乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2193558 19848
小寶 發表於 2009-5-14 09:39:18 |顯示全部樓層
老師早~
我個茄b上上星期無啦啦開始變左黃色...紫色反而開始小左...
如果還記得...我個茄b一直都沒有變哂整個紫色的...知唔知現在變成咁..
仲食唔食得?? ...
yannes 發表於 2009-5-14 09:32 AM

會唔會係白茄子呀? 開始變黃即係好熟喇
回復

llaus 發表於 2009-5-14 09:57:59 |顯示全部樓層
花老師,
你棵木瓜是買苗回來種呀?
回復

donaldyh 發表於 2009-5-14 10:53:18 |顯示全部樓層
老師早晨,我屋企的青瓜棵棵都好晒花花也有乸花開,我用人工授粉左好多條乸花都冇一條可以授到粉既,究竟點解呢?我直頭用公花met開晒d花瓣得番個心,之後我就將佢hi落乸花中間囉!就係咁樣到依家幾日都冇反應喎!係咪我做錯左d乜野呢?定還一定要用毛筆呢?請賜教~
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-14 13:09:31 |顯示全部樓層
花老師好 ~~~ 積媽有問題想問呀 ~~~
老師提過 , 花盤大小係直接影響植株大小 / 高矮 , 如果真係無得揀, 要用無咁大0既盤黎種苦瓜 , 棵瓜唔會咁大棵之餘, 係唔係會連d瓜/花質數都無咁好 , 好似人地d唔足月 bb 咁 ,先天問題會多d呢 ?
另外 , 一棵植物容易受到病菌感染, 係唔係代表棵植物唔夠強壯 ? 先天不足而又想要佢壯一d , 施肥+好0既泥土管理幫助大嘛 ?
事緣早一輪屋企忙 , 無點理d植物 , 好多瓜都有左白粉 , 好心痛呀.......... 我已經整走左成4盤瓜 ..... 而家連蕃茄都有少少感染 , 已經用左百菌清 / 依天得  ....但又因為有果果所以唔敢再落藥 , 而家係用日本竹酢黎噴 + 放響通風有太陽0既地方咋 .....
先多謝老師指點迷津 ~~
回復

farfeifar 發表於 2009-5-14 15:35:56 |顯示全部樓層
老師提過 , 花盤大小係直接影響植株大小 / 高矮 , 如果真係無得揀, 要用無咁大0既盤黎種苦瓜 , 棵瓜唔會咁大棵之餘, 係唔係會連d瓜/花質數都無咁好 , 好似人地d唔足月 bb 咁 ,先 ...
JicJicmom 發表於 2009-5-14 13:09

我都想知, 因為我只都係用o左8"盆種白苦家~
佢好似好奀咁~
回復

muitau 發表於 2009-5-14 17:07:40 |顯示全部樓層
我直頭用公花met開晒d花瓣得番個心,之後我就將佢hi落乸花中間囉!就係咁樣到依家幾日都冇反應喎!係 ...
donaldyh 發表於 2009-5-14 10:53

當奴,
我都係咁做,你係咪一個雄花KISS太多母花呀,我會加多幾朵補飛的.
如果啲母瓜仔都係同一棵時間係會耐啲架,大家爭營養嘛.

你有無追肥呀? 我save左老師講既:
"瓜果類作物開花結果時, 需要大量的鉀和磷, 以青瓜為例, 追肥以"少量多餐"為宜, 每結一批瓜後, 每隔7-10天最好都追一次, 多施鉀肥(例如草木灰和海藻肥), 兼施氮,磷, 不過鉀多D~剛開花都可以開始定時定候咁追肥, 好讓它順利結果啦~老得滯就無瓜出架罅, 就算有都古靈精怪, 拔咗佢再種過喇!"

