有冇人想收養 - 細種唐狗嗎?

作者: Simplyone 發表于 2008-4-24 00:37:54
13144 91
cross 發表於 2008-5-3 11:51:18 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-5-3 11:48 發表

因為少有咪多手想要囉,呢d叫咩?

如果沒有人類.
生物就自然的絕種
自然的生存
還需要說什麼環保什麼污染嗎
人類真是大自然的污染物
回復

羊咩咩 發表於 2008-5-3 11:59:17 |顯示全部樓層
講環保就有排講啦~~駛唔駛開個post?
我地食野,再排返出黎巳經係唔環保
食物來源都需要空氣,水同養份黎製造
食多d菜,少d食肉啦,環保人
回復

cross 發表於 2008-5-3 12:10:33 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-5-3 11:59 發表

跟本存在就是一種不環保
回復

比得大帝 發表於 2008-5-3 12:18:45 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-5-3 11:59 發表

你食幾多放幾多對自然生態影響有限

人類本身不是破壞環保的因素, 地球上有了人類幾萬年(may be much older), 開始對地球產生破壞才是最近這一百年, 主要破壞環保不是人類, 是人頪的科學, 而人類的科學是人類的貪婪而出產生來

講嚟講去又係人
回復

Sophia 發表於 2008-5-3 12:28:58 |顯示全部樓層
唔同的人對絕育有唔同的諗法,有人會覺得無端端要動物做一次手術好唔人道亦剝削左動物的權利;有人會出於對動物的健康著想去做依個選擇。但點做決定就因人而異,最重要選擇之前了解多D同清楚D當中的好與壞,唔好單單註重某一、兩個point就下決定。

我家的貓狗全都做了絕育,我的決定並非怕女會有M或仔會四處尿尿,亦非怕有下一代無法照顧,因為我的貓全是仔、而狗全是女。我之所以有依個決定,係因為好多獸醫的臨床証明都顯示,貓狗在生理成熟後越早做絕育,將來羅患性器官癌的機會將大大減少。亦因為我曾親眼見過一個同事的狗狗只有8歲,卻患了乳癌,一共做了8次手術亦救不了。我情願在他們年青、復原能力強時做一次,總好過將來有病,抵抗力差時才來受。另外我同意絕育後容易肥胖,但只要有足夠的運動,這情況會受到控制。我同意動物做左絕育後真的會對性雖求大大減少;但我個人覺得如果你唔會比機會佢去做,咁keep住佢對性有強烈須要,咪仲唔人道!

雖然我同Peter兄的觀點唔同,但我讚賞佢的做法。了解自己未必能照顧動物,便選擇不去飼養,依個就係SPCA成日叫人停一停、諗一諗所要諗的o野。其實絕育與否只係主人點去為自己的寵物選擇,基本上同流浪貓狗的數量無關。因為只要所有的主人都負責任,跟本就唔會有流浪貓狗的出現。
回復

羊咩咩 發表於 2008-5-3 14:26:04 |顯示全部樓層
冇左性器官點會有性器官0既癌症?
乳癌係另一個性器官,絶左育都有機會有,乳線發炎,發發下都會變乳癌
不過內分泌唔同左就真,咁內分泌唔同左又會點....有排講
有冇病都唔係絶唔絶育問題,係食咩大,過咩生活問題
單單睇絶左育未黎睇健康問題咁就真係過份簡單
不過絶育都係主人問題,外人根本比唔到意見

回復

Simplyone 發表於 2008-5-5 13:22:30 |顯示全部樓層
呵呵~ 因幾天不在香港, 不能回應大家......

發覺, 大家的意見都比較正面的,
絕育? 不絕育? 人道? 不人道? 每一樣事情都有其兩面性, 怎樣爭議都有正面與負面兩方存在.

還是那句: 事情發生了, 盡自己能力去做......

就我自己而言, 與PETER 一樣, 知道自己本身條件, 從不選擇去養 寵物, 可是會選擇去欣賞, 去喜歡......
回復

loklok 發表於 2008-5-5 13:32:29 |顯示全部樓層
原帖由 Simplyone 於 2008-5-5 13:22 發表

絕育? 不絕育? 人道? 不人道? 每一樣事情都有其兩面性, 怎樣爭議都有正面與負面兩方存在.

還是那句: 事情發生了, 盡自己能力去做......  ...

本來想領養
但星期五在垃圾站馬路旁看見剛開眼的猫bb被人丟棄,險象環生 ,只好執左去養了,所以不能領養你的狗狗

回復

Sophia 發表於 2008-5-5 16:37:46 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-5-3 14:26 發表
冇左性器官點會有性器官0既癌症?
乳癌係另一個性器官,絶左育都有機會有,乳線發炎,發發下都會變乳癌
不過內分泌唔同左就真,咁內分泌唔同左又會點....有排講
有冇病都唔係絶唔絶育問題,係食咩大,過咩生活問題
單單睇絶 ...

