乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209739 19848
花園仔 發表於 2009-1-11 22:54:48 |顯示全部樓層
我用培養土入面放咗基肥﹗挖開泥少少放入種子跟住覆土﹗放係室外哂度太陽嘅地方﹗日日淋水﹗
我今年第二次種啦﹗無次出﹗ 老師點算呀? ...
nuage 發表於 2009-1-11 22:50

壇上眾多兄弟姊妹都OK啵, 你用邊隻種子亞?
回復

mandm2007 發表於 2009-1-11 23:10:32 |顯示全部樓層
呢種椰菜好易種, 根好多葉又旺, 用盆種都得!
花園仔 發表於 2009-1-11 21:45

哇~~ 棵椰菜好靚呀!!
老師!!咁椰菜要唔要直播呀?
不如你提下大家有乜野菜係需要直播呀!?
好似我咁....我又係將波菜培左苗呀....陰公囉!!! 6.gif
回復

nuage 發表於 2009-1-11 23:11:52 |顯示全部樓層
壇上眾多兄弟姊妹都OK啵, 你用邊隻種子亞?
花園仔 發表於 2009-1-11 22:54

唔知喎係買菜種嘅店買 1包嘅﹗(透明袋包著細細包)
咁請問要買乜嘢牌子好呀﹗依家再種得唔得呀?
回復

may.sun 發表於 2009-1-11 23:14:44 |顯示全部樓層

比比.你又好似買股票咁,襯低入貨ar
回復

may.sun 發表於 2009-1-11 23:18:02 |顯示全部樓層
老師棵椰菜包得好靚啵
回復

花園仔 發表於 2009-1-11 23:42:57 |顯示全部樓層
成日有人問豆苗與荷蘭豆嘅分別, 嗱係咁嘅:

真正嘅豆苗係蝶形花科植物豌豆的幼嫩莖部,
有人稱佢<龍鬚菜>, 有人叫佢做<彎豆尖> 大多數人叫佢做<豆苗>
<龍鬚菜>好<彎豆尖>好都係食佢嘅幼嫩莖部即係條<遠>啦! ---- 好少食唎!
大家買到及體酒樓食到嘅所謂<豆苗>主要係<葉>咋! ---- 成日食唎!

豌豆咪荷蘭豆囉, 咁<豆苗>亦只係荷蘭豆嘅一種啫,
只不過食豆個品種多產豆豆, 食葉嗰種枝葉茂盛咁解啫,
都係人工培植出黎嘅!

今年<荷蘭豆>嘅花主要係<白花粉紅心>
<甜豆>嘅花主要係<白花白心>
<豆苗>嘅花都係<白花白心>啵, 但葉形係有分別嘅!

荷蘭豆嘅花係白花粉紅心架!
回復

花園仔 發表於 2009-1-11 23:53:51 |顯示全部樓層
唔知喎係買菜種嘅店買 1包嘅﹗(透明袋包著細細包)
咁請問要買乜嘢牌子好呀﹗依家再種得唔得呀?
nuage 發表於 2009-1-11 23:11

呢D咁骨子嘅嘢點可以買散装架, yates呢隻牌子幾好丫.
我答你條帖有講格, 我答積積媽都話苗苗剛出啦, 點解唔種得唧
回復

花園仔 發表於 2009-1-12 00:03:39 |顯示全部樓層
哇~~ 棵椰菜好靚呀!!
老師!!咁椰菜要唔要直播呀?
不如你提下大家有乜野菜係需要直播呀!?
好似我咁....我又係將波菜培左苗呀....陰公囉!!!88099
mandm2007 發表於 2009-1-11 23:10

椰菜梗係唔使直播喇!
回復

花園仔 發表於 2009-1-12 00:06:05 |顯示全部樓層
晚安+早晨!
回復

mandm2007 發表於 2009-1-12 00:11:32 |顯示全部樓層
椰菜梗係唔使直播喇!
花園仔 發表於 2009-1-12 00:03

哈哈~我有直播恐懼症!!
衰左波菜!! 今日將部份苗苗移植左,希望佢地無事啦!!
下次買肥料時去買D椰菜種子種下,大大個好抵食!!
回復

JicJicmom 發表於 2009-1-12 00:12:01 |顯示全部樓層
你好! 用陶盆種起咗棵靚椒嘞
花園仔 發表於 2009-1-11 21:48

我都會用陶盤種呀老師 !!! 不過係長方形0既 ~~
回復

alilovebyj 發表於 2009-1-12 00:12:37 |顯示全部樓層
花花好靚啊!

嗯,我點搞d波菜好呢?發咗芽啦!難道要搏一搏?

老師,我想看你說的那邊文章啊,網上有嗎?
回復

nuage 發表於 2009-1-12 00:46:44 |顯示全部樓層
呢D咁骨子嘅嘢點可以買散装架, yates呢隻牌子幾好丫.
我答你條帖有講格, 我答積積媽都話苗苗剛出啦, 點解唔種得唧
花園仔 發表於 2009-1-11 23:53

唔該哂﹗因為我以為呢排咁凍唔種得﹗咁我即刻去買返包再種﹗
回復

小寶 發表於 2009-1-12 01:00:36 |顯示全部樓層
老師D菜真係好精緻, 原來豆苗係咁樣有個美麗的誤會
我都種左"豆苗" 但係唔識摘, 佢出埋D鬚鬚又鬼咁硬, 都唔知點"落手"去摘
回復

JicJicmom 發表於 2009-1-12 09:54:27 |顯示全部樓層
成日有人問豆苗與荷蘭豆嘅分別, 嗱係咁嘅:

真正嘅豆苗係蝶形花科植物豌豆的幼嫩莖部,
有人稱佢, 有人叫佢做 大多數人叫佢做
好好都係食佢嘅幼嫩莖部即係條啦! ---- 好少食唎!
大家買到及體酒樓食到嘅所謂主要 ...
花園仔 發表於 2009-1-11 23:42

哦 ~~~~~~~~ 原來龍鬚菜係咁黎0既 !!! 我阿娘耐唔中會買黎食 , 我仲話 : 咩黎架 ? 真係食得架 ??
回復

軒軒 發表於 2009-1-12 10:22:49 |顯示全部樓層
花園仔老師而家啱種什麼?另外可否給我一些番茄的種子呢?
回復

jose 發表於 2009-1-13 01:14:46 |顯示全部樓層
嘩!老師棵椰菜好靚呀!點樣種到佢肥肥白白,要幾耐先得呀??
回復

花園仔 發表於 2009-1-13 09:11:55 |顯示全部樓層
唔該哂﹗因為我以為呢排咁凍唔種得﹗咁我即刻去買返包再種﹗
nuage 發表於 2009-1-12 00:46

如果種得唔多我仲有少少啵, 唔使買啦!
回復

花園仔 發表於 2009-1-13 09:12:37 |顯示全部樓層
哈哈~我有直播恐懼症!!
衰左波菜!! 今日將部份苗苗移植左,希望佢地無事啦!!
下次買肥料時去買D椰菜種子種下,大大個好抵食!!
mandm2007 發表於 2009-1-12 00:11

如果種得唔多我仲有少少啵, 唔使買啦!
回復

花園仔 發表於 2009-1-13 09:15:00 |顯示全部樓層
老師D菜真係好精緻, 原來豆苗係咁樣有個美麗的誤會
我都種左"豆苗" 但係唔識摘, 佢出埋D鬚鬚又鬼咁硬, 都唔知點"落手"去摘
小寶 發表於 2009-1-12 01:00

小寶好!

按圖索驥啦!
回復