乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2208654 19848
花園仔 發表於 2011-4-17 00:23:42 |顯示全部樓層
呢盤朋友用種籽發苗嘅<士多啤梨>都出咗好多花果囉!

回復

花園仔 發表於 2011-4-17 00:27:53 |顯示全部樓層
今早為小圓盤嘅<綠薄荷>更新!

回復

花園仔 發表於 2011-4-17 00:31:49 |顯示全部樓層
地種嘅<綠薄荷>好靚, 有棑都唔使更新啦!

老師午安... 咦.. 係薄荷後面果D係味 "田灌草" 呀??  發表於 2011-4-21 13:09
回復

花園仔 發表於 2011-4-17 00:34:41 |顯示全部樓層
講起香草類請睇吓開滿花嘅<百里香>啦!

回復

花園仔 發表於 2011-4-17 00:39:09 |顯示全部樓層
<蝦夷蔥>長咗好多花苞!

回復

花園仔 發表於 2011-4-17 00:47:13 |顯示全部樓層
<黑色指天椒>得翻一棵咋!
暫時都幾靚嘅, 唔知<小寶>佢地嗰啲種成點呢?

回復

花園仔 發表於 2011-4-17 00:52:07 |顯示全部樓層
體椒椒隔離嗰盤係新落種籽嘅<蔥>呀!

因為三, 四月係曬蔥米, 七八月至用蔥頭種架!

回復

花園仔 發表於 2011-4-17 00:59:01 |顯示全部樓層
晚安!

回復

luffy 發表於 2011-4-17 09:01:27 |顯示全部樓層
花園仔老師好,

知道老師曾經種過F牌 telegraph improved 青瓜, 說明書話花女唔需要受粉,
但我種的那些女花, 係花開花謝瓜仔變黃, 請問係唔係有部份花女係唔會長大架?
咁樣正常嗎? 現在仲有好多女花就來開, 有d擔心
回復

ammonch 發表於 2011-4-17 11:39:33 |顯示全部樓層
老師,見到你棵無花果咁靚真羨慕,我個棵由上年冬季休眠到依家都無長勢,唔知係咩原因?? 有咩可以幫下佢呢? 想問下如果依家至分株得唔得架? 依家至用種子種蔥可以嗎? THX~
回復

花園仔 發表於 2011-4-17 19:32:47 |顯示全部樓層
回復 luffy 的帖子

花園仔老師好,
知道老師曾經種過F牌 telegraph improved 青瓜, 說明書話花女唔需要受粉,
但我種的那些女花, 係花開花謝瓜仔變黃, 請問係唔係有部份花女係唔會長大架?
咁樣正常嗎? 現在仲有好多女花就來開, 有d擔心

========================================

luffy 及大家好!

F牌 telegraph improved 青瓜因為唔使授粉都可以開花結果嘅!

我當時係種體網室度嘅, 呢隻瓜好好生養架, 不斷開花結果....
但我發覺佢冇外媒幫手啲瓜瓜結果率唔係百份百嘅,
就算結到瓜有啲發育都唔完全, 有弱瓜及畸型瓜狀況出現,
瓜嘅味度亦唔統一, 有啲好好味亦有啲係有苦澀味架,
所以我種過一次就唔再種囉, 或者係我管理唔啱佢啦,
又或者我嘅種植環境及條件配合唔到佢啦!

我試過及建議有時間咪同佢做人工授粉囉!(雖然佢話唔使)
啲乸花經人工授粉我諗點都好過自己搞掂卦,
我認為完美授粉結果啲瓜瓜錯誤問題出現點都少啲嘅,
當時我冇作深入研究及收集數據所以推斷都係好粗糙架咋!

謝謝老師^^, 我會試下幫佢人工受粉  發表於 2011-4-18 20:51
回復

花園仔 發表於 2011-4-17 19:48:56 |顯示全部樓層
回復 ammonch 的帖子

老師,見到你棵無花果咁靚真羨慕,我個棵由上年冬季休眠到依家都無長勢,唔知係咩原因??
有咩可以幫下佢呢? 想問下如果依家至分株得唔得架? 依家至用種子種蔥可以嗎? THX~
=====================================

ammonch 好!

唔使擔心, 當春天嘅氣溫及相對濕度持高時<無花果>自然會爆芽生長架罅!
最好係體相對濕度偏低時多用噴壺噴濕吓枝莖, 等佢容易爆芽....
而家你棵嘢仲係未瞓醒, 點係分株嘅時機喎!
我種<無花果>都係新手, 或者你去請教有多啲經驗嘅壇友啦!

而家用種籽種蔥當然OK啦! 用蔥頭種最宜係七,八月嘞!

