乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2193562 19848
花園仔 發表於 2009-5-16 22:32:44 |顯示全部樓層
6672# shanshallpass
oh no...... 晴天pik leg.
唯有等秋天再種la.
========================

你好!
你嘅問題花花代我答咗, 啱丫, 我都係咁話啫!
初初種嘢最好揾D合時及易種嘅植物黎種,
想知邊D係合時及易種嘅, 睇多幾個帖咪清楚啦!

嗱! <秋葵>原本係幾得意嘅, 可惜唔合時, 6吋高(豬如仔咁)就開花結果洛! 幾肉酸亞!
回復

花園仔 發表於 2009-5-16 22:47:03 |顯示全部樓層
6674# alilovebyj
呢两棵木瓜都係用種籽發苗嘅.===> 係短種,正啊! 我個度大風,試咗兩次,都吹死!
==================================================

Alison好!
我朋友體50樓空中花園種咗棵矮種木瓜, 佢用缸仔種棵嘢三呎高掛滿木瓜瓜幾得意亞!
佢係體藍地陳乜記買苗嘅$8/棵.

你地D<七彩靚椒>而家點亞?
回復

may.sun 發表於 2009-5-16 22:54:06 |顯示全部樓層
老師好,如果蕃茄有過白粉病,d泥可否再用~
回復

花園仔 發表於 2009-5-16 23:09:59 |顯示全部樓層

6683# may.sun
老師好,如果蕃茄有過白粉病,d泥可否再用~
===========================
你好!
有隻豬古力好似話只溶體口唔溶體手喎!
D白粉病菌依附體枝葉度吸食植物嘅養份啫,
D泥唔啱佢食格, 亦冇乜嘢俾佢食丫!
我就用翻D泥嘅, 都冇嘢發生啵.
(梗係唔會即刻用及有時曬吓佢囉, 灑D石灰都試過 --不過好少咁做!)
你怕咪炒泥囉, 嗰棑好興格, 燒泥都得, 好多人都有鎗啦!

大過两蚊銀嘅士多啤梨
回復

may.sun 發表於 2009-5-16 23:17:32 |顯示全部樓層
thx 老師d g古力比喻幾有心啵,特登癡個2蚊
回復

花園仔 發表於 2009-5-16 23:23:39 |顯示全部樓層
6685# may.sun
thx 老師d g古力比喻幾有心啵,特登癡個2蚊
============================

好過整包雜嘜紙巾瓦!

青瓜(白色長條)一做人工授粉就拿拿聲笠翻個袋嘞
回復

小寶 發表於 2009-5-16 23:24:20 |顯示全部樓層
6663# donaldyh
老師早晨,我屋企的青瓜棵棵都好晒花花也有乸花開,我用人工授粉左好多條乸花都冇一條可以授到粉既,究竟點解呢?我直頭用公花met開晒d花瓣得番個心,之後我就將佢hi落乸花中間囉!就係咁樣到依家 ...
花園仔 發表於 2009-5-16 09:47 PM

老師好!

請問南瓜到幾時唔洗用不織布笠住呀?
回復

小寶 發表於 2009-5-16 23:34:41 |顯示全部樓層
6674# alilovebyj
呢两棵木瓜都係用種籽發苗嘅.===> 係短種,正啊! 我個度大風,試咗兩次,都吹死!
==================================================

Alison好!
我朋友體50樓空中花園種咗棵矮種木瓜, 佢用 ...
花園仔 發表於 2009-5-16 10:47 PM

老師d七彩椒越來越靚, 小寶的在長大中...好似開始開花
回復

花園仔 發表於 2009-5-16 23:35:32 |顯示全部樓層

6687# 小寶

小寶好!
原則係個瓜D皮夠厚夠硬D果蠅就拮唔入嘞!
但如果瓜瓜表皮有乜損傷D果蠅就會乘虛而入架罅! -- 建議笠耐D囉!

唔信請睇:

呢個成十幾吋長架罅, 除咗袋 -- 報消咗洛!

呢個成十幾吋長架罅, 除咗袋 -- 報消咗洛!

呢個六吋直徑嘅就冇乜事!

呢個六吋直徑嘅就冇乜事!
回復

花園仔 發表於 2009-5-16 23:50:56 |顯示全部樓層
今日摘咗D<台東糯米粟>

請問點解呢次唔夠純白 -- 間中有粒黄黃地?
回復

小寶 發表於 2009-5-16 23:53:41 |顯示全部樓層
6687# 小寶

小寶好!
原則係個瓜D皮夠厚夠硬D果蠅就拮唔入嘞!
但如果瓜瓜表皮有乜損傷D果蠅就會乘虛而入架罅! -- 建議笠耐D囉!

唔信請睇::icon2 ...
花園仔 發表於 2009-5-16 11:35 PM

真係好猖狂呀!!!!!同埋好可惜~
回復

BanbieChan 發表於 2009-5-16 23:56:44 |顯示全部樓層
老師

晚上好~

老師

回復

花園仔 發表於 2009-5-16 23:58:46 |顯示全部樓層
晚安!

今日用葉芽繁殖嘅睡蓮開咗三朶花, D葉又密又大塊.(冇影到相先講得咁詳細啫)

13日嘅相
回復

小寶 發表於 2009-5-17 00:14:26 |顯示全部樓層
今日摘咗D

請問點解呢次唔夠純白 -- 間中有粒黄黃地?
花園仔 發表於 2009-5-16 11:50 PM

會唔會雜交左普通黃色粟米的花粉呢?
回復

alilovebyj 發表於 2009-5-17 10:02:58 |顯示全部樓層
明白!===>佢係體藍地陳乜記買苗

可能因為之前兩次都係自已培…所以太幼弱!

回復

lamolympia 發表於 2009-5-17 14:35:38 |顯示全部樓層

花 sir 我鄰居有棵芒果很甜,我想接枝是否可以鋸一枝就可以落盆,如果不能有何方法.請指導.

回復

alilovebyj 發表於 2009-5-17 16:55:21 |顯示全部樓層

lamolympia ,鋸一枝就可以落盆<==== 這是插枝。

另外的方法可用高壓法…可參考草民高壓迷迭香的方法。按此看參考頁

又或用種子。這個要等又沒保證可不變種。

而接枝,應該是將另一棵植物的一條枝條駁落去另一棵植物度。

希望沒有說錯。  
回復

lamolympia 發表於 2009-5-17 19:18:49 |顯示全部樓層
Thanks Alilovebyj,
請問用膠袋包裹的地方怎樣淋水.
我有一棵是用它的種子種的現己有3尺多高,但有人說用種子種未必會有母株一樣甜.吾知是否有根據?
回復

annie.time 發表於 2009-5-17 19:41:41 |顯示全部樓層
Hi...我在都有種櫻桃番茄...你可以教下我要來種植水果的泥土已及肥料,分別葉肥及供應給果實的肥料可以從那裡買到呢?
謝謝
回復

alilovebyj 發表於 2009-5-17 20:08:51 |顯示全部樓層
lamolympia ,其實佢係用咗濕0既培養土,草民兄話「下面要綁實D,上面綁鬆D留缺口淋水」。
回復