是不是所有蔬菜和瓜豆都要追肥後十天才可收割?

作者: MingMing 發表于 2008-4-24 15:12:05
2541 11
由上年十二月開始參加社區園圃,有時間都必定出席逢星期六下午的課堂!
有時都會錯過了!
有一個問題想了好耐!
園圃導師話追肥後最小要等十天才可收割,否則植物裡會留有太多的燒酸鹽。
燒酸鹽對身體無益!會致癌?

有點驚驚地!!!

mingming
想有更多其他意見!
mingming

iceice 發表於 2008-4-24 16:27:53 |顯示全部樓層
我都想知呀.
回復

comet_fish 發表於 2008-4-24 20:05:27 |顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

我想應該是用化學肥先要咁做
始終都係化學野,點都要俾少少時間佢去分解
但係如果你係用有機肥的話,我諗就唔洗等十日
洗乾淨d就可以架啦
回復

MingMing 發表於 2008-4-27 23:46:19 |顯示全部樓層
星期六上了最後一堂課,將疑問問了導師。
佢話只要將水肥再加希一半就可以日日收割!
希左可令植物快點分解!
(如平日一瓶蓋一壺水,而家半瓶蓋一壺水)
多謝大家的回覆!
唔該哂呀!
Thank you very much!

mingming
回復

MingMing 發表於 2008-6-2 22:51:41 |顯示全部樓層
不過,我念左個方法,就係當種子發牙時直至開花嘅時候,就多點加肥。如果見到有果出就將水肥加多點水整稀佢,咁咪唔洗咁驚啦!

mingming
回復

sammiemie 發表於 2008-6-19 18:18:40 |顯示全部樓層
原帖由 MingMing 於 2008-4-24 15:12 發表
由上年十二月開始參加社區園圃,有時間都必定出席逢星期六下午的課堂!
有時都會錯過了!
有一個問題想了好耐!
園圃導師話追肥後最小要等十天才可收割,否則植物裡會留有太多的燒酸鹽。
燒酸鹽對身體無益!會致癌?
:i ...

呀!點算呀,我係直接落花生夫粉落落d葱同蕃薯度,五天後(即今日)便收搳d葱同蕃薯葉嚟食咗,落肥後仲係全雨天添,仲比咗我個兩歲多少少既仔仔食咗添,咁點算呀,我好驚呀
回復

蛀米虫 發表於 2008-6-19 19:55:30 |顯示全部樓層
導師話如果下了 痰肥就要 10日
回復

dogman 發表於 2008-6-20 01:26:01 |顯示全部樓層
用化肥種既追肥后十日才會慢慢減小,真係好小,銷酸鹽本身不是致癌是要轉化亞銷酸鹽,才會致癌
用任何肥料種的作物都有,是多小之分,有機及用化肥種種出來的菠菜,我有一份報告,化肥種的含銷酸鹽比有機肥的多150倍,
食后在腸藏積,轉化亞銷酸鹽,為什麼在香港患直腸癌人數每年增加,這是其中因素. 真可悲
回復

Anita 發表於 2008-6-20 02:31:02 |顯示全部樓層
總之吃肉有激素, 吃菜有硝酸鹽, 一吃一驚心 精神肉體都被毒害
回復

小雲 發表於 2008-6-20 15:41:07 |顯示全部樓層
其實落化學肥或有機肥,最好等肥料在植物消耗盡才食用就較安全.植物吸收氮肥後便會存有銷酸鹽,當它受熱(即我們烹煮時)就會釋放阿銷酸鹽.所以會致癌.

在種植時我們可預計大約幾時收割,咁我們就可在計劃收割前2個星期落最後一次肥,咁就較穩陣啦. 其實如果嘗試有機耕種的話,都係想健康d啫。所以我覺得麻煩d計劃都是好的.

用化學肥種植的確較危險,我們平時用的有機肥營養含量多數只是十位數字(eg. 0-10-10 or 5-1-1), 都已足夠農作物有收成,我曾在大陸的一些田邊看見他們的化肥袋外寫著的數字都是過百位,幾百幾百既分量.....無形中即是那些菜中將會屯積多少銷酸鹽呢?真的好嚇人~
回復

MingMing 發表於 2008-6-25 11:02:07 |顯示全部樓層
多謝資料提供!Thanks!

不過又想問下,如果好似宜家成日都落雨,係唔係都要等十至十四日呀??

mingming
回復

小雲 發表於 2008-6-25 15:11:29 |顯示全部樓層
等下隱陣d既....我地又無咩儀器可以做測試.....
回復