倉鼠一問?(睇完各位嘅意見!我嘅倉鼠應該無BB啦!)

作者: MingMing 發表于 2008-7-12 17:21:24
2100 11
倉鼠如果有BB會係點樣架??

mingming

唔該哂!
感謝各位!!

sandy 發表於 2008-7-12 17:58:08 |顯示全部樓層
以前試過. 只要留番隻媽媽同班BB一起相處便OK. D BB會自動自覺走去媽媽度飲奶的.  最好隔開其他既倉鼠, 因為佢地有機會會把BB吃掉

就算本身倉鼠媽媽唔識照理都試過會把BB食左  . 但你都要留番BB同媽媽一起. 因為BB未斷奶架. 到BB大D 識行識走時就可以開始食下糧. 初時都係痴實媽媽多.

同埋倉鼠有左時. 都不用點理. 係生左至將佢同其他倉鼠隔開下養. 咁D BB會養得大既機會會大好多.

如果唔想繼續開枝散葉. 就將男還男. 女還女咁分開養. 否則. 遲D會越養越多.

回復

winniethepoon 發表於 2008-7-13 12:02:53 |顯示全部樓層
係啊!!!!
我試過~
如果隻媽媽生左bb
你記住唔好同佢地洗澡
如果唔係隻bb有左你d氣味咁隻媽媽會食左bb
回復

MingMing 發表於 2008-7-14 20:29:57 |顯示全部樓層
夏!啲倉鼠媽媽會食bb架!

有左bb係唔係一樣咁活潑架?
有無大吐樣睇到架?

mingming
回復

winniethepoon 發表於 2008-7-14 22:14:09 |顯示全部樓層
媽媽大肚就係比之前肥好多, 鍾意搶食物, 但就一樣咁活潑跳嚟跳去.

總之媽媽生咗bb之後, 不可換康/沖涼, 就算加食物都最好帶手套, 起碼兩三星期, 臭都無辦法,
回復

MingMing 發表於 2008-7-14 22:34:24 |顯示全部樓層
咁呀!
因宜家養嘅倉鼠係由bb養到大,其中一隻係肥點!
大約bb要孕育幾先至生出來架?
我個隻小肥豬已經肥在好耐啦!

mingming
回復

winniethepoon 發表於 2008-7-14 22:46:13 |顯示全部樓層
當年的 ~ 肥到好像多了個士啤呔, 有時大肚都好難睇到.
如果無記錯, bb大約兩星期左右先至孕育出來.
回復

sandy 發表於 2008-7-14 23:34:16 |顯示全部樓層
肥未必有左架. 有時有左反而睇唔倒.
回復

小孩子 發表於 2008-7-15 01:13:33 |顯示全部樓層
佢地好易肥又好易瘦嫁啦
同埋會仲會有假性懷孕
所以真係唔到佢生dbb出黎果刻你都肯定唔到佢係唔係大左肚嫁- -
我果時養都係一知半解,
越睇就發現好多資料,又有好兔學問
真係暈啦,不過d bb出世點陣真係好得意嫁
但係我懶得打咁多字,
你睇下呢個網啦--->here
以前我都係睇呢個網學野的
不過唔係樣樣岩啦

例如媽媽生左bb我真係覺得要分開爸爸囉
因為媽媽一生完又可以再大肚嫁啦
如果唔分開一陣上一胎未介奶另一胎就已經又出世
我仲會買小動物奶粉沖比佢地飲囉
不過其實唔係必要的啦,我買左唔好哂姐
可以餵水煮蛋白都可以補充到蛋白質
同埋就算好臭都唔好換木糠呀
一陣有左你陣味個呀媽真係話唔理個bb就唔理嫁啦
因為佢地係靠氣味黎認返bb嫁啦
我就會21倒佢地介奶先至換籠
如果你真係頂唔順我覺得d bb生左毛都可以換了
但係要留返d舊木糠,整返d味落bb度
加多間屋仔係入面媽媽又會有安全感d
以前我屋企隻鼠媽試過餵餵下奶去跑轉轉囉
但係個bb仲吊住唔放口- -....
後尾我連個轉都會拆埋,等bb大d先至放返入去。

話唔打唔打點知都係打左咁多tim
回復

winniethepoon 發表於 2008-7-15 21:57:32 |顯示全部樓層
唔..............
不但可以餵水煮蛋白,我有時都會餵芝士tim
她生左bb之後我都冇理她
因為她生左第一次之後我冇把她和爸爸分開囉
但............她唔止生完一次又一次
回復

LovEva 發表於 2008-8-5 01:30:06 |顯示全部樓層
你小心d抱起鼠鼠...然後慢慢摸下鼠鼠個肚有冇比平時唔同囉...如果你摸到有一粒粒或者d手仔腳仔..就好大可能有d嫁喇...不過要小心..鼠鼠有bb喱段時間會好燥嫁...所以要溫柔d...同小心d...
如果有左其間同生左之後都記住比c水媽咪飲呀...
生左之後切記...唔好掂bb...唔好換墊料住...等2個星期大倒先好搞佢地...不過最好唔好比廁所沙同沖涼沙住...如果鼠媽係d沙度生bb你就係幫兇黎嫁喇...
最好比大多墊料囉...

回復

MingMing 發表於 2008-8-9 22:51:39 |顯示全部樓層
真係十萬個唔該哂呀!
大家真係好有愛心呀!

mingming
回復