作者: momoko 發表于 2008-5-6 13:48:31
1598 11
1) D 葉生極都係細細塊, 係咩出問題呢?
2) 最尾幅圖係公司, D光唔平均, 所以會生到斜左, 想問如果高左個邊, 應該向定係背光呢?

THANKS~

公司一角, 燈光好唔平均, D 花會成一生斜左...

公司一角, 燈光好唔平均, D 花會成一生斜左...
raccoon 發表於 2008-5-6 13:57:56 |顯示全部樓層
你d花花養得幾好呀!如果彎腰,應該背向光。
我習慣每天幫花花轉身90度,咁就會靚仔啦。
回復

iamagirl 發表於 2008-5-6 14:35:18 |顯示全部樓層
請問你, 第二幅圖那棵花叫什麼名字? Thanks !
回復

DAVIDYIP 發表於 2008-5-6 14:49:58 |顯示全部樓層
有時是品種問題,有些品種本身是細葉的;
如果不是品種問題,那就是肥料及光線的問題。
2) 最尾幅圖係公司, D光唔平均, 所以會生到斜左, 想問如果高左個邊, 應該向定係背光呢?
如果植株到斜左,可以定時將盆轉,應該可以改善。
回復

孖吉 發表於 2008-5-6 18:57:21 |顯示全部樓層
原帖由 iamagirl 於 2008-5-6 14:35 發表
請問你, 第二幅圖那棵花叫什麼名字? Thanks !

應該係 396 Petite Blarney
回復

Purple 發表於 2008-5-6 22:41:58 |顯示全部樓層
種得好好喎!  係咪經常幫葉葉洗白白哩?
回復

heiheimama 發表於 2008-5-6 22:50:08 |顯示全部樓層
第一張相的花花葉子有d迫,可試試減光?

另外如果你不是很多花,可以隔一兩日就轉下,咁就會平均返了.我緊張到日日轉tim呀,真係一日就追光追到”咩”哂架.陰公!~
回復

momoko 發表於 2008-5-6 23:00:23 |顯示全部樓層
犀利, 一睇就知第二幅係Petite Blarney...

其實睇圖可能唔知, 我d葉係好捲埋一舊架...不過我未買泥, 所以仲未換盆!
有d係同事俾我o既, 佢明明可以種到好大塊葉, 我就種極都唔大...真係唔知...
我嘗試減光先啦~
thanks all
回復

heiheimama 發表於 2008-5-6 23:05:01 |顯示全部樓層
第四張00427不妨成卷老葉剪哂佢,都黃哂了.~
回復

kelly 發表於 2008-5-6 23:08:56 |顯示全部樓層
想葉種得大塊d :
1. cut 咗底部生長得不健康的葉, 例如老黃葉&長不大的小葉
2. 唔好比佢開花住, 有花芽就tick走佢
咁棵av就會好快大, 不妨找一棵試吓
回復

momoko 發表於 2008-5-9 13:24:31 |顯示全部樓層
好呀, 就試下先~thanks~
回復

農夫 發表於 2008-5-9 13:33:31 |顯示全部樓層
原帖由 momoko 於 2008-5-6 13:48 發表

THANKS~

應該週不時轉下方向
咁d形狀就好平均架啦
回復