沿深圳地鐵綫玩樂

作者: jellyfishy 發表于 2008-5-11 13:12:38
13950 15
深圳地鐵website-
http://www.szmc.net/10station/

水母不時都會去深圳行下, 通常都係行下d人流不大複雜的地方, 或玩玩滑冰, 或碌碌保齡球. 水母覺得又方便又便宜又安全的交通工具要算是深圳地鐵了,加上現在深圳打的已經跟香港差不多同價, 又經常塞車,精打細算的想,其實搭地鐵是最抵的~ )
以下是水母喜歡經深圳地鐵綫玩樂的熱點供各位參考.

深圳書城
(深圳最新最大的書店,常叫作深圳新書城)
地址:深圳羅湖區深南東路蔡屋圍
前往方法:少年宮站,由D出口出閘

深圳購書中心
(一個好舒服的大型書店,內有平平的cafe,有免費添飲服務)
前往方法:科學館站,由 A or B 出口出閘

萬象城
(國際級滑冰場, 不比香港平, 但人少d, 又可以即時找個國家級教練教滑冰)
(很多食店, 有平有貴)
(多間高級時裝店, 不過水母未幫襯過, 唔知係咪平過香港)
(十分安全)
前往方法:大劇院站,有一個獨出口往萬象城.

華強北
(主要去打保齡, 5元一局, 平得很!)
(仲有好多好啱女仔行既時裝店, 如女人世界, 還有男子孩愛行的萬商電器城)
(沿華強北路可留意到很多街頭小食,不防一試-- 不過水母自己就未試~ )
前往方法:華強北站下車就是~

羊咩咩 發表於 2008-5-11 13:30:08 |顯示全部樓層
好詳細喎~
回復

Monse 發表於 2008-5-11 14:08:07 |顯示全部樓層
Kim Kim
唔該晒呀,好清楚及有用呀。
想請問深圳書城 / 深圳購書中心 - 邊個好行啲及舒適啲呀
回復

jellyfishy 發表於 2008-5-11 15:22:12 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-5-11 14:08 發表
Kim Kim
唔該晒呀,好清楚及有用呀。
想請問深圳書城 / 深圳購書中心 - 邊個好行啲及舒適啲呀

兩個都係呢幾年新開的, 書城最新最大, 購書中心細d但燈光和空調都好夠, 又有平平cafe,
所以要睇你時間安排喇~
回復

heiheimama 發表於 2008-5-11 21:18:52 |顯示全部樓層
我覺得少年宮個書城d書就雜d,多消閒書,如少女小說,心靈書etc..而科學館就多d文史哲,入書亦專d,邊度好d視乎你看書的口味.

我昨天才去過少年宮,由大埔出發經落馬洲,冇人超hea,去到唔駛一粒鐘.買左本Orhan Pamuk既Istanbul 既譯本,$29人仔,唔睇放在書櫃扮有文化都抵 ...
回復

heiheimama 發表於 2008-5-11 21:23:59 |顯示全部樓層
不過kim,蔡屋圍間書城好像是最舊那間,乘地鐵在大劇院站落(羅湖好像數三個站).少年宮離蔡屋圍好遠的.~你上面的地址應該不對...
回復

GLI 發表於 2008-5-11 23:37:41 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-5-11 21:23 發表
不過kim,蔡屋圍間書城好像是最舊那間,乘地鐵在大劇院站落(羅湖好像數三個站).少年宮離蔡屋圍好遠的.~你上面的地址應該不對...

就让我这周一至五在深圳上班的港人 ,探探路吧
回復

jellyfishy 發表於 2008-5-12 05:09:31 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-5-11 21:23 發表

你講個間應該係响大劇院站下車的, 係最舊架, 空調燈照明都唔好.
但仲有一個新好多但唔係好大間既响後一個站. 即科學館站.
今日去過少年宫站個間, 好大, 不過太晚去了, 好 low b, 睇住人收工.
回復

kong 發表於 2008-5-12 11:13:03 |顯示全部樓層
我都好鐘意行書城, 去過兩次, 但第二次朋友比人偷左電話,三千幾呀!是細路行埋佢身偷的, 所以千祈唔好小看細路仔呀!
回復

Anita 發表於 2008-5-12 13:06:50 |顯示全部樓層
幾年前去過深圳書城 ,現在又有深圳購書中心,又可乘車地鐵咁方便好介紹
回復

FD113 發表於 2008-5-12 14:04:41 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2008-5-12 11:13 發表
我都好鐘意行書城, 去過兩次, 但第二次朋友比人偷左電話,三千幾呀!是細路行埋佢身偷的, 所以千祈唔好小看細路仔呀!

人多地方要小心錢包,財不可露眼,還有小心收假的人仔,因為他們一般都會看你的打扮是香港人就會亂來,見到有可疑和爛的錢,就要求他們換給你,還有最好不要在過關的地方換人民幣,我也試過因為沒有小心點看細紙(十元)給他混入假錢。在香港銀通機找換吧,多數是新錢,匯率還比他們好些。
除此小心以外,吃,喝,玩,樂也是不錯的。服務不會比香港差,食物水平也不錯。
回復

八王爺 發表於 2008-5-30 15:37:15 |顯示全部樓層
我都成日去,不过,唔覚得佢地睇我係香港人。

因为佢地同我講 E文!!
回復

maywong918 發表於 2008-5-30 15:43:14 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-5-30 15:37 發表
我都成日去,不过,唔覚得佢地睇我係香港人。

因为佢地同我講 E文!!

王爺似鬼.............佬?
回復

ChrisTsui 發表於 2008-5-30 15:47:18 |顯示全部樓層
請問華強北間保齡球場有冇pro shop呀?想買波車.
回復

everydayfan 發表於 2008-6-2 12:43:46 |顯示全部樓層
你成日去既地方, 我都成日去架!!  試過係書城汁到一百蚊
華強北仲有間出名韓式料理, 諗起都流口水....
回復

RIO 發表於 2008-6-3 09:19:48 |顯示全部樓層
我都去過少年宮個書城,
真係好好行啊,
個樹重有一間精品店賣幾米精品,
d精品真係好靚好吸引.
回復