作者: frankie 發表于 2007-8-8 15:40:09
1886 8
一個男子和女友交往了很長一段時間,他一直請求女友嫁給他,但是女友還想要多過幾年單身生活,所以遲遲不肯答應,就在女友生日這天,男子拿了一朿花對女友說:「今天妳無論如何一定要嫁給我.」
女友被逼急了好說:「好吧!如果妳猜到我所想什麼,我就嫁給你.」
她心想,無論對方講什麼她只是否認就好了.沒想到男子說的話無法反駁,最後只好答應嫁他.
男子說什麼呢?
小餘 發表於 2007-8-8 20:35:17 |顯示全部樓層
原帖由 frankie 於 2007-8-8 15:40 發表
一個男子和女友交往了很長一段時間,他一直請求女友嫁給他,但是女友還想要多過幾年單身生活,所以遲遲不肯答應,就在女友生日這天,男子拿了一朿花對女友說:「今天妳無論如何一定要嫁給我.」
女友被逼急了好說:「好吧!如果妳猜到 ...

答案會唔會係:你今日唔會嫁俾我!
回復

比得大帝 發表於 2007-8-8 21:23:45 |顯示全部樓層
原帖由 小餘 於 2007-8-8 20:35 發表

答案會唔會係:你今日唔會嫁俾我!

錯了:  她可以回答, 是呀, 我今天不會嫁給你, 明天再看罷.
回復

小餘 發表於 2007-8-8 23:40:41 |顯示全部樓層
原帖由 peter 於 2007-8-8 21:23 發表

錯了:  她可以回答, 是呀, 我今天不會嫁給你, 明天再看罷.

咁當個女仔話"係呀"(是呀)嘅時候咪已經答啱咗囉^^
咁又係個女仔話答啱就嫁佢嘅^^
唔係咩
回復

mang 發表於 2007-8-9 03:06:48 |顯示全部樓層
...... 妳心想一定會嫁給我

回復

比得大帝 發表於 2007-8-9 08:46:07 |顯示全部樓層
原帖由 小餘 於 2007-8-8 23:40 發表

咁當個女仔話"係呀"(是呀)嘅時候咪已經答啱咗囉^^
咁又係個女仔話答啱就嫁佢嘅^^
唔係咩

又好似啱喎.   我諗個標準答案應該係你所講咁嘅.

不過如果個女仔答'係' = '我的心想嫁給你'

她還何以說:'不過行為上不能嫁給你.'  
回復

frankie 發表於 2007-8-9 11:56:40 |顯示全部樓層
小餘妳真聰明
男子說:「妳不想嫁給我對不對?」
如果女孩說對,那麼男子的答案就正確了.如果女孩說錯,這就是想嫁給他了嗎?
回復

jellyfishy 發表於 2007-8-9 12:43:24 |顯示全部樓層

回復 #7 frankie 的帖子

哈哈~~~  又幾有趣喎~
咁即係個女仔俾左個機會個男友~~  哈哈~~
(要記住咪犯呢個錯先得~)
回復

小餘 發表於 2007-8-9 20:24:26 |顯示全部樓層
原帖由 frankie 於 2007-8-9 11:56 發表
小餘妳真聰明
男子說:「妳不想嫁給我對不對?」
如果女孩說對,那麼男子的答案就正確了.如果女孩說錯,這就是想嫁給他了嗎?

(小餘妳真聰明 ).........唔敢當 .........只係睇過啲類似嘅問題啫
回復