乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209737 19848
花園仔 發表於 2009-1-11 17:19:35 |顯示全部樓層
原來老師都有唔信邪的, hehe~我好好奇係咩原因唔可以移種呢~
farfeifar 發表於 2009-1-10 10:58

人係體錯誤中成長嘅!

邊個話唔可以啵係<唔適宜>啫

將圖好清楚啵, 同埋你移種嘅菠菜苗係咪死咗好多丫? 呢D咪原因囉!
回復

花園仔 發表於 2009-1-11 17:26:13 |顯示全部樓層
好 壯 觀 呀 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(17).gif
JicJicmom 發表於 2009-1-10 00:50

你好! 我諗兄日你會收到靚椒及紅皮紅肉嘅櫻桃蘿蔔種籽嘞!

1月6日落種子嘅紅皮紅肉嘅櫻桃蘿蔔出苗苗囉
回復

花園仔 發表於 2009-1-11 17:31:09 |顯示全部樓層
好講究呀
小寶 發表於 2009-1-10 01:14

係生活啫!

唔使點打理嘅拖鞋蘭開花嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-1-11 17:42:31 |顯示全部樓層
我棵蕃茄仔岩岩先出緊花花咋,都唔知要等到幾時先有得食

(不過我都係第一次自已種到出蕃茄花花,所以已經好開心lu,如果有果果就更加興奮! ) ...
貝貝 發表於 2009-1-10 13:22

睇住棵蕃茄開花結果係令人興奮嘅! 耐心等吓啦....

呢, 我時不時都及住個棵紫芥蘭頭睇吓個頭有冇大到囉!
回復

花園仔 發表於 2009-1-11 17:57:23 |顯示全部樓層
波菜又唔係食根,點解一定要直播呢?

死啦,我培咗苗,就出芽添!
alilovebyj 發表於 2009-1-10 21:30

你有冇留意菠菜個頭根都比較大架, 即係話佢條主根係好重要嘅.
蘿蔔同菠菜苗苗嘅主根零舍脆弱嘅, 移種時好容易損害到主根都唔知架馬!
回復

花園仔 發表於 2009-1-11 18:22:36 |顯示全部樓層
正確係http://lanshinetweb.myweb.hinet.net/msn/l_word/lw%20(52).gif700.-喺X田買嘅http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(113).gif
BanbieChan 發表於 2009-1-10 22:31

斑比好!
你買嗰時係把刀新上市, 賣成八佰蚊架, 後來減減吓就賣到四佰幾囉, 而家有水貨同網購幾平就唔知洛,
不過又唔使咁執着嘅, 你體邊個 level 就做翻嗰個 level 嘅嘢, 個社會先至平衡同繼續下去架.
例如個個都返曬上邊買嘢, 咁賓賓同三兄等舖頭邊個幫襯啵, 做唔住就會萎縮甚至摺埋,
咁我地咪少咗地方睇嘢同買靚嘢囉, 不過唔使担心嘅, 社會上總有D好似我咁嘅傻人架!
回復

花園仔 發表於 2009-1-11 18:29:29 |顯示全部樓層
3068# 花園仔

看完作品都想試種,我是新手,老師可否也送給我羅馬生菜及玻璃生菜種子?謝謝!
jose 發表於 2009-1-7 00:43
你新黎架, 冇所謂啦!
最後嘅羅馬生菜俾埋你洛, 真正捲心玻璃生菜冇嘞, 唐生菜(都係玻璃 ...
jose 發表於 2009-1-11 01:28

老師你d蕃茄,睇見我想吃啊!
jose 發表於 2009-1-11 01:36

想食咪種啦, 好易啫!

種籽 -- 請傳地址到我短消息度就OK啦!
回復

BanbieChan 發表於 2009-1-11 18:32:23 |顯示全部樓層
老師

晚上好

咁又係呢把刀真係好好用

媽媽話切粉葛都唔使用力

一於買多把溝淡
回復

花園仔 發表於 2009-1-11 20:01:50 |顯示全部樓層
大家晚上好!