有時都要比啲時間架,好似我初初都會好似你咁諗點解佢成日唔大,但原來青瓜可以突然間大隻好多架,唔好太擔心啦,加油.
回復

muitau 發表於 2009-5-14 17:09:57 |顯示全部樓層
佢好似好奀咁~
farfeifar 發表於 2009-5-14 15:35

我都想知呀, 我估個答案係肯定既,
唔知係咪呢, 老師?
回復

cookie20002005 發表於 2009-5-15 07:28:39 |顯示全部樓層
花園老師我有問題呀,我而家先開始整基肥同麩水,全部都唔用得住,但係我又想開始種野,咁我最好而家用d咩肥好呀
回復

mono 發表於 2009-5-15 13:54:49 |顯示全部樓層
會唔會係白茄子呀? 開始變黃即係好熟喇
小寶 發表於 2009-5-14 09:39

係啵,睇個樹莖唔係紫紫地色。
回復

shanshallpass 發表於 2009-5-16 11:32:12 |顯示全部樓層
Hello 老師, 我係新手, 想請教少少問題.
種緊日本圓蘿蔔, 依家佢地咁既高度, 要移苗未呢? 我見d書話出左苗就要曬太陽, 係咪架呢? 露台向西南, 呢家又咁熱, 會唔會對d 苗黎講太曬呢?
我自己都開左個post, 多多指教
回復

farfeifar 發表於 2009-5-16 11:37:37 |顯示全部樓層
Hello 老師, 我係新手, 想請教少少問題.
種緊日本圓蘿蔔, 依家佢地咁既高度, 要移苗未呢? 我見d書話出左苗就要曬太陽, 係咪架呢? 露台向西南, 呢家又咁熱, 會唔會對d 苗黎講太曬呢?
我自己都開左個post, 多多指教
h ...
shanshallpass 發表於 2009-5-16 11:32

老師又閉o左關~搶答:
1. 蘿蔔係唔移得苗, 移o左唔識大, 老師話唔信邪可以試下
2. 蘿蔔而家天氣太熱, 可能唔岩造喇~
...個人意見, 你d苗已經過長o左dd, 移苗都未必種到...
不如你食蘿蔔葉算啦~ 等佢出真葉先移啦~唔係極易死!
回復

shanshallpass 發表於 2009-5-16 11:44:37 |顯示全部樓層
oh no...... 晴天pik leg.
唯有等秋天再種la.
回復

花園仔 發表於 2009-5-16 20:34:54 |顯示全部樓層
6662# llaus
花老師,
你棵木瓜是買苗回來種呀?
======================

你好!
呢两棵木瓜都係用種籽發苗嘅.

新移苗體花槽嘅長豆角
回復

alilovebyj 發表於 2009-5-16 20:40:31 |顯示全部樓層
呢两棵木瓜都係用種籽發苗嘅.===> 係短種,正啊! 我個度大風,試咗兩次,都吹死!
回復

花園仔 發表於 2009-5-16 21:15:47 |顯示全部樓層
6664# JicJicmom
老師提過 , 花盤大小係直接影響植株大小 / 高矮 , 如果真係無得揀, 要用無咁大0既盤黎種苦瓜 , 棵瓜唔會咁大棵之餘, 係唔係會連d瓜/花質數都無咁好 , 好似人地d唔足月 bb 咁 ,先天問題會多d呢 ?
另外 , 一棵植物容易受到病菌感染, 係唔係代表棵植物唔夠強壯 ? 先天不足而又想要佢壯一d , 施肥+好0既泥土管理幫助大嘛 ?
事緣早一輪屋企忙 , 無點理d植物 , 好多瓜都有左白粉 , 好心痛呀.......... 我已經整走左成4盤瓜 ..... 而家連蕃茄都有少少感染 , 已經用左百菌清 / 依天得  ....但又因為有果果所以唔敢再落藥 , 而家係用日本竹酢黎噴 + 放響通風有太陽0既地方咋 .....
先多謝老師指點迷津 ~~
=============================================

積媽好!
首先我地要明白植物栽種同做其他嘢都脫離唔到 E=MC² 呢條公式架.
例如所種植物高大嘅, 佢D根梗係又深又長, 用個淺盤薄泥你話掂唔掂丫,
相反所種植物矮細却枝葉延伸開濶嘅, 佢D根雖淺但根圍遠展, 用個窄面盤仔幾深都唔OK啦!
所以要選啱盤缸及植料所栽種嘅瓜菜先至生長暢順及強壯架.
其實種嘢同養人養小動物都差唔多架, 體弱自然多病, 先天不足咪要後天得調囉, 按所欠缺而補之就對嘞!
施肥+合適嘅泥土管理+水份調控+光線控制都係令植物由弱轉強嘅必然因素.

