返回列表 發新帖

玫瑰仟插 有圖

關閉 [複製鏈接]
作者: ferrarif38 發表于 2008-5-5 17:07:53
3578 36
羊咩咩 發表於 2008-5-5 19:06:57 |顯示全部樓層
原帖由 ferrarif38 於 2008-5-5 07:05 PM 發表

有美玫的圖share嗎?

好似有,要揾揾
回復

羊咩咩 發表於 2008-5-5 19:09:05 |顯示全部樓層
唔好意思~~冇左,得杜鵑.....
你好鍾意玫瑰呀?
回復

ferrarif38 發表於 2008-5-5 19:16:59 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-5-5 19:09 發表
唔好意思~~冇左,得杜鵑.....
你好鍾意玫瑰呀?

係呀,玫瑰真的很漂亮

遲多幾日種  滕藍月 蔓性玫瑰 好期待

我始終未知用咩泥先最正

我現家用緊yates 黑泥+黃泥+塘泥
回復

羊咩咩 發表於 2008-5-5 20:42:09 |顯示全部樓層
佢地鍾意肥得黎偏少少酸
黃花沙,河沙,泥炭土同少少基肥(沙我鍾意洗下至用)
塘泥我都係放底
回復

ferrarif38 發表於 2008-5-5 20:45:18 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-5-5 20:42 發表
佢地鍾意肥得黎偏少少酸
黃花沙,河沙,泥炭土同少少基肥(沙我鍾意洗下至用)
塘泥我都係放底

河沙即係咩?有冇相睇
回復

羊咩咩 發表於 2008-5-5 20:52:39 |顯示全部樓層
河沙$5一包架~好似黃花沙咁上下,再細粒d,類似沙池個d沙
回復

sel 發表於 2008-5-5 21:05:29 |顯示全部樓層
原帖由 ferrarif38 於 2008-5-5 18:44 發表
我聽人講話用珍珠石最好

有冇人試過買出面d 切花黎插

有人話ok

唔知得唔得  因為擺左咁耐

如果可以咁就可以有強健既品種
when the weather is right, like Oct/Nov in HK around 20C, it is possible to use the cut flower stem as cutting to grow new plant. But most of the cut flower rose are not suitable for general culture. Cut flower roses are usually need lots of manpower to take care and lots of different anti-bacteria/insect sprays to keep them healthy. Moreover, cut flower rose are usually not as pretty as garden rose, so don't waste your time la.
回復

羊咩咩 發表於 2008-5-5 21:12:26 |顯示全部樓層
我試過切花插枝,但好唔掂,插左約50枝左右至得個三枝得
回復

ferrarif38 發表於 2008-5-5 21:17:16 |顯示全部樓層
得3枝得
現在他們生長成點

sel師兄你指 20度係最適溫度
但係有個切花花農講 28先係最適溫
點睇?
我無做過實驗真係唔知
回復

羊咩咩 發表於 2008-5-5 21:28:23 |顯示全部樓層
原帖由 ferrarif38 於 2008-5-5 09:17 PM 發表
得3枝得
現在他們生長成點

sel師兄你指 20度係最適溫度
但係有個切花花農講 28先係最適溫
點睇?
我無做過實驗真係唔知

工聯會黃sir有敎種玫瑰,有興趣可以學下
玫瑰正常鍾意凍,但兩年前夏天我試過剪左枝條出黎之後,求其插埋一邊冇理又生根喎
而家冇種玫瑰啦,好難種,外國種玫瑰好種過大陸玫瑰架,試下
回復

ferrarif38 發表於 2008-5-5 21:34:22 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-5-5 21:28 發表

工聯會黃sir有敎種玫瑰,有興趣可以學下
玫瑰正常鍾意凍,但兩年前夏天我試過剪左枝條出黎之後,求其插埋一邊冇理又生根喎
而家冇種玫瑰啦,好難種,外國種玫瑰好種過大陸玫瑰架,試下 ...

點解難種?原因係?太熱?
回復

羊咩咩 發表於 2008-5-5 21:43:09 |顯示全部樓層
我同Monse都覺得香港又熱又濕,玫瑰鍾意凍,所以有花時間唔多
有花時又唔會大朵同多花(自己種一年以上個d)
濕就易有病,噴藥都好難攪,病係白粉病,露菌病,灰黴病,枝枯病,黑星病(最後兩種都煩到嘔)
蟲就通常係紅蜘蛛,白粉蚤,呢d都好易攪
淋左少少毛毛雨就病發啦,所以通常雨都會放入室內,或淋完雨未沖下水囉
你試下種啦~見你有尚試,就有希望,加油~!!
回復

MarRose 發表於 2008-5-6 22:23:04 |顯示全部樓層
I'm starting to plant Rosa Muiltflora.
回復

nuage 發表於 2008-5-7 00:52:08 |顯示全部樓層
原帖由 ferrarif38 於 2008-5-5 18:44 發表
我聽人講話用珍珠石最好

有冇人試過買出面d 切花黎插

有人話ok

唔知得唔得  因為擺左咁耐

如果可以咁就可以有強健既品種

我試過買出面的切花嚟種(上年12月左右),生得好仲出咗小芽,但今年經過幾次大雨後死了。
回復

ferrarif38 發表於 2008-5-7 14:57:12 |顯示全部樓層
我有盆ht 黑星病好勁  剪左好多葉

唔知咩藥好用呢?
回復

羊咩咩 發表於 2008-5-7 17:48:47 |顯示全部樓層
原帖由 ferrarif38 於 2008-5-7 02:57 PM 發表
我有盆ht 黑星病好勁  剪左好多葉

唔知咩藥好用呢?

"美得多"
剪病葉,病枝再落少少剪好喎,因為有時d病入左裏面都唔知/睇唔到
回復

wendychai 發表於 2008-6-2 13:23:55 |顯示全部樓層
請問邊度可以買到蔓性玫瑰呀? 我搵左好耐都搵唔到香港有得賣。
回復