寒冷呀, 一個平靜嘅週日晚上,
楊桃樹梢掛住幾個果果, 令我想起台灣網絡流傳緊嘅一篇文章,
心中感陣陣暖意....

唔知你有冇睇過呢?

聯想吓啫!

聯想吓啫!
回復

sammyzoe 發表於 2009-1-11 20:25:32 |顯示全部樓層
係呀,e幾日真係好涷涷呀,
上星期轉盆既菜苗有d都涷到拿埋一舊,
睇黎要等天氣暖d又要再播種喇.

係呢~
老師你住新界d菜菜有無冷傷呀?
回復

花園仔 發表於 2009-1-11 21:37:02 |顯示全部樓層
係呀,e幾日真係好涷涷呀,
上星期轉盆既菜苗有d都涷到拿埋一舊,
睇黎要等天氣暖d又要再播種喇.

係呢~
老師你住新界d菜菜有無冷傷呀?
sammyzoe 發表於 2009-1-11 20:25

你好! D菜菜冇事, 不過苗苗生長速度就放緩嘞!
最好晚上將苗苗盆搬翻入室內或擋風嘅地方囉!

摘咗個椰菜仔 好林甜架
D老少少嘅葉唔好掉咗佢呀, 切細用黎同蕃茄薯仔棑骨一齊煲湯都幾好架!
回復

BanbieChan 發表於 2009-1-11 21:40:50 |顯示全部樓層
好靚嘅椰菜呀~
回復

JicJicmom 發表於 2009-1-11 21:43:46 |顯示全部樓層

花園仔 發表於 2009-1-11 17:26

多謝花老師呀~ ^^ 我會努力!!!
回復

JicJicmom 發表於 2009-1-11 21:45:09 |顯示全部樓層

溝貨溝貨 !!! 積媽最支持溝貨 !!!!!
回復

花園仔 發表於 2009-1-11 21:45:44 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(25).gifhttp://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(25).gifhttp://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(25).gif嘩http://lanshinetwe ...
BanbieChan 發表於 2009-1-11 21:40

呢種椰菜好易種, 根好多葉又旺, 用盆種都得!
回復

花園仔 發表於 2009-1-11 21:48:42 |顯示全部樓層
多謝花老師呀~ ^^ 我會努力!!!
JicJicmom 發表於 2009-1-11 21:43

你好! 用陶盆種起咗棵靚椒嘞
回復

nuage 發表於 2009-1-11 22:21:00 |顯示全部樓層

花園仔 發表於 2009-1-11 17:26

咁快嘅﹗點解我落咗一個月都唔出芽?
回復

花園仔 發表於 2009-1-11 22:35:43 |顯示全部樓層
咁快嘅﹗點解我落咗一個月都唔出芽?
nuage 發表於 2009-1-11 22:21

我將yates牌嘅紅皮紅肉櫻桃蘿蔔種籽放體基肥發酵完成咗嘅普通泥面下(6mm)
淋水, 晚上放翻入擋風嘅地方, 幾日就出芽囉!

講吓你點做丫?
回復

花園仔 發表於 2009-1-11 22:47:10 |顯示全部樓層
無懼天氣寒冷西洋菜活得瀟灑
回復

nuage 發表於 2009-1-11 22:50:54 |顯示全部樓層
我將yates牌嘅紅皮紅肉櫻桃蘿蔔種籽放體基肥發酵完成咗嘅普通泥面下(6mm)
淋水, 晚上放翻入擋風嘅地方, 幾日就出芽囉!

講吓你點做丫?
花園仔 發表於 2009-1-11 22:35

我用培養土入面放咗基肥﹗挖開泥少少放入種子跟住覆土﹗放係室外哂度太陽嘅地方﹗日日淋水﹗
我今年第二次種啦﹗無次出﹗ 老師點算呀?
回復