天氣太熱盤種嘅大肉蕃茄頂唔住呀!
回復

花園仔 發表於 2009-5-16 21:47:03 |顯示全部樓層
6663# donaldyh
老師早晨,我屋企的青瓜棵棵都好晒花花也有乸花開,我用人工授粉左好多條乸花都冇一條可以授到粉既,究竟點解呢?我直頭用公花met開晒d花瓣得番個心,之後我就將佢hi落乸花中間囉!就係咁樣到依家幾日都冇反應喎!係咪我做錯左d乜野呢?定還一定要用毛筆呢?請賜教~
=================================

當勞好!
首先多謝 muitau 帮我答咗你嘅問題, 同時我剛睇過你種嘅嘢, 好靚啵!
至於人工授粉問題除咗 muitau及花花所講嘅外, 我補充一下.
瓜瓜乸花授粉最易成功時間係花開咗後一,二個鐘頭(最普遍係清晨, 所以蜜蜂尊揀嗰陣黎採花蜜架!)
體嗰陣進行人工授粉多數OK架.(我未試過唔得嘅!)
其他時間都得, 冇咁好囉! 因為唔係體受粉活躍期峰值高位丫馬, 人一樣啫!

人工授粉成功嘅長條南瓜, 最大嗰個18吋長囉!
回復

花園仔 發表於 2009-5-16 22:06:12 |顯示全部樓層
6665# farfeifar
佢好似好奀咁~
===========================

花花好!
用8吋盤黎種白苦瓜梗係冇咁好喇! -- 泥體積儲存養份未能充份支持苦瓜嘅要求.
但種幾個靚靚苦瓜只要用對方法都可以架(我試過啦!)
方法係: 用8吋盤(盤高唔少於8吋)
植株體放泥4吋半, 每次加肥體泥面再冚翻薄泥....

兄朝早進行人工授粉嘅長條南瓜乸花
回復

花園仔 發表於 2009-5-16 22:18:55 |顯示全部樓層
6668# cookie20002005
花園老師我有問題呀,我而家先開始整基肥同麩水,全部都唔用得住,但係我又想開始種野,咁我最好而家用d咩肥好呀
==============================

你好!
好易啫! 除咗麩水外仲有好多有機肥料可俱選擇格, 你發帖請教大家啦! 佢地好有經驗架!

葵扇咁大塊嘅南瓜葉
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-16 22:19:13 |顯示全部樓層
6665# farfeifar
佢好似好奀咁~
===========================

花花好!
用8吋盤黎種白苦瓜梗係冇咁好喇! -- 泥體積儲存養份未能充份支持苦瓜嘅要求.
但種幾個靚靚苦瓜只 ...
花園仔 發表於 2009-5-16 22:06

呢個方法0岩我 ! 我要求唔高 , 有幾隻收得都好開心!! ( 真係唔上進 .....=__="")
泥體積儲存養份未能充份支持苦瓜嘅要求 ---> 呢個就係要點 ,所以要後天多加補充.
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-16 22:21:35 |顯示全部樓層
6664# JicJicmom
老師提過 , 花盤大小係直接影響植株大小 / 高矮 , 如果真係無得揀, 要用無咁大0既盤黎種苦瓜 , 棵瓜唔會咁大棵之餘, 係唔係會連d瓜/花質數都無咁好 , 好似人 ...
花園仔 發表於 2009-5-16 21:15

明白了老師 ~~~ 原來我一直用錯盤 , 浪費左好多肥料.
唔緊要, 我再由頭開始種過 ~~~
多謝老師指點呀 ~~ ^^
回復