乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209872 19822
花園仔 發表於 2009-1-25 18:36:24 |顯示全部樓層
3620# sifenamok

隔離咪搬佢離開其他植物遠D啦!

用梘粉水將有蚜蟲噴灑及洗去, 跟住體泥面度噴D<三益>囉!
回復

花園仔 發表於 2009-1-25 19:00:42 |顯示全部樓層
今朝掹咗兩個紅菜頭, 都幾大架, 加埋落煲湯度囉!
回復

kwanyeehui 發表於 2009-1-25 19:09:12 |顯示全部樓層
今朝掹咗兩個紅菜頭, 都幾大架, 加埋落煲湯度囉!
花園仔 發表於 2009-1-25 19:00

紅菜頭我買過黎煲湯,
D湯變左紅色.
回復

maymay靚 發表於 2009-1-26 01:29:34 |顯示全部樓層
老師: 恭喜發財,,萬事如意,,心想事成,,好運齊來,,,,,,,  
恭喜 ,恭喜,,
回復

新仔 發表於 2009-1-26 08:58:48 |顯示全部樓層
老師...恭喜發財, 身體健康,萬事如意
回復

fae 發表於 2009-1-26 15:16:57 |顯示全部樓層
實得架!

係亞最緊要小心雀雀架!

甜豆長苗苗囉! 不過有D唔出芽架, 唔緊要格塞翻豆豆落去補充翻個空位咪OK囉!
花園仔 發表於 2009-1-24 23:20

都係時候要拿拿臨去買番個網先得....不過新年有排都未開...
我已經幾日無時間去淋水...希望唔好俾d 北風吹到乾晒水
初三回暖...聽到之後不知幾感動
回復

may.sun 發表於 2009-1-26 21:56:28 |顯示全部樓層
老師,祝你牛年行大運,幸福長伴你,快樂纏實你
回復

chuping 發表於 2009-1-26 23:37:27 |顯示全部樓層
大年初一喲~!祝花園仔及各位農花友新年快樂!心想事成!身體健康!今年作物大豐收!
回復

sandy329 發表於 2009-1-27 21:34:51 |顯示全部樓層
花園仔老師
楊桃可以煲湯,買條則魚煎香,加D豬展煲2個鐘,清甜美味.最近天氣最好.
回復

BanbieChan 發表於 2009-1-27 22:15:13 |顯示全部樓層
老師

恭喜發財~笑口常開
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-1-28 05:59:37 |顯示全部樓層
老師&各位,
恭喜發財,心想事成,牛年行好運^.^
回復

alilovebyj 發表於 2009-1-28 13:43:42 |顯示全部樓層
食唔曬係我冇草民兄爬樹咁叻唧

乜草民爬樹好叻架??琴高琴低傷氣力啊……廣告都係咁講啦!.....
所以,牛年大家都要身體健康啊!
回復

草民 發表於 2009-1-29 00:14:31 |顯示全部樓層
食唔曬係我冇草民兄爬樹咁叻唧

乜草民爬樹好叻架??琴高琴低傷氣力啊……廣告都係咁講啦!.....
所以,牛年大家都要身體健康啊!
alilovebyj 發表於 2009-1-28 13:43

唉呀!邊個話我爬樹好叻架?只不過係行山時見到野果樹好似番石榴、三稔(以為係楊桃)擒上去玩下0者(為食)
我都祝花老師:
開富貴
庭榮華
回復

vincentma 發表於 2009-1-29 21:24:09 |顯示全部樓層
花園仔老師,我自已學緊種花花,所以只集中到花草樹木果版,很少到農業版,但聽農夫及班比公主既推介,所以黎你呢個站睇睇,點知一睇就睇左三日,182版,睇到我金睛火眼,不過都好值得,學左好多。希望可以將你教既知識運用到花花到。我而家有一問題想請教,我種左一盆迷迭香,種左一年左右,就變黑死亡 (在盛夏瓜左既),好在我係之前插枝,留左種,而家都幾健康咁生長緊,但係我怕佢又一年又瓜,因為我見你果盆三年都好地地,咁我要注意D嘜野呢?(係咪唔好晒呢?我種係天台,係夏天係勁晒。)唔該你先!
回復

花園仔 發表於 2009-1-29 22:15:41 |顯示全部樓層
鈞哥, 靚靚, 新仔, fae, may.sun, chuping, sandy329,
斑比, littlecuitegirl, alison, 草民, vincentma及各位朋友好!

恭祝大家: 身體健康 財源廣進 心想事成  事事豐收!

開工大吉

今日開工囉, 種咗盆意大利生菜.
回復

花園仔 發表於 2009-1-29 22:38:28 |顯示全部樓層
3634# vincentma

花園仔老師,我自已學緊種花花,所以只集中到花草樹木果版,很少到農業版,但聽農夫及班比公主既推介,所以黎你呢個站睇睇,點知一睇就睇左三日,182版,睇到我金睛火眼,不過都好值得,學左好多。希望可以將你教既知識運用到花花到。我而家有一問題想請教,我種左一盆迷迭香,種左一年左右,就變黑死亡 (在盛夏瓜左既),好在我係之前插枝,留左種,而家都幾健康咁生長緊,但係我怕佢又一年又瓜,因為我見你果盆三年都好地地,咁我要注意D嘜野呢?(係咪唔好晒呢?我種係天台,係夏天係勁晒。)唔該你先!

你好, 我而家種咗幾盆迷迭香, 有兩盆係超過三歲嘅, 最健康嗰盆日照時間約係50%度啦,
施肥都冇一定時間嘅, 有時淋開菜菜亦順手淋吓佢啫, 主要係花生麩水(氮肥), 好耐至施放一次肉骨粉(磷鉀肥)囉!
蟲害主要係白粉蛾, 對付方法咪揾枝嘢刮甩整死佢囉, 都好簡單啫!

香草類本版嘅草民兄及其他大大有更詳細經驗分享架!

新與舊 -- 新插枝嘅迷迭香苗苗可以轉盆囉!
回復

BanbieChan 發表於 2009-1-29 22:47:14 |顯示全部樓層
老師

老師 開工嚕

又有嘢學喇
回復

花園仔 發表於 2009-1-29 23:28:20 |顯示全部樓層
呢段時間好多士多啤梨將要開花罅! 記得俾D磷鉀肥佢嘆吓囉!

另一盆士多啤梨.

另一盆士多啤梨.
回復

花園仔 發表於 2009-1-29 23:55:20 |顯示全部樓層
天氣開始回暖嘞, 椒椒都應該俾間大D嘅屋佢住囉!

右前嗰棵粒種籽仲夾住體真葉度呢!
回復

花園仔 發表於 2009-1-30 00:04:55 |顯示全部樓層
新種嘅四川<紅菜苔>及掹曬嘅老菜(適合用黎煲粥)!
回復