鹿苗記~#60 更新女王鹿

作者: lamkaicheung 發表于 2020-9-26 11:22:22
6803 61

#44 陳皮仔
#48 陳皮有身紀
#49 BB女王鹿
#54 鹿角有毒
#60 更新女王鹿

養鹿苗

在之前受過两次養鹿苗失敗,弱小心靈也受到少少打擊,好彩有頑強嘅鬥志未因此而氣餒!
相反會更加令我積極去面對尋求失敗嘅原因,所以頻頻網上找尋呢方面資訊,為了盡快能再次實踐,就在上個月入咗幾隻小鹿返嚟再次試飼養,養咗幾隻小鹿一個月,都見唔倒佢哋有咩水土不服頭暈身興問題,就開翻個新帖記錄一下!

先來打頭陣嘅係隻普鹿,稱為二义鹿角或二歧鹿角,洋名叫做p.bifurcatum,搜羅咗資料佢都幾有個性,所以啱晒我呢啲新手養鹿人士學習,一來唔咪太貴,死咗就當交學費!
養呢隻鹿嘅適應力都幾强,返咗嚟一個月倒就已經生咗两片新葉,俾咗我一種快速成長感,唔錯唔錯!

另外一隻2號普鹿就冇呢種快感,返咗嚟一個月就呆足一個月,一啲反應都冇,於是乎我就嘗試用掛臘鴨方式上板高掛露養!
又估唔到掛咗幾日發現生長點有稍微動靜,真係又驚又喜…一字形容(爽)!
lamkaicheung 發表於 2024-1-4 18:24:15 來自手機 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2024-1-4 16:52
15/8/23 女皇 BB 咁
4個月現在超有氣勢<span class="emoji emoji1f4aa"></span><span class="emoji emoji1f4aa"></span><span class="emoji emoji1f4aa"></span> ...

嗰日買女王回來,當時也遇到何其美bb,想一次過買回家,但一諗到往後的日子就打咗退堂鼓,因實在太大,所以揀一棵就算!
回復

babyjon 發表於 2024-1-4 16:52:55 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2024-1-4 16:33
更新女王

計翻日子女王鹿角蕨真係大得好快,只係返咗來4個月多少就以經霸晒成塊板,睇嚟要換塊大啲嘅板先 ...

15/8/23 女皇 BB 咁 IMG_9526.jpeg
4個月現在超有氣勢
回復

lamkaicheung 發表於 2024-1-4 16:33:54 來自手機 |顯示全部樓層
更新女王

計翻日子女王鹿角蕨真係大得好快,只係返咗來4個月多少就以經霸晒成塊板,睇嚟要換塊大啲嘅板先得,唔咪容納唔倒咁大型鹿角!
回復

小雷子 發表於 2023-12-15 19:29:33 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2023-12-15 11:46
<span class="emoji emoji1f605"></span><span class="emoji emoji1f605"></span>已經盡量控制自己啦,見唔到就好哋哋,見到..bb唔買返到去實囉 ...

可遇不可求,緊係買左先啦!
回復

lamkaicheung 發表於 2023-12-15 11:46:28 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2023-12-13 21:46
聖誕節前出去掃鹿角好有聖誕氣氛喎,越行越買越開心,想買就買啦!唔洗咁多考慮! ...

已經盡量控制自己啦,見唔到就好哋哋,見到..bb唔買返到去實囉囉攣啫,所以點都好,買返去先算,起碼唔洗心掛掛。
回復

lamkaicheung 發表於 2023-12-15 11:07:46 來自手機 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2023-12-13 22:30
神推鬼㧬

通常出去都會破費<span class="emoji emoji1f605"></span>

哈哈哈,果然係狼人
回復

babyjon 發表於 2023-12-13 22:30:42 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2023-12-13 11:27
鹿角有毒

上個星期出咗去花墟,一出親去好似神推鬼㧬,自自然然就會走入店舖兜圈睇鹿,感覺就好似有種魔力 ...

神推鬼㧬

通常出去都會破費
師兄都好多品種
今個月尾我又飛去泰國
又看看有沒有別的品種吧
回復

小雷子 發表於 2023-12-13 21:46:19 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2023-12-13 11:27
鹿角有毒

上個星期出咗去花墟,一出親去好似神推鬼㧬,自自然然就會走入店舖兜圈睇鹿,感覺就好似有種魔力 ...

