乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209859 19822
fae 發表於 2009-1-24 23:00:21 |顯示全部樓層
冬天來了春天還會遠嗎?
過兩日啫又係春回大地嘅日子嘞!

大多數播咗嘅種籽體攝氏10度時會暫停發芽嘅, 到氣溫回升佢又會繼續萌芽架罅!
而發咗芽嘅生長速度會好緩慢架, 冇雨落就唔緊要嘅, 大雨咪整D野遮吓佢囉. ...
花園仔 發表於 2009-1-24 20:55

謝謝老師指點,我聽日都去望吓塊田,睇吓夠唔夠水...希望過多兩日會好一點..因為我都仲未買紗網..
希望新年之後會有鋪頭開...如果唔係發晒芽就益晒d 雀仔了
好靚既生菜呀...希望我都有機會種到^^
回復

花園仔 發表於 2009-1-24 23:11:45 |顯示全部樓層
老師好...晚上很冷要多加衣服呀沙律菜很美,種到似盆花咁
may.sun 發表於 2009-1-24 22:58

你好, 多謝關心, 大家都要注意身體健康呀!

係亞就算種唔曬求期放埋一堆都好好睇架!
回復

花園仔 發表於 2009-1-24 23:20:28 |顯示全部樓層
謝謝老師指點,我聽日都去望吓塊田,睇吓夠唔夠水...希望過多兩日會好一點..因為我都仲未買紗網..
希望新年之後會有鋪頭開...如果唔係發晒芽就益晒d 雀仔了
好靚既生菜呀...希望我都有機會種到^^ ...
fae 發表於 2009-1-24 23:00

實得架!

係亞最緊要小心雀雀架!

甜豆長苗苗囉! 不過有D唔出芽架, 唔緊要格塞翻豆豆落去補充翻個空位咪OK囉!
回復

BanbieChan 發表於 2009-1-24 23:25:34 |顯示全部樓層
我都蒸咗好多糕呀! 今日係蒸阿SO芋頭糕!

好多又大又甜嘅楊桃都冇笠袋袋, 算啦益吓D雀雀啦!

你見唔見雀雀體邊度丫!
花園仔 發表於 2009-1-23 22:35

老師

晚上好

雀雀係咪喺呢度

回復

花園仔 發表於 2009-1-24 23:29:02 |顯示全部樓層
3604# BanbieChan

係嘞! 嗰隻係相思仔, 比對起個楊桃係咪好大個呢!
回復

花園仔 發表於 2009-1-24 23:36:51 |顯示全部樓層
晚安!
回復

BanbieChan 發表於 2009-1-24 23:41:49 |顯示全部樓層

花園仔 發表於 2009-1-24 23:29

老師 楊桃唔祇大個呀

仲靚過街賣嗰
回復

may.sun 發表於 2009-1-24 23:47:33 |顯示全部樓層

比比你好眼力啵,細到咁都睇到 桃桃好甜咁wor~~
回復

BanbieChan 發表於 2009-1-24 23:51:35 |顯示全部樓層
比比你好眼力啵,細到咁都睇到 桃桃好甜咁wor~~
may.sun 發表於 2009-1-24 23:47

我鍾意玩估錯處嘛
回復

sandylam 發表於 2009-1-25 12:21:47 |顯示全部樓層
3595# 花園仔

老師,我想問白蘿蔔係咪一個洞洞放四粒種子架?
因為賣種子個囡仔咁教我,但我又怕做錯.
咁紅蘿蔔,甘荀同櫻桃蘿蔔呢?係咁一個洞放四粒種子架?
其實我都係唔明
好想快點開始種.好心急.
呢二日太凍,我怕種子唔出世.
回復

