炎夏中的清涼

關閉 [複製鏈接]
作者: 呵呵笑 發表于 2007-8-1 08:42:29
6827 62
dryfish 發表於 2007-8-2 18:01:25 |顯示全部樓層
唔好意思,我想問呢,D朝顔係咪一年生架?
回復

呵呵笑 發表於 2007-8-2 23:54:17 |顯示全部樓層
原帖由 dryfish 於 2007-8-2 18:01 發表
唔好意思,我想問呢,D朝顔係咪一年生架?

dryfish,朝顔係臺灣同日本叫法,其實就係牽牛花,只不過日本人將它基因改變出無數品種同顔色。基本上都係一年生,不過有好少嘅品種耐寒啲,響香港的冬天都可以開花,但絕大部分會在秋天都會成株枯萎。不過朝顔很容易結仔,所以可以收種子出年再播種。好易嘎,依家都可以播種嘎,一個月後就有花開啦
回復

EddieOR 發表於 2007-8-3 00:41:25 |顯示全部樓層
如果家中每樣種一棵都能夠生色不少,你真係好俾心機,加油加油,支持你
回復

呵呵笑 發表於 2007-8-3 11:28:54 |顯示全部樓層
多謝EddieOR ,純屬喜愛,只識皮毛,請多多指教
回復

dryfish 發表於 2007-8-3 19:00:40 |顯示全部樓層
謝呵呵笑的回答!謝謝thx
回復

海豚yan 發表於 2007-8-3 19:11:57 |顯示全部樓層
又係一個好令人羨慕既帖......   (妒忌妒忌妒忌.....)

六倍利我都有種ar, 睇落去就好似有蝴蝶, 好得意唷~~
回復

海豚yan 發表於 2007-8-3 19:15:16 |顯示全部樓層
可惜一粒種子都搵唔到, 而且都開得七七八八la.....

好夢幻ar~~~~~~~~~
唔知今年仲種唔種呢??
回復

dryfish 發表於 2007-8-3 19:40:54 |顯示全部樓層
係買種子種定買植株架?
回復

羊咩咩 發表於 2007-8-4 00:04:17 |顯示全部樓層
我有盆朝顏比我做左盆景呀,本來每塊葉都只係1吋大,但之前唔0係屋企浸左佢落水盆度,而家發大呀~過兩日會幫佢大剪
回復

呵呵笑 發表於 2007-8-4 09:42:21 |顯示全部樓層
原帖由 海豚yan 於 2007-8-3 19:11 發表
又係一個好令人羨慕既帖......   (妒忌妒忌妒忌.....)

六倍利我都有種ar, 睇落去就好似有蝴蝶, 好得意唷~~

海豚,到佐秋天一齊嚟種啦,六倍利有好多顔色嘎,同埋它啲種子好細粒,仲細過矮牽牛,所以我一般唔會收種子。
回復

呵呵笑 發表於 2007-8-4 09:44:19 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-8-4 00:04 發表
我有盆朝顏比我做左盆景呀,本來每塊葉都只係1吋大,但之前唔0係屋企浸左佢落水盆度,而家發大呀~過兩日會幫佢大剪

咩咩好仲意盆景哦,不過朝顔到佐一定時間會自行枯萎哦,找過第只花啦
回復

海豚yan 發表於 2007-8-4 16:01:50 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2007-8-4 09:42 發表

海豚,到佐秋天一齊嚟種啦,六倍利有好多顔色嘎,同埋它啲種子好細粒,仲細過矮牽牛,所以我一般唔會收種子。

55,好哇,但係唔知邊到買種子呢……
藍色就一定唔會買啦,今次要試下拎去插呀,由播種到開花,用左我半年時間
但係六倍利就勝在花期長,我個盆都開左成個月啦~
雖然宜家得番三朵花,不過就有多左幾倍既花苞走出黎,好開心呀~~~

可惜既就係,竟然一粒種子都冇!!!
回復

呵呵笑 發表於 2007-8-5 17:33:11 |顯示全部樓層
我依家找緊種子,有就同你講
回復

wkchristy 發表於 2007-8-5 22:58:49 |顯示全部樓層
hi 哈哈笑,
請問藍雪花種子可以於那裡找到?
回復

呵呵笑 發表於 2007-8-6 00:42:28 |顯示全部樓層
wkchristy,通常都都係網上購買,不過今年仲未買到,如果你心急想要種,我係花店有見過細棵已開花的,它系多年生的木本,可以用園泥種。我係屯門碼頭嘅花槽都見過嘎
回復

Monse 發表於 2007-8-6 09:13:59 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2007-8-6 00:42 發表
wkchristy,通常都都係網上購買,不過今年仲未買到,如果你心急想要種,我係花店有見過細棵已開花的,它系多年生的木本,可以用園泥種。我係屯門碼頭嘅花槽都見過嘎 ...

呵呵笑
通知埋我呀,雖然我家有兩棵,一棵白色一棵藍色,但唔係好強壯好驚佢會死掉,買定種子就唔會咁傷心,因為超級喜歡藍雪花,仲有紅色架不過紅色仲難找

Plumbago auriculata 藍雪花
Plumbago indica 紅雪花 (產自亞洲)
Plumbago Zeylanica 白雪花 (產自亞洲)
Ceratostigma Plumbaginoides 紫雪花 (產自中國)

回復

羊咩咩 發表於 2007-8-6 10:44:43 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2007-8-4 09:44 AM 發表

咩咩好仲意盆景哦,不過朝顔到佐一定時間會自行枯萎哦,找過第只花啦

呢盆巳種了差不多三年了(要睇返記錄)木質化左啦
回復

海豚yan 發表於 2007-8-6 11:28:07 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-8-6 10:44 發表

呢盆巳種了差不多三年了(要睇返記錄)木質化左啦

......朝....朝顏可.....可以種3年嫁咩.....?
回復

呵呵笑 發表於 2007-8-6 13:18:41 |顯示全部樓層
我都係咁問啊,好佩服咩咩哦
回復

羊咩咩 發表於 2007-8-6 18:06:17 |顯示全部樓層
係呀,就係呢盆啦~今日唔記得淋水,之前出門同佢浸過水,所以突然大棵左,之前葉得1cm左右大,莖都冇咁長
照片 019 (Medium).jpg
照片 020 (Medium).jpg
回復