何處買泥

作者: momoko 发表于 2008-5-2 09:09:03
11028 28
我公司d花都要換泥啦, 請問大家宜家會係邊度買呢?我想買有珠石個種(以前係kenny度買架), 不過花寶個隻我覺得唔係好好...請大家指教!

另外我d花o既葉都好細塊, 唔識大咁(但係有開花喎), 係咪我d燈光或隻肥料有問題呢?
chris 發表於 2008-5-2 13:24:49 |顯示全部樓層
如果係咁, 你不如自己溝, 自己買珠石, 金泥及泥炭土, 乜野比例自己話事,

不過買泥炭土我都是係花寶的德國泥, 有消毒, 唔怕有蟲
貓后 發表於 2008-7-17 17:13:14 |顯示全部樓層
add6icon 多謝你的意見
hiflower 發表於 2008-7-17 17:32:02 |顯示全部樓層
真係好,路過都可以學到嘢。
Sylvia 發表於 2008-7-17 17:50:55 |顯示全部樓層
我都係咁話,謝謝
Bearfabler 發表於 2019-6-2 13:59:10 來自手機 |顯示全部樓層
新手剛剛買了第一盤紫羅蘭,請問珠石可以係邊到買到,花墟繽紛等都搵唔到。。
Ison 發表於 2019-6-2 15:44:16 來自手機 |顯示全部樓層
Bearfabler 發表於 2019-6-2 13:59
新手剛剛買了第一盤紫羅蘭,請問珠石可以係邊到買到,花墟繽紛等都搵唔到。。 ...

如果再找不到可以用珍珠岩代替的
powergun 發表於 2019-6-2 16:16:42 |顯示全部樓層
新手剛剛買了第一盤紫羅蘭,請問珠石可以係邊到買到,花墟繽紛等都搵唔到。。 ...

理論上繽記應該有的,  即使無珠石, 佢都應有其他植料捱介比比你的, 例如金泥, 珍珠岩, 蘭石之類
chestnut007 發表於 2019-6-2 17:22:47 來自手機 |顯示全部樓層
有間舖叫栽蒔Jois,實則是BunBun,有泥有盆賣。在苗的Bun Bun附近。
chestnut007 發表於 2019-6-2 17:22:47 來自手機 |顯示全部樓層

有間舖叫栽蒔Jois,實則是BunBun,有泥有盆賣。在賣苗的Bun Bun附近。
rayray66 發表於 2019-6-2 17:40:03 來自手機 |顯示全部樓層
咁科學泥你哋有乜提議,以前我是在上X 可以買到發叔啲泥,早幾天去遲咗一步,最後一包都俾人買了,話不會再有,花X 又closed
powergun 發表於 2019-6-2 17:45:07 |顯示全部樓層
rayray66 發表於 2019-6-2 17:40
咁科學泥你哋有乜提議,以前我是在上X 可以買到發叔啲泥,早幾天去遲咗一步,最後一包都俾人買了,話不會再 ...

科學泥或AV泥超市有售的, 唔使去花墟的, 有須要時自己溝就得
rayray66 發表於 2019-6-2 17:54:09 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-6-2 17:45
科學泥或AV泥超市有售的, 唔使去花墟的, 有須要時自己溝就得

但市面上好多科學泥好多雜質,例如樹枝,要花點時間攞走,都係以前方便好多,唔知再有無類似發叔啲泥?無就要自己溝
powergun 發表於 2019-6-2 18:08:11 |顯示全部樓層
rayray66 發表於 2019-6-2 17:54
但市面上好多科學泥好多雜質,例如樹枝,要花點時間攞走,都係以前方便好多,唔知再有無類似發叔啲泥?無 ...

呢D可有得佢的, 樹枝樹葉樹皮等都可當花肥用
chestnut007 發表於 2019-6-2 18:13:40 |顯示全部樓層
咁科學泥你哋有乜提議,以前我是在上X 可以買到發叔啲泥,早幾天去遲咗一步,最後一包都俾人買了,話不會再 ...

科學泥,我求其買,x博士好似平D,所以買。之後再溝日本珠石及金泥來種AV。
B17 發表於 2019-6-2 18:38:14 來自手機 |顯示全部樓層

日本X有花寶泥賣

唔係間間都有  發表於 2019-6-2 18:43
謝謝,得閒入番啲貨先!  發表於 2019-6-2 18:41
Bearfabler 發表於 2019-6-2 19:27:55 來自手機 |顯示全部樓層
多謝回答。係啊,Bunbun有其他代替植料賣。去到08號鋪(唔知係唔係Jois)問佢地就話冇珠石。如果得金泥+三合一花X泥兩樣溝埋得唔得,仲有屋企有啲赤肉土,唔知有冇幫助?

花墟道8號  發表於 2019-6-2 20:50
hkclive 發表於 2019-6-2 20:19:43 來自手機 |顯示全部樓層
Bearfabler 發表於 2019-6-2 19:27
多謝回答。係啊,Bunbun有其他代替植料賣。去到08號鋪(唔知係唔係Jois)問佢地就話冇珠石。如果得金泥+三 ...

職員意思是否冇珠石有珍珠岩
pekklewin 發表於 2019-6-2 20:20:27 |顯示全部樓層

印象中有間專賣種子, 植料, 花盆, 有機菜的店舖, 近火車橋, 裡面見過有花寶珠石賣

近基堤道那間,買花寶泥比在花寶買更平。  發表於 2019-6-2 20:55
hkclive 發表於 2019-6-2 20:45:48 來自手機 |顯示全部樓層
Joys有架
12下一頁