玫瑰仟插 有圖

關閉 [複製鏈接]
作者: ferrarif38 發表于 2008-5-5 17:07:53
3576 36

共9個苗 好期待呀

評分

查看全部評分

羊咩咩 發表於 2008-5-5 17:15:38 |顯示全部樓層
會唔會太多葉,上下唔平均?水份好易走失
回復

ferrarif38 發表於 2008-5-5 17:28:22 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-5-5 17:15 發表
會唔會太多葉,上下唔平均?水份好易走失

所以一日要不停噴霧

專業的種苗是set 15分鐘噴10秒霧

3葉子這個做法我是參考台灣博士發表的報告而作的

不知道是不是這樣
回復

ハマナス 發表於 2008-5-5 17:29:08 |顯示全部樓層
d葉太多, 淨下三片葉子就夠。而且頭幾日要不停噴霧, 而家先插好似太熱
回復

ferrarif38 發表於 2008-5-5 17:31:38 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-5-5 17:29 發表
d葉太多, 淨下三片葉子就夠。而且頭幾日要不停噴霧, 而家先插好似太熱

葉子我真的不懂

但3片又太少呀 我覺得  

而且光合作用越多 出根越快

當然越多葉 越易走水

但溫度應該係岩wo

最適溫度28度【插野】

我的噴霧加了活力素

有人更一塊葉都唔留

好多唔同做法既

回復

羊咩咩 發表於 2008-5-5 17:44:29 |顯示全部樓層
而家唔駛佢做光合作用,因為冇根,一早加左生根粉咪得囉
冇葉有芽都可以插
噴唔噴水都係睇點保濕架姐
回復

ferrarif38 發表於 2008-5-5 17:46:34 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-5-5 17:44 發表
而家唔駛佢做光合作用,因為冇根,一早加左生根粉咪得囉
冇葉有芽都可以插
噴唔噴水都係睇點保濕架姐

我睇人地個報告係話可以光合作用
個報告話越少葉越難生
但我見好多專家都會留葉
我唔係專家,我唔識

回復

羊咩咩 發表於 2008-5-5 17:54:22 |顯示全部樓層
http://home.doramail.com/choting:doramail.com/cc2.htm
你自己去睇下~~插枝傷口都係0係節位度落剪
回復

羊咩咩 發表於 2008-5-5 17:58:38 |顯示全部樓層
玫瑰換芽再扦插都係一片葉都冇,重點係傷口唔濕水,保濕同氣温
回復

bbcat 發表於 2008-5-5 18:04:58 |顯示全部樓層
係咪剪落直接插泥就ok?
回復

羊咩咩 發表於 2008-5-5 18:12:33 |顯示全部樓層
原帖由 bbcat 於 2008-5-5 06:04 PM 發表
係咪剪落直接插泥就ok?

最好下面係節位斜切,留三個節,芽插另計,兩個節插入泥中
切出黎之後傷口乾一乾身(約兩小時),再放入加有活力素水中(約一小時),之後下面傷口加上生根粉,其間傷口唔好掂到其他野唔係會有細菌架
回復

sel 發表於 2008-5-5 18:15:19 |顯示全部樓層
引用:
會唔會太多葉,上下唔平均?水份好易走失 所以一日要不停噴霧

不知道是不是這樣 -- I think you can keep as many leaves as you want if you can:
1) keep the cutting moist enough so that it won't dry out;
2) keep the germ away which will rot the cutting(usually by adding germicide into the mist and use sterilized rooting media, usually not soil as seen in your pics) before the cutting take roots.

Hence, usually only keep 1 leaf to keep the cutting active and not need to spread water too often and use a sterilized rooting media like pearl stone etc to put the cuttings in. the weather is getting hot now but I think still can root. Last year I have got some rose branches from England and they still can root properly with the method above.

回復

羊咩咩 發表於 2008-5-5 18:21:28 |顯示全部樓層
係呀~殺菌劑,用具要揾火酒噴下
木質植物我通常會用傷人愈合劑
回復

羊咩咩 發表於 2008-5-5 18:24:11 |顯示全部樓層
sel~~~我通常用珍珠石同河沙,都係浸過熱水消毒,凍左至插
回復

sel 發表於 2008-5-5 18:41:19 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-5-5 18:24 發表
sel~~~我通常用珍珠石同河沙,都係浸過熱水消毒,凍左至插

I am lazy la, usually just use pearl stone.
回復

ferrarif38 發表於 2008-5-5 18:44:01 |顯示全部樓層
我聽人講話用珍珠石最好

有冇人試過買出面d 切花黎插

有人話ok

唔知得唔得  因為擺左咁耐

如果可以咁就可以有強健既品種
回復

ferrarif38 發表於 2008-5-5 18:44:41 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-5-5 17:54 發表
http://home.doramail.com/choting:doramail.com/cc2.htm
你自己去睇下~~插枝傷口都係0係節位度落剪

剪玫瑰點大多數都係節位度落剪
回復

羊咩咩 發表於 2008-5-5 18:57:23 |顯示全部樓層
原帖由 ferrarif38 於 2008-5-5 06:44 PM 發表
我聽人講話用珍珠石最好

有冇人試過買出面d 切花黎插

有人話ok

唔知得唔得  因為擺左咁耐

如果可以咁就可以有強健既品種

花墟大陸(定外國)切花玫瑰通常都係下午四點左右會到貨
一大包一大包仲未郁個d
切花都可以,但一定要超新鮮,唔係就唔得,切出黎過左一日巳經唔得架啦
回復

羊咩咩 發表於 2008-5-5 18:58:20 |顯示全部樓層
原帖由 sel 於 2008-5-5 06:41 PM 發表

I am lazy la, usually just use pearl stone.

我都係用單一介質,兩者只用一種
回復

ferrarif38 發表於 2008-5-5 19:05:58 |顯示全部樓層
原帖由 sel 於 2008-5-5 18:15 發表
引用:
會唔會太多葉,上下唔平均?水份好易走失 所以一日要不停噴霧

不知道是不是這樣 --  ...

有美玫的圖share嗎?
回復

12下一頁