大比拼-第一次種青瓜

作者: eky 發表于 2008-4-24 23:15:32
10080 48
lammadick 發表於 2008-5-20 17:54:32 |顯示全部樓層
要好好保護呀...我的頭兩隻青瓜...已經比果蠅...
回復

eky 發表於 2008-5-21 07:53:05 |顯示全部樓層
我買左個袋比佢啦, 呢幾日落雨, 未整住
回復

eky 發表於 2008-5-27 09:17:50 |顯示全部樓層
我想問一問,
點解我將青瓜入左保護袋仔之後, 佢地好似生長遲鈍咁, 個袋我係吉吉島買果種, 有冇 人知道原因呢
回復

花園仔 發表於 2008-5-27 09:28:36 |顯示全部樓層
原帖由 eky 於 2008-5-27 09:17 發表
我想問一問,
點解我將青瓜入左保護袋仔之後, 佢地好似生長遲鈍咁, 個袋我係吉吉島買果種, 有冇 人知道原因呢

生長慢係與笠袋無架, 可能係嗰個瓜仔未成功受粉, 否則瓜瓜就好似吹氣禁快大架, 幾日就由手指尾禁細變成吉吉島個袋都包唔住禁大架罅!

吉吉島個袋都包唔住禁大呀!

吉吉島個袋都包唔住禁大呀!
回復

eky 發表於 2008-5-28 07:49:47 |顯示全部樓層
乜原來係咁, 我d 瓜仔一定係你講個原因啦
我聽日去影相比大家睇下先,
回復

eky 發表於 2008-5-31 08:25:02 |顯示全部樓層
多謝花園仔教路, 我d 青瓜開始大隻啦
前日仲係手指咁大, IMGP0979.JPG
今朝上去睇已經大個左好多啦
成棵瓜就有咁高 IMGP1024.JPG
希望今次真係可以成功收割
回復

lammadick 發表於 2008-5-31 09:37:50 |顯示全部樓層
祝你成功呀....好快有得食了....呢幾日冇乜太陽....係咪大得會慢d呢
回復

eky 發表於 2008-5-31 14:46:53 |顯示全部樓層
係啊 , 成日落雨, 我好驚佢地比野針到, 到時就冇瓜食
回復

花園仔 發表於 2008-5-31 17:26:28 |顯示全部樓層
睇見個瓜瓜快高長大真係會有成功感! 好開心架!
回復

eky 發表於 2008-6-8 10:40:47 |顯示全部樓層
連續幾天不停既落雨, 今朝去天台睇下我d 花草, 青瓜已經長大左, 仲長過隻手. 好彩雨水冇令個瓜死亡, 不過就令我個發泡膠田入面既植物報消, 除左頑強既蕃薯, 真係睇唔出, 我同媽咪講起, 佢話種蕃薯好啊, 而家d 蕃薯好貴, 我即時爆笑 , 之前個5個瓜仔死左3個, 又睇左大家d msg, 我用袋保護住至可以大個瓜, 希望佢可以圓潤d就好啦, 我仲將另一棵生得好慢既分左盆
IMGP1028.JPG IMGP1029.JPG
回復

花園仔 發表於 2008-6-8 11:15:04 |顯示全部樓層
原帖由 eky 於 2008-6-8 10:40 發表
連續幾天不停既落雨, 今朝去天台睇下我d 花草, 青瓜已經長大左, 仲長過隻手. 好彩雨水冇令個瓜死亡, 不過就令我個發泡膠田入面既植物報消, 除左頑強既蕃薯, 真係睇唔出, 我同媽咪講起, 佢話種蕃薯好啊, 而家d 蕃薯好 ...

第一次算係咁咯, 睇黎下次就可以個瓜瓜會好樣D啦!
前時仍有落肥嘅空間架, 泥面至盆面尚有3吋位, 可將混合肥放D落泥面上再冚翻薄薄地一層泥!
笠袋時間再準D就更好嘞!
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-8 12:03:02 |顯示全部樓層

第1次種到感

呢D米叫有potential囉

盆種都禁大個瓜?
回復

eky 發表於 2008-6-9 09:14:49 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-6-8 11:15 發表

第一次算係咁咯, 睇黎下次就可以個瓜瓜會好樣D啦!
前時仍有落肥嘅空間架, 泥面至盆面尚有3吋位, 可將混合肥放D落泥面上再冚翻薄薄地一層泥!
笠袋時間再準D就更好嘞! ...

請問乜野係混合肥, 我一直都係落黑色一粒粒果d 有機肥, 乜原來唔arm架?麻煩你教路,
我已經一開始見尾尾朵花
謝左就笠袋, 原來又慢左, 下次再試, 唔該晒花園仔
回復

eky 發表於 2008-6-9 09:20:38 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-6-8 12:03 發表
呢D米叫有potential囉

盆種都禁大個瓜?

多謝你鼓勵[hihi]
回復

花園仔 發表於 2008-6-9 09:25:51 |顯示全部樓層
唔使客氣!
混合肥可以係花生麩溝骨粉, 有D朋友重加D藍色白色粒粒科學肥添,
我覺得青瓜唔使囉, 前者就夠洛.
回復

eky 發表於 2008-6-16 21:56:21 |顯示全部樓層
呢幾日大雨, 上去睇過, 好多瓜仔已經受襲, 變左形, 好似把彎刀咁
我已經落左混合肥, 睇下會唔會變肥瓜
不過最底層既葉開始發黃
回復

eky 發表於 2008-6-30 08:06:21 |顯示全部樓層
因為不停既落雨, 尋日終於去左天台睇, 發現我盆青瓜, 欲哭無淚, 死左一半
P6220075.JPG 本來係咁大, 仲一日一日長大
瓜仔亦長大 P6220077.JPG
而家已經........
回復

eky 發表於 2008-7-10 08:48:49 |顯示全部樓層

我d 植物慘啦

我盆比賽既青瓜.....睇怕兇多吉少, 早排大雨得番半條命, d 葉落晒, 前兩日好天, 出左3-4 個瓜仔我仲入好左袋, 睇怕呢場甘霖之後, 仲有天台既植物, 我估...冇啦, 大家有乜辦法, 我冇地方移佢地入屋啊, 上水仲要達黑雨的情況....
回復

Alfphy 發表於 2008-7-10 10:59:25 |顯示全部樓層
可唔可搭個臨時棚,撐起張大紅藍白膠,暫時擋一擋雨啊!好似以前d士多咁...
回復

小寶 發表於 2008-7-10 11:14:10 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-5-27 09:28 發表

生長慢係與笠袋無架, 可能係嗰個瓜仔未成功受粉, 否則瓜瓜就好似吹氣禁快大架, 幾日就由手指尾禁細變成吉吉島個袋都包唔住禁大架罅!

請問花園仔呢隻青瓜係咩野品種呀? 好靚呀!
回復