懷念之舊花新貼--雜錦篇

關閉 [複製鏈接]
作者: 呵呵笑 發表于 2007-8-3 10:42:59
2957 21
波斯菊,又係monse俾嘅種子。
好粗生,幾乎唔使理它咁滯。
呵呵笑 發表於 2007-8-3 10:47:48 |顯示全部樓層
香雪球,適合直播,用嚟組合花壇或者單獨欣賞都好靚,好似有好多顔色,不過我暫只種到白色。
回復

呵呵笑 發表於 2007-8-3 10:51:04 |顯示全部樓層
向日葵,再次多謝monse。
回復

呵呵笑 發表於 2007-8-3 10:57:32 |顯示全部樓層
藍目菊,唔知點解種子好難出芽,最後只種佐四棵出嚟,仲要係同一只色,我中意嘅白色藍眼就無。暈
回復

呵呵笑 發表於 2007-8-3 11:05:05 |顯示全部樓層
勳章菊,開花時對日照好敏感。太陽一落山它就收工,等明天日出再開過,好得意嘎
回復

呵呵笑 發表於 2007-8-3 11:09:31 |顯示全部樓層
舊年夏天的日日春
今年春天無播種,所以夏天無花睇,其實花店都有得賣,不過草花嚟講我始終中意自己播種,唯有用舊年啲相嚟緬懷下。
回復

呵呵笑 發表於 2007-8-3 11:11:50 |顯示全部樓層
呢只俾我剪成心形嘅太陽花大家中意嗎?

呢只黃色又如何,軍蓸哥中意嗎?

呢只黃色又如何,軍蓸哥中意嗎?
回復

呵呵笑 發表於 2007-8-3 11:19:55 |顯示全部樓層
得番塊莖正在夏眠的大岩梧,要到秋天先會慢慢醒番,希望仍然有花開啦

兩只都係粉紅,今年想再買番盆紫色嚟種

兩只都係粉紅,今年想再買番盆紫色嚟種
回復

呵呵笑 發表於 2007-8-3 11:26:11 |顯示全部樓層
請教沙漠玫瑰的問題,請入嚟睇的朋友俾下意見:
呢棵花我嫌它生得太高,依家見它底部有出佐啲新枝,可唔可以CUT佐上面然後再扡插過?

依家無花開,得啲葉

依家無花開,得啲葉

點解開花時會落葉

點解開花時會落葉
回復

EddieOR 發表於 2007-8-3 12:51:13 |顯示全部樓層
第一次見勳章菊,好特別,好想種
回復

海豚yan 發表於 2007-8-3 19:04:59 |顯示全部樓層
日日春好令ar....我宜家都蒐集緊唔同既色,

不過仲係小苗, 得5cm高....

睇完你d花花之後, 淨係可以講兩個字..........................妒忌
回復

呵呵笑 發表於 2007-8-4 09:54:05 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2007-8-3 12:51 發表
第一次見勳章菊,好特別,好想種   

好啊,大家一齊嚟種,最好種出多啲顔色,咁會仲靚啊。播種的滿足感就在於此
回復

呵呵笑 發表於 2007-8-4 10:00:51 |顯示全部樓層
原帖由 海豚yan 於 2007-8-3 19:04 發表
日日春好令ar....我宜家都蒐集緊唔同既色,

不過仲係小苗, 得5cm高....

睇完你d花花之後, 淨係可以講兩個字..........................妒忌

海豚,我都不知交佐幾多學費,受過無數次打擊,試過將所有育苗工具俾佐人話唔再種草花,結果一睇到靚花又買種子翻嚟種。

日日春好需要日照,但香港的夏日驕陽又會曬乾它,所以最好有陽光,但呢兩個月的陽光最好唔好直射(找遮陽網擋下)。唔好淋到雨,要通風,如果唔系會因為盆土過濕産生細菌而莖枯而死。對於日日春同矮牽牛,莖枯好似癌症一樣無藥醫。
回復

chrisng 發表於 2008-5-8 12:24:09 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2007-8-3 11:26 發表
呢棵花我嫌它生得太高,依家見它底部有出佐啲新枝,可唔可以CUT佐上面然後再扡插過?

sorry i just view the old file here.... and i see nobody answer this question that i answer lor   u can do that, but it wont like nice on the root lor... tomorrow i will post some pic here if u want to see it...
回復

vincentma 發表於 2008-5-8 13:09:37 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2007-8-3 11:26 發表

呵呵笑好有心思呀!post 上0黎都咁吸引。

另外,我收到你寄來的種子,準備星期天種,但因為我以前都是扦插或買花墟小苗移植,未試過由種子種起,怕失敗。 請問以下問題:

1. 是不是要埋在泥中,太約有多深呢?
2. 澆水之後,是不是要用保鮮紙包住以保持濕潤
3. 見到兩片小葉後,還要不要保鮮紙包裹?
4. 太約幾時可以見太陽?

新手0黎,不要見笑!
回復

羊咩咩 發表於 2008-5-8 13:30:12 |顯示全部樓層
呵呵笑~~今年夏季會播咩種子呀?
回復

Monse 發表於 2008-5-8 15:49:22 |顯示全部樓層
各花友留意
呵呵笑現在唔係香港呀,佢話如果旅遊期間搵到電腦上綱就會上黎回應各位架啦。
回復

alextang 發表於 2008-5-8 21:29:24 |顯示全部樓層
旅遊期間都搵要電腦上綱,
中網毒啦。哈哈。
不過我都一樣,網線又壞左幾日,
上唔到網,幾日都心卦卦。
回復

DAVIDYIP 發表於 2008-5-8 22:37:05 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2007-8-3 11:05 發表
勳章菊,開花時對日照好敏感。太陽一落山它就收工,等明天日出再開過,好得意嘎

嘩﹗5樓這種勳章菊漂亮成咁,很特別。
第一眼還以為是電腦效果。
回復

羊咩咩 發表於 2008-5-8 22:58:00 |顯示全部樓層
0係呢度一星期冇上黎就會錯過好多野
回復

12下一頁