聖誕節前出去掃鹿角好有聖誕氣氛喎,越行越買越開心,想買就買啦!唔洗咁多考慮!
回復

lamkaicheung 發表於 2023-12-13 11:27:15 來自手機 |顯示全部樓層

鹿角有毒

上個星期出咗去花墟,一出親去好似神推鬼㧬,自自然然就會走入店舖兜圈睇鹿,感覺就好似有種魔力向你揮手,驅使你入去㗎,睇下落去你哋就知㗎喇。

自養咗小鹿開始就好似回不了頭,心..很想找多一這不同鹿鹿回家飼養,所以價錢是首要考慮,在網上看見一這美鹿真的很靚,價錢仲非常靚,哈哈哈,分分鐘仲貴過參茸同海味㗎,有一些仲要係天價級別,所以自己只能入bb級別玩下就算。

今次逛花墟我就入咗两位新成員,銀鹿b和阿猴b,因市場上多咗人玩鹿緣故,所以商舖也襯住有這樣市場都會進一些bb貨售賣,實行來一個薄利多銷,但花友們要小心,買回去有一定有風險,因鹿b實在太幼嫩,所以回家後要好好照顧。

養鹿慢慢長路,等日後鹿bb慢慢長大,再慢慢記錄過程,再慢慢同大家分享分享。
回復

lamkaicheung 發表於 2023-8-16 16:01:27 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2023-8-16 12:13
大到可以遮面,果然氣派不凡!
到時影相張嚟睇!

茂問題
回復

小雷子 發表於 2023-8-16 12:13:46 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2023-8-16 09:18
係呀係呀,有財爺(幫莎),買得特別爽手,至於稱她女皇是有原因,在鹿角蕨之中體型最大品種之一就是女皇 ...

大到可以遮面,果然氣派不凡!
到時影相張嚟睇!
回復

lamkaicheung 發表於 2023-8-16 09:18:11 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2023-8-15 22:04
女皇鹿個名好高貴,買得開心最實際!

係呀係呀,有財爺(幫莎),買得特別爽手,至於稱她女皇是有原因,在鹿角蕨之中體型最大品種之一就是女皇,雷大大,女皇唔洗好耐就會遮住我塊面㗎啦,到時你都認唔到我啦!
回復

小雷子 發表於 2023-8-15 22:04:10 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2023-8-15 19:52
今日出開魚街買糧,順便去行一行花街,睇睇有冇嘢啱,點知真係????到隻女皇鹿,考慮咗一陣,嚡...橫掂政府 ...

女皇鹿個名好高貴,買得開心最實際!
回復

lamkaicheung 發表於 2023-8-15 19:52:33 來自手機 |顯示全部樓層

今日出開魚街買糧,順便去行一行花街,睇睇有冇嘢啱,點知真係睇到隻女皇鹿,考慮咗一陣,嚡...橫掂政府派咗電子消費券,反正鹿角蕨比起之前價位已回落好多,就執棵女皇返去試試養。

回復

lamkaicheung 發表於 2023-6-7 11:41:22 來自手機 |顯示全部樓層

陳皮有身紀

更新前#44
陳皮仔大咗好多,啲手手腳腳都長咗,唔止咁呀,仲開始有咗身紀,一陀就陀幾件蘇蝦㖭!

陳皮幾好生養呀,一係唔嚟一嚟已經三胞胎,唔知係咪好似人咁要十月懷胎呢
回復

lamkaicheung 發表於 2022-12-30 01:37:18 來自手機 |顯示全部樓層

爬文也見有一些鹿角真的很美,所以價格也可以用價值不菲來形容,但係如果要鹿角養得靚,真的要講品種同埋養功,簡單啲來講有两點,一要身材正二樣要靚,網上copy咗張圖俾大家望望,花友們望見係咪好正呢,係咪令人有種衝動嘅感覺,想去養翻一两隻鹿玩下呢!

數字大你所講嘅升級我都能理解,因為鹿角真的有種魅力去吸引人,所以鹿角也俘虜唔少花友嘅心!
回復

11223300 發表於 2022-12-29 12:56:39 |顯示全部樓層

多數都板, 依家個樣都係似亞皇,
我好耐冇花墟買鹿, 對我來講花墟鹿已經唔特別,
依家群左班高級玩家, 都課金唔少....
不過高級鹿直係靚好多, 哈哈!
回復

lamkaicheung 發表於 2022-12-27 16:19:42 來自手機 |顯示全部樓層
亞猴×皇冠

自養咗鹿角蕨就備鹿角的魔力吸引住,可能佢有種cool cool哋嘅感覺,可以用酷來形容鹿角厥!
所以一出開旺角實走去花街行一行,兜一兜睇一睇有冇鹿角苗買,通常睇開幾間都有苗仔買,今次就俾我揾倒呢隻亞猴×皇冠,洋名叫P.kitshakoodiense,唔知對唔出版㗎,見自己又冇呢一隻,咪又買返去試試!
買時佢嘅手指仔已經斷咗,我覺得呢樣唔重要,最緊要係健健康康快高長大,如果養唔死又養得大棵都會掛在室內做裝飾㗎!
回復

lamkaicheung 發表於 2022-12-26 15:29:11 來自手機 |顯示全部樓層

陳皮仔

更新前#39
時間真係過得快,唔經唔覺又年半啦,呢棵混血兒銀鹿×爪哇,終於長大唔少,加上近日都經常揾鹿角蕨資料,發現呢隻交種銀鹿×爪哇,原來有個名字都幾得意㗎,叫陳皮鹿角蕨,洋名~Platycerium Pewchan ,所以中文譯音叫陳皮,我就叫佢陳皮仔
回復

1234下一頁