Sinn. SP Rio Das Pedras 幾時先可以分苗?

作者: jacky 發表于 2008-5-7 18:46:23
1730 9
Sinn. SP Rio Das Pedras 幾時先可以分苗?
係咪要種大d先分得?
peeseela 發表於 2008-5-7 18:50:17 |顯示全部樓層
我D魚骨頭都係咁細已經分, 分完好似會大得快D.
回復

jacky 發表於 2008-5-7 19:19:37 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-5-7 18:50 發表
我D魚骨頭都係咁細已經分, 分完好似會大得快D.

請問你係點分嫁?
我好怕分完會死
回復

jacky 發表於 2008-5-7 19:20:13 |顯示全部樓層
同埋我怕我粗手粗腳整死佢地= =
回復

peeseela 發表於 2008-5-7 19:46:51 |顯示全部樓層
工具: 一支買隠形眼鏡藥水送嘅鉗, 唔要個膠咀, 一個試杯,
試飲杯鋪泥(底冇開LOAN), 泥面噴少少水, 用鉗尖督個LOAN, 又用鉗鉗一棵苗丁放落去, 深少少, 用母指輕輕按住苗丁, 在其周圍再噴水, 今次要噴濕D, D泥濕水後下降, 自動固定左苗丁. 用兩安士濶口試杯可以插多几苗, 再大D又做多次, 我今日先分過. (同一批有D苗冇同佢地分, 唔識大).
以上只是我這新人成功經驗, 所以提出分享, 各施各法, 呢度有好多高人, 應再向佢地請敎..
回復

jacky 發表於 2008-5-7 20:02:29 |顯示全部樓層
唔該晒
回復

小風鈴 發表於 2008-5-7 20:37:07 |顯示全部樓層
依相來看,應該苗長出  2至3星期。再等一段時間,到根部長出如小夢蔔仔,就可以移植了
回復

chris 發表於 2008-5-8 00:38:19 |顯示全部樓層
如果d苗仔唔係生埋一齊, 好似你咁, 分開的, 咁就可以等佢再大d, 有番六塊葉仔先分盆,

太細d根好易斷, 要重新生過就要好耐, 大d用夾仔夾都易d
回復

rockyyip2002 發表於 2008-5-8 00:46:46 |顯示全部樓層
一般四至六塊葉才分的.
回復

C0126 發表於 2008-5-8 10:59:13 |顯示全部樓層
又學到野了.......^_^
回復