有冇人想收養 - 細種唐狗嗎?

作者: Simplyone 發表于 2008-4-24 00:37:54
13143 91
如題 ~
代朋友問,
朋友住效區, 之前只養了一隻狗, 後因為狗生狗, 越養越多...
剛剛一星期前, 那10月大的黑豆, 竟又生了4隻小狗 ...
朋友很煩惱, 不想再養這麼多, 想要一把扔到海里...
我們暫時勸住了他, 說會幫小狗找主人...

才一星期大, 仲未開眼呢... ( 2 boy, 2 girl )
有誰想要, 可隨時留言 / pm 我......
Simplyone 發表於 2008-4-24 00:45:40 |顯示全部樓層

增加圖片

給看看圖片 ...

剛出生一星期 ...

剛出生一星期 ...

黃色的...

黃色的...

4 蹄踏雪 ...

4 蹄踏雪 ...
回復

ハマナス 發表於 2008-4-24 04:57:06 |顯示全部樓層
又一不付責任的狗主
如這次有好心人領養, 那下次呢?
你不如同你朋友講, 如果唔想繼續狗生狗, 點解唔帶佢去絕育, 只是付出小小金錢及時間, 以後都唔使擔心狗生狗問題, 狗狗又唔使咁辛苦!
唉! 動物何罪?!
回復

Simplyone 發表於 2008-4-24 13:02:19 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-4-24 04:57 發表
又一不付責任的狗主
如這次有好心人領養, 那下次呢?
你不如同你朋友講, 如果唔想繼續狗生狗, 點解唔帶佢去絕育, 只是付出小小金錢及時間, 以後都唔使擔心狗生狗問題, 狗狗又唔使咁辛苦!
唉! 動物何罪?! ...

不是這樣子,(不是不付責任的狗主....)
事關是佢現在大大小小共5只狗 (不包括剛出生的...)
這剛做媽咪的 10個月大的狗女平時一直是圈養, 不給接觸其他狗的....
也許是意外, 不知怎麼就有了...

還有, 他住的地方交通不便, 每出來一次都要轉車再轉船...
而佢而家養D 狗, 多數是流浪狗....
回復

Simplyone 發表於 2008-4-24 13:16:58 |顯示全部樓層
還有, POST 到網上
不是要求做善事
是想有更多的人看到
因為喜愛, 因為需要,
才要領養......
回復

藍天使 發表於 2008-4-24 14:12:07 |顯示全部樓層
難保唔會再有意外, 還是請你朋友趕快讓母犬絕育
回復

sandy 發表於 2008-4-24 15:30:37 |顯示全部樓層
原帖由 Simplyone 於 2008-4-24 13:02 發表

不是這樣子,(不是不付責任的狗主....)
事關是佢現在大大小小共5只狗 (不包括剛出生的...)
這剛做媽咪的 10個月大的狗女平時一直是圈養, 不給接觸其他狗的....
也許是意外, 不知怎麼就有了...

還有, 他住的地方交 ...

不給接觸其他狗又怎會有左 bb. 意外的事其實人為可以控制的.
或且佢應將他/她們先絕育. 以免有意外再次發生呢. 那就不會有不知怎麼的意外了.

希望它們有愛心人領養吧.
回復

cross 發表於 2008-4-24 20:01:20 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2008-4-24 15:30 發表

不給接觸其他狗又怎會有左 bb. 意外的事其實人為可以控制的.
或且佢應將他/她們先絕育. 以免有意外再次發生呢. 那就不會有不知怎麼的意外了.

希望它們有愛心人領養吧. ...

絕育是有一定的必要的
回復

Simplyone 發表於 2008-4-24 22:41:09 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-4-24 20:01 發表

絕育是有一定的必要的

也許, 大家的意見都是對的 ......
只是, 有些事不是想做就有能力做到的
就只黑豆 (小狗媽媽) 而言, 朋友他一直也想幫它找主人
讓有心人 / 有能力的幫它絕育......
結果, 還是防不勝防

無論如何, 事情發生了
就要用正面而積極方法去解決.....

