拖鞋蘭換植料問題

作者: yckjoe 發表于 2008-8-7 14:58:10
2504 5
我想將拖鞋蘭換哂全樹皮種是否太過濕呢?
定係要樹皮+蘭石(1:1)好d呢?
定係芒骨+蘭石(1:2)呢?
定係椰殼碎+蘭石(1:1)? 如果蘭石以紅色陶粒代替可以嗎?
同埋聽講唔可以係夏天換植料, 一係要等到秋天先得呢?
品種係glaucophyllum, Maudiae, purpuratum, malipoense
好苦惱, 應該點好呢...

freddywongdy 發表於 2008-8-7 16:34:20 |顯示全部樓層
我用開瓦盆種: 4份細芒骨+3份細蘭石+2份水苔+1份煤泥, 另加小小花生殼. 夏天要日日淋水.
如果用膠盆種: 盆底一層薄細蘭石, 4份細芒骨+5份細蘭石+1份水苔, 都係加小小花生殼. 可以3日先淋一次水.
不過我種D普通野, 以上比你參考, 其實出面都有混好o既植料買, 唔駛咁麻煩!
平時多數都係春天同初秋換盆, 盛夏就唔係幾好, 因為多數係芽生長期,
突然換植料可能影響生長.
回復

yckjoe 發表於 2008-8-7 17:55:04 |顯示全部樓層
原帖由 freddywongdy 於 2008-8-7 16:34 發表
我用開瓦盆種: 4份細芒骨+3份細蘭石+2份水苔+1份煤泥, 另加小小花生殼. 夏天要日日淋水.
如果用膠盆種: 盆底一層薄細蘭石, 4份細芒骨+5份細蘭石+1份水苔, 都係加小小花生殼. 可以3日先淋一次水.
不過我種D普 ...

多謝你既意見~ 好有用~~
請問樹皮可以代替芒骨ma?
回復

freddywongdy 發表於 2008-8-7 18:26:51 |顯示全部樓層
原帖由 yckjoe 於 2008-8-7 17:55 發表

多謝你既意見~ 好有用~~
請問樹皮可以代替芒骨ma?

唔好全部囉! 除非D樹皮碎到好似粟米片大細啦, 同埋唔可以比例大重,
如果以我配料, 我會抽起1份芒骨加入1份碎樹皮代替.
我覺得樹皮都係o岩D氣生附生蘭會適合D.
回復

yckjoe 發表於 2008-8-10 03:56:24 |顯示全部樓層
我想問下Paphiopedilum parishii 同 Paphiopedilum praestans~
呢兩個品種有冇人種過, 易唔易種呢?
我見到有得賣, 但我驚會易種死~

回復

小子 發表於 2008-8-14 02:02:09 |顯示全部樓層
原帖由 yckjoe 於 10-8-2008 03:56 發表
我想問下Paphiopedilum parishii 同 Paphiopedilum praestans~
呢兩個品種有冇人種過, 易唔易種呢?
我見到有得賣, 但我驚會易種死~

ht ...

你見到你上圖的可能與你相片的很接近但應該是第2種拖鞋蘭
msn : [email protected]
你向我買的 paph. callosum 種成點呀?
回復