乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210162 19822
ammonch 發表於 2011-3-29 09:54:19 |顯示全部樓層
回復 花園仔 的帖子

老師,想問下桑仔由紅色到成熟要幾耐架?
回復

i4kai 發表於 2011-3-29 11:00:37 |顯示全部樓層

回復 花園仔 的帖子

.........., 嗱! 跟我互動嘅壇友都係睇過曬或由頭追緊敝帖嘅!
唔知你屬邊類呢! 大多提問敝帖內都有提及嘅!!
=========================

花老師你好,我都係由頭追貴帖到現在嘅!
我最近想造一個大型的防蟲網室,我記得老師在帖中有詳細地说過你造網室的過程
可惜在園藝館的"搜索本版",找不到有關資料!
我也試過每頁去找,但因這個帖的資料量實在是太多、圖片也不少
每開一頁,都要等上很長時間,有時因線速慢,圖片也出不了
我昨晚用了半個鐘、才看了拾頁!
這樣找法、有如大海尋針

請問你是否有自己建立目錄?
或是你在園藝館的等級,可以直接去到"防蟲網室"的頁面呢

請花老師幫忙題示在那一頁可找到"防蟲網室"資料、 謝謝
回復

花園仔 發表於 2011-3-29 19:14:29 |顯示全部樓層
非常多謝小寶體14822# 嘅點評:

老師好!我諗有D肥傷同埋因為天氣太濕令授粉不均勻~

你係啱嘅!
我因為見種體地上同種類嘅都己開花嘞,
心急咗咪落肥重手咗囉, 真係衰咗!
嗱! 從果形, 果蒂及葉邊....都清楚顯示出黎啦!

可以簡單回放當時情況嘅:

http://hkplants.com/thread-11235-725-1.html

<士多啤梨>都有花嘞, 都俾啲咁多紅牛佢啦....

http://hkplants.com/thread-11235-733-1.html

今晚咁得閒黎睇吓我盤<士多啤梨>啦!
佢開花結果囉! 都幾正常吖冇乜畸型果啫,
我要黎睇嘅, 所以唔打算減果嘞! 嘻嘻!

唔緊要啦! 知錯能改就好! 嘻嘻!
樣就衰啲! 不過都幾甜喎!

回復

小蘋果 發表於 2011-3-29 19:24:24 |顯示全部樓層
i4kai 發表於 2011-3-29 11:00
回復 花園仔 的帖子

.........., 嗱! 跟我互動嘅壇友都係睇過曬或由頭追緊敝帖嘅!

其實我都係同i4kai的情形一樣,由於是新加入,老師的帖已有七百幾頁,每天看一點也學到很多東西了!但每次我想找回某資料帖子的時候,也是searcg不到,只妤每頁番看,哈哈真的有點
回復

花園仔 發表於 2011-3-29 19:42:09 |顯示全部樓層
回復 ammonch 的帖子

老師,想問下桑仔由紅色到成熟要幾耐架?
============================

ammonch,
好快架! 紅轉黑三两日架咋!
小心雀雀或佢自甘墮落呀!

種體地上

種體龍缸

回復

嘉程 發表於 2011-3-29 20:06:58 |顯示全部樓層
花大師.....可唔可以去我個帖,教下我點做啊??

http://hkplants.com/thread-73322-1-1.html

我唔係老師更加唔係大師! 我唔係體度教人架, 只係體度分享個人種植經驗同樂趣咋! 唔係樣樣都識嘅, 尤其是啲乜乜名種嘢, 真係唔好意思嘞!  發表於 2011-3-29 20:20
回復

花園仔 發表於 2011-3-29 20:12:13 |顯示全部樓層
回復 i4kai 的帖子

花老師你好,我都係由頭追貴帖到現在嘅!
我最近想造一個大型的防蟲網室,我記得老師在帖中有詳細地说過你造網室的過程
可惜在園藝館的"搜索本版",找不到有關資料!
我也試過每頁去找,但因這個帖的資料量實在是太多、圖片也不少
每開一頁,都要等上很長時間,有時因線速慢,圖片也出不了
我昨晚用了半個鐘、才看了拾頁!
這樣找法、有如大海尋針

請問你是否有自己建立目錄?
或是你在園藝館的等級,可以直接去到"防蟲網室"的頁面呢

請花老師幫忙題示在那一頁可找到"防蟲網室"資料、 謝謝
============================================

i4kai 好!
我個網室好簡單咋!
體敝帖冇乜點講架(小型嗰就有)!
因為呢啲建構有啲敏感性存在, 所以....

我嗰間網室主要用2吋鉛水方通做框架,
屋頂用防紫外光膠板(英國palsun牌)做,
圍邊用體衫兄買嘅帶銀線防蟲網做,
網布接駁及門口開合都係用1吋半嘅魔術貼做!

我嘅帖子無自建任何嘢(因有啲好朋友佢地會做)
體本壇我同你一樣都係壇友冇特別架! 嘻嘻!

除咗體本帖同大家互動外
唔會有其他接觸架, 唔好意思呀!
回復

嘉程 發表於 2011-3-29 20:24:11 |顯示全部樓層
咁你種咁耐野有冇試過我le種情況啊?唔好意思,因為你種植始終較我有經驗,所以我先咁請教你

我去過你帖啦! 見你地討論得幾好吖! 我未種過啲咁名貴品種所以冇乜意見呀! 唔好意思!  發表於 2011-3-29 23:05
回復

花園仔 發表於 2011-3-29 23:20:27 |顯示全部樓層
網室種嘅<西洋菜>嫩綠可愛, 琴日收割咗1/3就夠一餐囉!

