返回列表 發新帖

大比拼-第一次種青瓜

作者: eky 發表于 2008-4-24 23:15:32
10082 48
eky 發表於 2008-7-13 20:15:13 |顯示全部樓層
只不過係普通青瓜, 變左k 形之麻, , 我上過去睇, 而家已經再結左兩個瓜啦, 希望唔好咁大雨, 多謝花園仔教我落混合肥, 落雨都照加, 而家至再結瓜,聽日影相比大家睇
回復

清補涼 發表於 2008-7-13 21:51:30 |顯示全部樓層
原帖由 eky 於 2008-7-13 20:15 發瓜啦, 希望唔好咁大雨, 多謝花園仔教我落混合肥, 落雨都照加, 而家至再結瓜,聽日影相比大家睇 ...

期待中 ~~~
回復

lammadick 發表於 2008-7-14 14:13:46 |顯示全部樓層
好喇....落大雨都有瓜食....先食兩隻....
估唔到青瓜原來咁淋得喎....快d映相啦
回復

eky 發表於 2008-7-15 15:31:00 |顯示全部樓層
比大家睇下啦, 我屋企仲天降雀蛋 P7050080.JPG
回復

eky 發表於 2008-7-15 18:14:43 |顯示全部樓層
原帖由 lammadick 於 2008-7-14 14:13 發表
好喇....落大雨都有瓜食....先食兩隻....
估唔到青瓜原來咁淋得喎....快d映相啦

我都估唔到佢地支持到, 下面d 葉已經 .......剪光
回復

eky 發表於 2008-7-19 10:31:03 |顯示全部樓層
報告一下最新情況, 我d 青瓜已經又開始結果啦
新瓜仔個樣
不過我又要落骨粉肥, 因為落完夫粉, 長完葉, 一出瓜仔d 葉開始黃
我估可能係唔夠肥
回復

eky 發表於 2008-7-23 13:28:58 |顯示全部樓層
兩個瓜仔比我剪左, 今晚煮, 不過棵青瓜仍然好弱, 我已經好密落肥, 我怕會肥死
大家睇睇
[localimg=640,480]2[/localimg]
[localimg=640,480]3[/localimg]
無心插柳,差不多一個月前食完南瓜, 放粒核入泥, 而家已長到咁高,
可能因為天台好曬, d 植物生得好慢, 我整左個黑幕, 擋一擋猛烈既陽光
[localimg=640,480]4[/localimg]
回復

eky 發表於 2008-7-23 13:51:54 |顯示全部樓層
[localimg=640,480]3[/localimg]兩個瓜仔比我剪左, 今晚煮, 不過棵青瓜仍然好弱, 我已經好密落肥, 我怕會肥死
大家睇睇
[localimg=640,480]1[/localimg]
[localimg=640,480]2[/localimg]
無心插柳,差不多一個月前食完南瓜, 放粒核入泥, 而家已長到咁高,
可能因為天台好曬, d 植物生得好慢, 我整左個黑幕, 擋一擋猛烈既陽光
回復

eky 發表於 2008-7-23 14:03:47 |顯示全部樓層
兩個瓜仔比我剪左, 今晚煮, 不過棵青瓜仍然好弱, 我已經好密落肥,

唔知點解上載唔到相片
回復