第一次帶它游海水, 呵呵 ~

第一次帶它游海水, 呵呵 ~

黑豆 ~ 小狗狗們的媽媽

黑豆 ~ 小狗狗們的媽媽
回復

悠遊鳥 發表於 2008-4-26 15:44:08 |顯示全部樓層
其實呢幾隻狗都好得意、好靚,而我亦都好想養,但可惜,香港真係太細啦,想養都養唔到……放心,我會幫你問下人,睇下有冇人好心收留嫁啦~~

另外,個隻4 蹄踏雪 真係非常非常靚,真係好期待佢大左既樣(我心目中既理想小狗嘛)~~樓主可以既話,就影多幾幅post上黎啦~~
回復

Sophia 發表於 2008-4-26 21:35:41 |顯示全部樓層
不如叫你朋友打去SPCA安排絕育,SPCA有專為村落的狗狗絕育的服務,費用仲會平D。我o地有幫流浪狗場安排依D服務,不如叫佢問o下啦!如果唔係,無了期咁生真係唔係辦法。
回復

catcatduck 發表於 2008-4-28 00:12:04 |顯示全部樓層
每隻小狗都好可愛,希望牠們快啲找到主人,我在今年新年前鄱見到一隻原本有主人的狗給人放逐到我家屋邨咐近的山邊 .好可憐啊!之後流浪了幾天就失終了.有漁護署格來都捉不到!好領人心疼 .
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-4-28 17:15:38 |顯示全部樓層
總之"想"扔落海就唔啱啦!
回復

rose 發表於 2008-4-28 17:36:04 |顯示全部樓層
原帖由 Simplyone 於 2008-4-24 00:37 發表
如題 ~
代朋友問,
朋友住效區, 之前只養了一隻狗, 後因為狗生狗, 越養越多...
剛剛一星期前, 那10月大的黑豆, 竟又生了4隻小狗 ...
朋友很煩惱, 不想再養這麼多, 想要一把扔到海里...
我們暫時勸住了他, 說會幫小 ...

喃嘸阿彌陀佛.........罪過罪過罪過罪過......

回復

p@g 發表於 2008-4-29 13:09:08 |顯示全部樓層
一句講, 動物何罪

有時會想一想, 人類在世
為何會有主宰其他生物的生死權利 !?
因為人類有思考, 有感情, 較聰明, 不似其他動物的獸性....!?

但為何有時候人類所講, 甚至所作的行為會如此.....
謊唐, 殘忍, 不負責任......

那麼同畜牲有何分別呢 !!?
或者可以說更殘忍...
回復

p@g 發表於 2008-4-29 13:11:15 |顯示全部樓層
都是一句, 希望有人收養四隻可愛小狗

亦希望狗主同他的狗狗做 desex 手術
回復

bbcat 發表於 2008-4-29 15:17:21 |顯示全部樓層
牠們對主人忠心.服從, 何奈往往得到的命運卻是.....
我都係句:盡快替狗狗絕育啦.
回復

比得大帝 發表於 2008-4-29 15:36:05 |顯示全部樓層
你地養寵物, 有冇在寵物的立場想想? 有冇問佢想唔想絶育?

試想如果有人捉你去絶育, 連性行為也不能, 你會如何?  是不是因為佢係狗就不懂得絶望?  愛寵當然想佢快樂, 你覺得一隻不能狗道的狗會快樂嗎?

為咗唔想為自己添麻煩, 就捉佢去絶育, 是不是很自私?
回復

比得大帝 發表於 2008-4-29 15:43:51 |顯示全部樓層
還有
我也不鼓勵人把狗仔掉入大海

如果養唔起狗就唔好開始, 養得狗就要為佢著想, 所以我話香港其實係唔適合養寵物.
回復

bbcat 發表於 2008-4-29 22:10:11 |顯示全部樓層
一隻母狗由大約1歲開始就可以生BB, 一直生到6-7歲, 每年可生兩胎, 每胎由3-4隻至到over 10隻不等, 如果唔絕育的話, d狗bb點算?
就算今胎d狗bb俾人領養哂, 咁下一胎呢? 被領養都唔等於可以一生幸褔, 如果有一日新主人唔想再養佢, 咁佢又點呢 ? 再搵新主人, 被人拋來拋去? 一或從此做一隻可狗道的流浪狗呢? 到時如果好彩的話, 佢都只係捱下餓, 唔好彩咪俾人捉去人道毀滅, 最慘就係遇到d低b青年或者無知阿叔, 唔高興就著枝棍去追殺佢......難道這樣不自私嗎?
回復

12345下一頁