一個字 -- 正!

老師晚安.. ^^ 老師d西洋菜好靚... 我都好鍾意食... 不過好驚有 "奇拿".. 係味唔用水種..用泥種就無架啦??  發表於 2011-4-1 00:18
回復

i4kai 發表於 2011-3-29 23:24:12 |顯示全部樓層

回復 花園仔 的帖子

花老師你好,.......
我最近想造一個大型的防蟲網室,..................
============================================

i4kai 好!
我個網室好簡單咋!
體敝帖冇乜點講架(小型嗰就有)!
因為呢啲建構有啲敏感性存在, 所以....

=================================

"有啲敏感性存在"
You are right !
咁我造一個輕型網室算啦
謝謝
回復

花園仔 發表於 2011-3-29 23:44:08 |顯示全部樓層
晚安!

下季度<芫荽>種籽又有着落囉!

回復

jazz 發表於 2011-3-30 10:38:14 |顯示全部樓層

回復 花園仔 的帖子

請問<芫荽>幾時收and點收籽呢??

http://hkplants.com/thread-11235-263-1.html 5248# 噉樣咪完熟收得囉!  發表於 2011-3-30 23:07
回復

shappyyppahs 發表於 2011-3-30 18:05:33 |顯示全部樓層

花園仔,
從去年十一月開始我終於可以追到現在的帖了謝謝你的分享,一如以往, 同其他朋友一樣改進了種植技術,於貴帖對生活,做人處事有一番得著及領悟,從前的我可能會不堅持看完所有帖才發問問題,

帖多不是一個理由,堅持看完所有帖是對分享者無條件付出的尊重,又可以加深印象,希望大家付出一些時間閱讀才發問問題.
回復

嘉程 發表於 2011-3-30 18:08:37 |顯示全部樓層
花園仔 發表於 2011-3-29 23:20
網室種嘅嫩綠可愛, 琴日收割咗1/3就夠一餐囉!

一個字 -- 正!

好嫩綠,有排食LU
回復

小蘋果 發表於 2011-3-30 19:21:27 |顯示全部樓層
花老師你好!
請問邊處有得買印度鬼椒和地獄辣椒種子/小苗呢?新手種椒問題多多請見諒
回復

花園仔 發表於 2011-3-30 23:16:40 |顯示全部樓層

回復 shappyyppahs 的帖子

花園仔,
從去年十一月開始我終於可以追到現在的帖了謝謝你的分享,一如以往, 同其他朋友一樣改進了種植技術,於貴帖對生活,做人處事有一番得著及領悟,從前的我可能會不堅持看完所有帖才發問問題,

帖多不是一個理由,堅持看完所有帖是對分享者無條件付出的尊重,又可以加深印象,希望大家付出一些時間閱讀才發問問題.

=============================================

shappyyppahs 及大家好!

我自己嘅朋友大都係好似你噉追曬啲帖先講嘅!
有啲仲做埋筆記添, 有時傾起上黎佢地仲清楚過我呀!

點都好! 冇所謂啦! 嘻嘻!
回復

花園仔 發表於 2011-3-30 23:22:15 |顯示全部樓層
回復 小蘋果 的帖子

花老師你好!
請問邊處有得買印度鬼椒和地獄辣椒種子/小苗呢?新手種椒問題多多請見諒
====================================================

小蘋果 好!

唔知邊度買架! 我嗰啲朋友送嘅!

你亦可參考吓嘅:

http://hkplants.com/thread-11235-730-1.html

http://hkplants.com/thread-13412-421-1.html

回復

花園仔 發表於 2011-3-30 23:57:46 |顯示全部樓層
回復 JodieC 的帖子

老師晚安..
老師d蒜頭係味就咁放粒標左芽既蒜頭落去種呀?  要種幾耐?
會唔會好似薯仔咁見謝就收得呀?

========================================  

JodieC 好!

標左芽又得, 未標芽都可以慢啲啫!
要種幾個月架! 大約三月幾月啦! 睇吓乜嘢品種囉!

好似薯仔咁見啲葉枯黃就收得嘞, 亦可以扒開面泥睇吓得未嘅!

仲種緊嘅<蒜頭>

麻煩o西老師.. 果日聽你講完即刻試左啦... 唔該o西.. Good Nite la!! ^^  發表於 2011-3-31 01:50
回復

ammonch 發表於 2011-3-31 09:26:24 |顯示全部樓層
回復 花園仔 的帖子

我都係種係地上呀!
兩三日咁快架,咁我實唔夠d雀雀快啦!
回復

花園仔 發表於 2011-4-1 00:24:47 |顯示全部樓層
回復 ammonch 的帖子

我都係種係地上呀!
兩三日咁快架,咁我實唔夠d雀雀快啦!
===============================

ammonch 及大家好!

<桑椹子>成熟期我唔怕雀雀食得曬呀!
最可惜跌到一地都係咋! (試吓地面舖膠布接住!)

而家開始日日都有得摘囉!

回復