乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209650 19822
chayote 發表於 2010-5-20 22:15:49 |顯示全部樓層
等我幫老師答先!
另外順便問一問...老師o既節瓜會lup袋嗎??因為同佢入袋好拮手....
==============================================
老師o既節瓜會lup袋,因為節瓜不lup袋會比果蠅開快餐,不能因為拮手而放棄lup袋!
你睇老師d節瓜甘大甘嫩甘靚是lup袋的功勞!
回復

花園仔 發表於 2010-5-20 22:36:17 |顯示全部樓層
回復 11996# 小牛
老師好!
逆光既太陽菊好靚呀!兩張相都有欣欣向榮既感動呀!
==============================

小牛好!
生活中不斷產生令人感動嘅嘢 -- 帶俾我地希望, 使人讚嘆, 感恩....

2010-05-18-43.jpg 2010-05-20-26D.jpg 2010-05-20-22.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-20 22:51:54 |顯示全部樓層
回復 12001# BTG_CARMEN
老師...多謝你再post出尼...但係老師果棵係 "綠油油" o既...我果棵係 "黃黃綠綠" o既...唔認真睇我會以為係其他植物呢 !!
到手香係唔係香草類??要唔要施肥o架??  P.S.:老師o既到手香好靚...好似打左臘咁...

另外順便問一問...老師o既節瓜會lup袋嗎??因為同佢入袋好拮手....

===============================================
回復 12002# chayote
等我幫老師答先!

===============================================

老師o既節瓜會lup袋,因為節瓜不lup袋會比果蠅開快餐,不能因為拮手而放棄lup袋!
你睇老師d節瓜甘大甘嫩甘靚是lup袋的功勞!

CARMEN 及 文哥好!

CARMEN, 文哥答得完全正確!

又, 到手香係香草類, 梗要施肥啦, 唔係點會好似打咗臘噉吖!!

嗰棵嘢未修剪前:

回復

花園仔 發表於 2010-5-20 22:59:35 |顯示全部樓層
<火箭菜>採收種籽囉 -- 好多呀!

回復

花園仔 發表於 2010-5-20 23:10:06 |顯示全部樓層
體花草版有網友問攀牆植物問題,
我答咗後都冇乜人睇咪刪除咗佢移翻黎呢度囉! 嘻嘻!

向北騎樓底
每日下午偏西陽光少於3小時

薜荔(雪荔變種) -- 種咗6年, 植放此位3年

2010-05-19-11.jpg 2010-05-19-10.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-20 23:27:59 |顯示全部樓層
睇見積媽啲<蝦夷蔥>開花咁靚....
朝早為佢地鬆土加肥 -- 先棑冇點理佢地....

回復

mono 發表於 2010-5-20 23:36:56 |顯示全部樓層
回復 12006# 花園仔
向北騎樓底
=======================
老師晚安!薜荔好似好強橫嘅植物咁啵。
要點收剪呢?種咗6年都咁後生嘅!
回復

花園仔 發表於 2010-5-20 23:43:53 |顯示全部樓層
體咗Cat Cat嗰呼天搶地帖,
見到佢話9成嘢俾琴晚嘅風雨摧殘咗 --

大家為佢嘅雞蛋殼肥討論 --

琴晚大風大雨, 好彩將大龍缸嘅幾棵粟米綁好啫!

回復

花園仔 發表於 2010-5-20 23:53:05 |顯示全部樓層
回復 12008# mono
回復 12006# 花園仔
向北騎樓底
=======================
老師晚安!薜荔好似好強橫嘅植物咁啵。
要點收剪呢?種咗6年都咁後生嘅!
============================

Mill 好!
因為唔夠日照及花盤細少(照片中嘅盤係剛換冇耐, 舊盤仲細啲架!),
佢嘅生長速度緩慢, 只修剪盤中老枝, 黐牆嗰啲咪自由發展囉!
回復

太陽神 發表於 2010-5-20 23:53:13 |顯示全部樓層
回復  小牛

小牛好!
生活中不斷產生令人感動嘅嘢 -- 帶俾我地希望, 使人讚嘆, 感恩....
============================== ...
花園仔 發表於 2010-5-20 22:36

花老師:
很喜歡你這句說話!
生活中令人感動的東西可以很多,關鍵是你有沒有一夥可以被感動的心。
好好的善待自己的心,讓它放下煩惱,享受著當下,就已經是一件美事。
回復

花園仔 發表於 2010-5-21 00:05:21 |顯示全部樓層
當人人去講種乜椒嘅時候....

我試到用呢隻皇冠產品嘅小尖椒浸甜醋好正!

2010-05-20-7.jpg 2010-05-20-8.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-21 00:45:18 |顯示全部樓層
回復 12011# 太陽神
充實嘅生活在於時時被感動, 又不知不覺中令別人感動....

今早:

2010-05-20-3.jpg 2010-05-20-37.jpg 2010-05-20-31.jpg 2010-05-20-32.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-21 00:52:41 |顯示全部樓層
琴日移種嘅<泰國蕃茄>今日兀翻起身囉!
主要係冇俾琴晚大風雨影響到佢! (搬到避雨處)

2010-05-20-10.jpg 2010-05-20-11.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-21 01:01:07 |顯示全部樓層
晚安!

2010-05-18-36.jpg 2010-05-18-29.jpg 2010-05-18-25.jpg 2010-05-18-27.jpg
回復

亞實 發表於 2010-5-21 15:15:30 |顯示全部樓層
11.jpg 多謝花老師的豆豆, 已經收第2轉了!!
好好味
回復

chayote 發表於 2010-5-21 22:24:25 |顯示全部樓層
老c,今年種不種白瓜(越瓜)?3兄有種子賣(散裝,係大樽度)
回復

花園仔 發表於 2010-5-22 12:20:17 |顯示全部樓層
回復 12016# 亞實
多謝花老師的豆豆, 已經收第2轉了!!
好好味
============================

亞實好!
呢隻豆豆實而不華真係好好食架, 已作溫馨推薦架罅!
回復

Esti 發表於 2010-5-22 18:54:54 |顯示全部樓層
老師,你係住村屋定有個大花園?
睇左幾頁,發覺你個花園仔好似愈黎愈大咁既
回復

花園仔 發表於 2010-5-22 20:09:14 |顯示全部樓層
回復 12019# Esti
老師,你係住村屋定有個大花園?
睇左幾頁,發覺你個花園仔好似愈黎愈大咁既
==========================

你好!
睇完先啦! 睇曬咪知有幾大囉....逼逼夾架咋!
回復

alilovebyj 發表於 2010-5-22 20:37:07 |顯示全部樓層
老師啊,我想問下無花果。我兩株無花果有點掉葉掉果,有少少葉好似有D黃斑,有少少果就由綠變了帶黃的綠……
係唔係唔夠肥呢?其實我好想知道,結了果還要不斷加肥嗎?
回復