返回列表 發新帖

龍須菜

作者: 四少 發表于 2012-8-27 10:50:41
1680 23
dincat 發表於 2012-9-3 09:56:47 |顯示全部樓層

唔洗傷心, 比d相你睇, 安慰下你

不過, 唔知點解奀之之, 等到幾時先出鬚呢?

=================================

llaus  初初係長得幾慢,但到某點時,就好似"丁"聲就標到爸爸聲啦
>>千其唔好咁耐呀, 12月9收田, 我仲要時間收
     蛙兄, 咁洗唔洗摘芯, 等佢生多d分支, 我想食苗

12.9收田<-----係9月定12月收呀  發表於 2012-9-3 10:47
初初係長得幾慢,但到某點時,就好似"丁"聲就標到爸爸聲啦  發表於 2012-9-3 10:00
回復

四少 發表於 2012-9-3 11:51:09 |顯示全部樓層
dincat 發表於 2012-9-3 09:56
唔洗傷心, 比d相你睇, 安慰下你

不過, 唔知點解奀之之, 等到幾時先出鬚呢?

唔會傷心, 我一直頭痛無位種野, 蕃薯 都有4,5種, 已經無晒位種, 仲要種蕃茄 ....
可能遲下要放棄一D唔種, 如 馬蘭(頭) / 杭菊 / 部份香草 / 珍珠葉 / 貓須草 .... etc . . . . .

"我有園友種緊" 叫佢剪比你啦, 我都係留字條比田友佢分比我嫁 ^ ^

馬蘭頭, 我有園友種緊, 佢話係無種子賣架, 如果你放棄, 留比我, THS  發表於 2012-9-3 11:53
回復

四少 發表於 2012-9-3 12:00:58 |顯示全部樓層
街市有無 ?? 我果棵係青梗, 田友師兄share的, 網上資料 & 睇過d相, 食用的紅梗好d.
其實花店大把, 仲有白色, 菊科唔難插活

馬蘭頭=花店賣的小菊花?? 係真唔係??  發表於 2012-9-3 12:11
回復

四少 發表於 2012-9-3 12:06:03 |顯示全部樓層
師兄 種的 亦開花了

回復