我的家樂花..應該怎樣做好? >_<

關閉 [複製鏈接]
作者: yckjoe 發表于 2008-4-20 00:54:07
9600 7
我棵家樂花半個月前買來的, 當時開了幾朵花同很多未開的花lum, 很茂盛的~
但而家已經謝剩一兩朵花..其餘都瓜哂... 有些花lum..未開已胎死腹中..唉..
我第一次種的..唔知係花期已經完哂, 所以d花謝, 定係我種得唔好, 以致整死棵花..
我知道家樂花唔可以經常淋水同要通風, 唔係會爛根爛葉, 平時可能哂得唔夠(因為我屋企冇o麥陽光直射到)

而家d花都差唔多謝哂, 我想請教下, 我駛唔駛將整枝花莖剪去, 定由得佢謝哂唔駛理呢?
同埋今次花謝哂, 咁要到幾時先再重新開花呢?
請大家指教下我..唔該^_^

剛剛買回來

剛剛買回來

最近...

最近...

最近2...

最近2...
p@g 發表於 2008-4-20 19:29:26 |顯示全部樓層
我都有一盤鮮紅覆瓣上年買

我無特別理佢
不過開完花我有剪左個頭

同埋佢比較粗生
可以用葉, 或剪枝再繁殖

要有足夠光(最好有太陽晒), 通風
10日左右施下肥
咁樣就好易開花
(不過我都係種左唔係好耐, 唔係專家 )
回復

yckjoe 發表於 2008-4-20 22:14:48 |顯示全部樓層
原帖由 p@g 於 2008-4-20 19:29 發表

我無特別理佢
不過開完花我有剪左個頭

同埋佢比較粗生

10日左右施下肥
咁樣就好易開花
(不過我都係種左唔係好耐, 唔係專家:ico ...

唔該哂你~
我係新手~想學多d野..唔想做plants killer...
回復

yuwaiman 發表於 2008-4-20 22:31:03 |顯示全部樓層
我都唔係專家, 不過都一齊分享吓, 我會貼住d葉剪咗支花, 如果夠陽光, 佢會好健康咁長大再開花
回復

ckck 發表於 2008-4-20 23:28:04 |顯示全部樓層
原帖由 p@g 於 2008-4-20 19:29 發表

我無特別理佢
不過開完花我有剪左個頭

同埋佢比較粗生

10日左右施下肥
咁樣就好易開花
(不過我都係種左唔係好耐, 唔係專家:ico ...

我想問0下閣下盆家樂花是否 keep 住有花開呀.....因為我盆家樂花都開得七七八八, 而家都唔知點處理好 而且由頭到尾我都無落過肥呀...因為聽人講..開緊花唔好落肥喎
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-4-21 12:35:49 |顯示全部樓層
每年在冬天12月-1月開始開花的,開到3-4月,開完花修剪下,一個月落一次肥,亦可落緩解肥,一年兩次ok,但要小心有白粉介,雨後不通風便容易"野"到,如有發現可用樂生40度,平時可以2-3個星期用一次苦楝油預防
回復

yckjoe 發表於 2008-4-22 21:51:02 |顯示全部樓層
我只是"蚊"走d謝左既花, 冇成枝花梗剪去, 唔知咁樣好唔好~
打算開始每個星期落"花寶"既 "開花植物促進液"棵花到~
希望佢夠營養到下次開花時更多更靚la~

"蚊"走哂d花既家樂花

"蚊"走哂d花既家樂花
回復

barbara128 發表於 2008-4-23 00:28:21 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-4-21 12:35 發表
但要小心有白粉介,雨後不通風便容易"野"到 ...

我想問白粉介係咪即係表面上睇好似棉絮 / 厚厚灰塵既物體?

我以前都種過家樂花, 種o左三、四年, 本來係生得唔錯, 點知後尾成盆花就生o左呢d野, 仲惹埋放響隔離既玫瑰海棠, 搞到全部要丟掉~~

原來出現原因係咁....
回復