kelvinkou 發表於 2009-1-25 15:07:00 |顯示全部樓層
3610# sandylam

我估:一洞幾粒係"增加"每個洞嘅發芽率啫, 到咁上下係咪都要疏苗, 每洞留一株ga啦, 你每洞1粒都得ga, 不過可能會有d 唔出芽又或者唔健康嘅苗啫~
回復

kwanyeehui 發表於 2009-1-25 16:02:37 |顯示全部樓層

花園仔 發表於 2009-1-24 23:29

睇見花園仔por樹咁多楊桃, 真係食唔哂!
怪不得維園年宵市場賣10蚊份, 有4-5個.
回復

kwanyeehui 發表於 2009-1-25 16:10:40 |顯示全部樓層
晚安!
花園仔 發表於 2009-1-24 23:36

白色玫瑰比較少見, 好靚呀!
回復

亞實 發表於 2009-1-25 16:13:34 |顯示全部樓層

老師,

請你救救我的遲蘿蔔,
有大量訝蟲, 又有成千上萬的白色好似椰絲的物體,
我已剪去大部分的葉, 連D泥都加左椰絲,
好得人驚!!!
回復

花園仔 發表於 2009-1-25 17:29:02 |顯示全部樓層
3610# sandylam

我估:一洞幾粒係"增加"每個洞嘅發芽率啫, 到咁上下係咪都要疏苗, 每洞留一株ga啦, 你每洞1粒都得ga, 不過可能會有d 唔出芽又或者唔健康嘅苗啫~ ...
kelvinkou 發表於 2009-1-25 15:07

大家好!

多謝你代我答咗sandylam嘅問題, 精準丫!
回復

花園仔 發表於 2009-1-25 17:42:03 |顯示全部樓層
睇見花園仔por樹咁多楊桃, 真係食唔哂!
怪不得維園年宵市場賣10蚊份, 有4-5個.
kwanyeehui 發表於 2009-1-25 16:02

鈞哥好!
我都唔知點解析俾你知我棵楊桃同買嘅有乜唔同,
食唔曬係我冇草民兄爬樹咁叻唧!
回復

花園仔 發表於 2009-1-25 17:50:09 |顯示全部樓層
白色玫瑰比較少見, 好靚呀!
kwanyeehui 發表於 2009-1-25 16:10

始終我最鍾意都係帶香氣嘅絲絨玫瑰啵!

紅玫瑰歌詞

紅玫瑰 在當天 某一宵 帶一笑 靜坐於鋼琴
凝望你跟我 長夜裡起舞 長夜裡擁抱 琴聲美又妙

長裙飄 那一天 那一宵 每一秒 盡屬於我二人
玫瑰嬌俏 如像我的笑 如像已聽到心中每個呼叫

那一宵 我的心輕飄 你擁抱的腰跟你飄
緣份裡 存著我的你 存著你的我 甚玄妙
若我可又再愛一次 令我再心痴也是你
玫瑰今晚面帶著寂寥 其實以枯了 但偏偏它要待破曉...
紅玫瑰 別哀傷 這一宵縱使我獨自一個人
仍是會起舞 仍是會擁抱存在我心裡某個舊人

那一宵 我的心輕飄 你擁抱的腰跟你飄
緣份裡 存著我的你 存著你的我 甚玄妙
若我可又再愛一次 令我再心痴也是你
玫瑰今晚面帶著寂寥 其實以枯了 但偏偏它要待破曉...

空空深宵太靜了

幾凍都阻止不了紅玫瑰盛放! -- 就快謝囉!

幾凍都阻止不了紅玫瑰盛放! -- 就快謝囉!
回復

BanbieChan 發表於 2009-1-25 17:56:59 |顯示全部樓層
老師

你今年擺咩年花呀

你幫佢哋影靚相去選美啦

http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid=24953&extra=page%3D1
回復

花園仔 發表於 2009-1-25 18:07:24 |顯示全部樓層
老師,

請你救救我的遲蘿蔔,
有大量訝蟲, 又有成千上萬的白色好似椰絲的物體,
我已剪去大部分的葉, 連D泥都加左椰絲,
好得人驚!!!
sifenamok 發表於 2009-1-25 16:13

好可憐嘅蘿蔔呀!
連D泥都嚴重俾蟲蟲染污洛, 瘦弱嘅遲蘿蔔對蟲蟲嘅入侵毫無能力抵抗, 消滅蟲蟲需全面落重藥,
咁樣遲蘿蔔要前後面對兩種强力嘅攻擊啵, 睇佢奀之之頭都大呀!
唯一要做就係立刻隔離!
回復

亞實 發表於 2009-1-25 18:29:21 |顯示全部樓層
好可憐嘅蘿蔔呀!
連D泥都嚴重俾蟲蟲染污洛, 瘦弱嘅遲蘿蔔對蟲蟲嘅入侵毫無能力抵抗, 消滅蟲蟲需全面落重藥,
咁樣遲蘿蔔要前後面對兩種强力嘅攻擊啵, 睇佢奀之之頭都大呀!
唯一要做就係立刻隔離! ...
花園仔 發表於 2009-1-25 18:07

完本佢好大棵GA, 我剪剪剪剪去3/的葉,
點知都係不斷有蟲,
點樣可以立刻隔離???
教我R, 老師!!!!
救救你!!!
回復