Ring of Fire 向日葵 成長過程

關閉 [複製鏈接]
作者: kok69 發表于 2008-5-13 02:30:12
1991 3
都唔記得幾多號落種嚕...好似係二月尾
因為用大花盆種, 所以生到好大好高
2008年2月8日, 睇下幾大塊葉
2008年4月21日, 出左花苞
2008年4月23日, 大得好慢...
2008年5月1日, 哈開始發大喇~ P1070152_resize.JPG
2008年5月2日
2008年5月4日, 申左個頭出黎~
2008年5月5日, 好心急好心急...
2008年5月10日, 咁心急丫嗱?~ 吊你癮, 剩係開幾塊俾你睇~
2008年5月11日, 開一半啦~~
2008年5月12日, 終於開晒喇~~

後記:
其實d種子係係台灣買的, 下種時以為係白色的... 點知開花變左呢隻ring of fire....
同埋呢隻分枝性超強, 應該可以開到10朵, 可以送俾10個唔同o既女仔, 嘻嘻~
另外早兩日落左兩粒"聲稱"係黑色的種子, 希望今次唔好呃我啦~
多謝收看~

評分

查看全部評分

向日葵2 發表於 2008-5-13 09:14:36 |顯示全部樓層
之前都種過,,,,係呀分枝性好高,,,,不過我喜歡佢大大的頭,,,,所以見蕾就拔去,,,,效果不錯

見到咁靚,,,係時侯種翻d向日葵啦
回復

kok69 發表於 2008-5-20 01:51:44 |顯示全部樓層
係...
d花越開越細朵..
下次都係拔一半走, 留番三四朵算喇
回復

chocolate57 發表於 2008-5-21 15:03:19 |顯示全部樓層
葉子好大
我家向日葵的葉子都小小的
回復