同意你講唔可以單靠一個理據去決定做定唔做絕育,就正如我之前講主人要考慮各方的因素,經過取捨先去作決定。因為針無兩頭利,正如我o地自己為自己決定之前,我o地都會面對不同利與害,而要從中取捨一樣。不過見倒你有以上的問題,我亦都想答一下。

你問無性器官又點會有性器官的病 ---- 無錯,所以子宮頸癌同"高"丸癌係唔會發生,因為傳統的絕育手術係會切除有關的器官,當然切除前已經有病毒廣散到其他器官就另當別論。乳房方面係因為子宮被切除後就會影響荷爾蒙的分泌,而令乳線發炎從人類的臨床亦証明是某些荷爾蒙分泌唔正常而引至。當然食物同環境都係其中的因素影響一個人或動物的身體狀況,但體內的分泌同樣舉足輕重。我明白每一個人對絕育都會有唔同的諗法,我自己讚成唔代表要其他人一樣,只係想帶出多D资料比其他未能决定的主人參考。
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-5-5 16:58:34 |顯示全部樓層
原帖由 loklok 於 2008-5-5 13:32 發表

本來想領養
但星期五在垃圾站馬路旁看見剛開眼的猫bb被人丟棄,險象環生 ,只好執左去養了,所以不能領養你的狗狗

loklok,貓B+狗B可以一齊玩大架,貓B+大狗都得,但成年貓同狗就唔掂當啦
回復

Sophia 發表於 2008-5-5 17:25:18 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-5-5 16:58 發表

loklok,貓B+狗B可以一齊玩大架,貓B+大狗都得,但成年貓同狗就唔掂當啦

都OK o家,只要比時間!我屋企就試過晒上述所有情況:成犬(細狗)同貓B;成犬(細狗)同成貓加入成犬(大型犬);仲有係成犬(大/小型犬)同成貓加入貓B。而家都係一整玩一齊訓。當然要比多D時間佢o地融合囉
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-5-5 17:41:47 |顯示全部樓層
我試過成貓+成犬見到都打餐死,簡直係生死不相往還 ,最好係貓b+成犬(母),好到兩母子一樣,係隻貓飲狗奶
回復

bbcat 發表於 2008-5-6 07:48:25 |顯示全部樓層
原帖由 Simplyone 於 2008-5-5 13:22 發表

還是那句: 事情發生了, 盡自己能力去做......  ...

係呢, 佢地近況點呀? 俾人領養左未呀?
回復

raccoon 發表於 2008-5-6 12:21:07 |顯示全部樓層
我幫你問下朋友,有人好似想養多隻唐狗。
回復

Simplyone 發表於 2008-5-6 12:58:45 |顯示全部樓層
原帖由 bbcat 於 2008-5-6 07:48 發表

未知呀, 我今晚返去問吓朋友, 睇吓有冇update 的相俾大家睇....
回復

loklok 發表於 2008-5-6 17:56:58 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-5-5 16:58 發表

係呀
回復

loklok 發表於 2008-5-6 17:57:27 |顯示全部樓層
原帖由 Simplyone 於 2008-5-6 12:58 發表

未知呀, 我今晚返去問吓朋友, 睇吓有冇update 的相俾大家睇....

戒左奶了?
可考慮一下
回復

Simplyone 發表於 2008-5-7 01:32:33 |顯示全部樓層
原帖由 loklok 於 2008-5-6 17:57 發表

戒左奶了?
可考慮一下

給大家看update 的相片....
呵呵 ~ 其中有3隻已給有愛心人士領養喇 ~
還有一隻, 是2月中出生的, 本來共9個兄弟姐妹, 可是, 因為2月那段時間太涷, 都涷死了, 只剩下它 ~ 小黑.
( 現只有 2 隻可供領養 ... )
回復

Simplyone 發表於 2008-5-7 01:38:13 |顯示全部樓層
原帖由 bbcat 於 2008-5-6 07:48 發表

這是9剩1 的堅強小生命.....
現已2個半月大.

這是2月中出生的...

這是2月中出生的...
回復

Simplyone 發表於 2008-5-7 01:44:43 |顯示全部樓層
原帖由 loklok 於 2008-5-6 17:57 發表

戒左奶了?
可考慮一下

應該是在5月10日左右戒奶.....   

在這裡感受到了人間真情, 對生命又有了新的體驗......

自以為在幫小狗, 原來最大得益是自己......
回復