2013-5-5 23:49:21 |顯示全部樓層

esmonhk  好妒嫉呀   
妒忌我有瓜收定妒忌我坐享其成呢

csw_sylvia  我今天都剛收了一個給果蠅針到面目全非的.  
我的冇果蠅針,可能附近有太多更吸引的選擇,多謝周圍的園友

ngkan  今年盆盆已滿額了下年必試種合掌瓜找下資料先  
好抵種,快D試啦
不過盆種你要考慮吓要有位給瓜藤生長

週日農夫  我的合掌瓜只收咗兩個﹐俾咗拍檔試食﹐不久將來應該會有幾個收吓嘅 ^_^  
冇問題,一定會豐收

Springonions  好正呀,最衰唔可以用盆種
真係需要D地方

差D唔記得,自家種的合掌瓜比較嫩,我是用來炒,不是煲湯。好清甜,大家不防試吓。

好正呀,最衰唔可以用盆種:(  發表於 2013-5-5 23:52
回復

tomtomtom 發表於 2013-5-5 23:57:08 |顯示全部樓層

又放兩張附近農友的花花照

IMG_5215 (Small).JPG

IMG_5259 (Small).JPG
赬桐
回復

tomtomtom 發表於 2013-5-11 22:40:39 |顯示全部樓層
今日難得的有陽光,一早入田,見到好多合掌瓜,開心到不得了
IMG_5314 (Small).JPG
IMG_5317 (Small).JPG
IMG_5322 (Small).JPG

好多瓜,羡慕S人啦!!!!  發表於 2013-5-19 14:15
好似隻蛙成日講,收到手軟,要派街坊!  發表於 2013-5-13 18:41
妳就好啦,咁好收成  發表於 2013-5-13 16:39
好多瓜喎﹐恭喜,我收咗四個二個俾果螢釘滿洞﹐你唔使包瓜咁好?  發表於 2013-5-13 08:15
好多瓜啊 ~ 之前曾種死一棵合掌瓜(生粉介), 慚愧慚愧><  發表於 2013-5-12 01:23

評分

查看全部評分

回復

tomtomtom 發表於 2013-5-13 09:31:43 |顯示全部樓層

週日農夫  好多瓜喎﹐恭喜,我收咗四個二個俾果螢釘滿洞﹐你唔使包瓜咁好? 
我冇包,不過都見朋友在另一個地方種,針得好緊要。你附近有冇人種緊其他瓜?感覺上果蠅有其他瓜就會針其他,合掌瓜並非佢地首選

xx_Luca  好多瓜啊 ~ 之前曾種死一棵合掌瓜(生粉介), 慚愧慚愧>< 
唔好灰心,街市買隻再試過

tt28  你就好啦,咁好收成 
你好似仲多啵

2020  好似隻蛙成日講,收到手軟,要派街坊!  
有少少手信同親朋戚友分享吓咁啦

多謝 malike, 20賞分
回復

週日農夫 發表於 2013-5-13 22:19:12 |顯示全部樓層

我自己就種咗青瓜﹐南瓜,節瓜, 茄子,總之全部都係瓜啦

仲有西瓜添

有冇收成就要睇吓種子的造化咯

其他瓜有冇被果蠅針呢?  發表於 2013-5-14 11:43
呢排個個都種瓜多.  發表於 2013-5-13 22:23
回復

tomtomtom 發表於 2013-5-17 23:08:27 |顯示全部樓層
上星期有D瓜B未收,今日已經長大

IMG_5485 (Small).JPG

IMG_5466 (Small).JPG
回復

tomtomtom 發表於 2013-5-17 23:09:51 |顯示全部樓層
再嚟田中花花

IMG_5469 (Small).JPG

IMG_5472 (Small).JPG

仲有時間影花花,比10個LIKE  發表於 2013-5-18 00:07
我吾見到既.  發表於 2013-5-18 00:05
回復