救教...爛根...

作者: 傻朱朱 發表于 2008-5-12 09:04:45
2504 6
棵苗因為發現爛根,所以我切左的根,然後浸hi-fresh水,請問切成咁有無問題呢?如果係的話要幾耐先會再出根呢?
mandy619 發表於 2008-5-12 09:21:23 |顯示全部樓層
我覺得唔好浸水, 點左hi-fresh之後等15分鐘, 直接落泥好快生根, 不過爛既地方一定要完全切乾淨莖都要, 一d都不能夠留. 因為睇你張相好似未切晒, 就算腳短d都ok.
回復

傻朱朱 發表於 2008-5-12 09:46:56 |顯示全部樓層
原帖由 mandy619 於 2008-5-12 09:21 發表
我覺得唔好浸水, 點左hi-fresh之後等15分鐘, 直接落泥好快生根, 不過爛既地方一定要完全切乾淨莖都要, 一d都不能夠留. 因為睇你張相好似未切晒, 就算腳短d都ok. ...

咁請問放落泥之後可唔可以即刻淋水濕返的根呢?定係由佢一排等佢唔好咁濕呢?thx
回復

江江 發表於 2008-5-12 10:47:02 |顯示全部樓層
可淋水,然后放入一个較為保濕的環境,等約半个月或1个月就可生根....祝你成功.
植料就好是珠石等疏水的泥土...
回復

sukyee0227 發表於 2008-5-12 11:31:07 |顯示全部樓層
一定要入保濕箱才可加快出根,仲要照燈呀 ! 我用水浸幾天已出根,又可以觀察得清楚 !
回復

傻朱朱 發表於 2008-5-12 18:41:58 |顯示全部樓層
唔該晒各位,我試試先,成功再話比大家知.
回復

mandy619 發表於 2008-5-12 18:56:16 |顯示全部樓層
原帖由 傻朱朱 於 2008-5-12 09:46 發表

咁請問放落泥之後可唔可以即刻淋水濕返的根呢?定係由佢一排等佢唔好咁濕呢?thx

跟江江說的一樣, 泥方面我用發叔泥都ok, 然後入溫箱, 約三個星期便出根.
回復