THX老師,等我試下先,希望會好番啦!  發表於 2011-4-18 16:25
回復

Steven 發表於 2011-4-17 20:16:04 |顯示全部樓層

花園仔老師你好,
最近學校後花園D 菜又開始有蟲
所以前幾日都係決定買支苦X油返去
但去到3兄 點知又冇貨(大支)
佢叫我買清源保  唔知你有冇用過清源保呢?
效果如何?(因為呢到有朋友好似話冇咩料到)

想問下你D泥全部都咁肥沃既原因係咩?
最近學校對面有工程,我地都同佢地拎左唔小黃泥(好多石頭),
點先可以令到D泥岩種菜?
(而家既方法係簡走D大石頭同溝D黑泥,但咁好似治標唔治本)

最後,Miss話下個月學校有個活動,到時要交"成績"出黎
miss買左d白菜,生菜,菜心種子返黎,而家係唔係已經唔岩時候?
我想問而家最岩種d咩?

最快係莧菜, 通菜及各種瓜類, 豆豆都仲得架!  發表於 2011-4-18 18:17
回復

花園仔 發表於 2011-4-17 20:48:04 |顯示全部樓層

回復 Steven 的帖子

花園仔老師你好,
最近學校後花園D 菜又開始有蟲
所以前幾日都係決定買支苦X油返去
但去到3兄 點知又冇貨(大支)
佢叫我買清源保  唔知你有冇用過清源保呢?
效果如何?(因為呢到有朋友好似話冇咩料到)

想問下你D泥全部都咁肥沃既原因係咩?
最近學校對面有工程,我地都同佢地拎左唔小黃泥(好多石頭),
點先可以令到D泥岩種菜?
(而家既方法係簡走D大石頭同溝D黑泥,但咁好似治標唔治本)

最後,Miss話下個月學校有個活動,到時要交"成績"出黎
miss買左d白菜,生菜,菜心種子返黎,而家係唔係已經唔岩時候?
我想問而家最岩種d咩?
===================================

Steven 好!

春天黎到天氣溫濕自然各種病害蟲菌都跟住黎架罅!
種植瓜菜豆....總要面對各種唔同嘅病害蟲菌侵擾架,
清源保我未用過, 而你要購買嘅苦楝油(三益)只係可以對付一般好似蚜蟲噉嘅蟲蟲咋,
仲有其他菌病毒更難搞架, 不過只要細心研究一切就可以迎刃而解嘞!
對付蟲菌呢度有<病害蟲篇>可以參考架, 因為嗰邊有<殺蟲的各種方法>, <環保理念~~>等等, 可能幫到你呢!
在此講聲唔好意思嘞!

我嘅植土都唔係全部肥沃嘅,
亦有用黃泥溝沙土及花泥(培養土)黎種嘢架,
種出黎嘅嘢都好滿意啵!

點可以令到啲泥適合種菜,
最簡單方法係幫襯大型花場, 叫佢地幫你(學校)配好植料嘞!
政府種嘢好多都係噉樣配置嘅, 貴校應有預算此中款項支出格!

想快就種莧菜, 通菜....啦, 及各種瓜類, 豆豆都仲得架!
回復

VLEE 發表於 2011-4-17 23:16:46 |顯示全部樓層
老師,

想請問點解而家種蔥要用種子,而用蔥頭種最宜係七,八月呢?因為想快d,所以想而家用蔥頭種.用超市圓身的乾蔥頭會唔會都可種得到蔥呢?謝謝!

回復

huen923 發表於 2011-4-17 23:55:03 |顯示全部樓層

回復 花園仔 的帖子

缸種嗰棵<無花果>經過休眠期後開枝散葉又結果囉!
而家連主莖光棍都出果果嘞! 唔知 huen923 嗰棵瞓醒未呢!
=======================================
老師: 我嗰棵都剛剛瞓醒啦! 3枝光秃秃既主莖頂端都爆葉仲有一個果果, 而且有新枝椏長出, 期待
回復

huen923 發表於 2011-4-17 23:59:40 |顯示全部樓層
回復 花園仔 的帖子

膨大中等緊成熟嘅<無花果>
===================
好多果果吖......一定會很香甜皮薄
老師: 想問結果期間, 你會否一樣施加肥料?
回復

花園仔 發表於 2011-4-18 18:25:10 |顯示全部樓層
回復 VLEE 的帖子

老師,
想請問點解而家種蔥要用種子, 而用蔥頭種最宜係七,八月呢?
因為想快d, 所以想而家用蔥頭種. 用超市圓身的乾蔥頭會唔會都可種得到蔥呢?
謝謝!
===================================

VLEE,

該種植方式係農民經驗留存落黎嘅, 詳細原因查証中....

你嘅方法都得格!

回復

花園仔 發表於 2011-4-18 18:34:02 |顯示全部樓層
回復 huen923 的帖子

膨大中等緊成熟嘅<無花果>
===================
好多果果吖......一定會很香甜皮薄
老師: 想問結果期間, 你會否一樣施加肥料?
=============================

huen923 及大家好!

<無花果>體結果期我仍會薄肥多施架!
係落少少雞屎肥及少少紅牛鉀體泥土表面 等佢慢慢滲落....

<無花果>囝囝都大得幾快架!

回復

花園仔 發表於 2011-4-18 18:41:29 |顯示全部樓層
溫馨提示1:

<環保(水果)酵素>非常好用! 正正正!

溫馨提示2:

種<稻>嘅壇友注意囉,
<谷種>體<元朗安樂路55號>有得賣, 約$25/斤!
回復