名單更新

作者: psyche 發表于 2020-4-30 11:23:31
9622 166
psyche 發表於 2020-5-5 09:28:44 |顯示全部樓層
nightscrawler 發表於 2020-5-4 16:30
我記得有次我買花時請教園主個仔, 他教小弟個椰殼皮有天然激素對蘭花既生長好, 之後我想係香港搵黎放係其 ...

園主兒子雖不愛種花但也了解植料特性真難得,可惜無意繼承父業。椰青百佳都有賣,點會難搵。
回復

nightscrawler 發表於 2020-5-4 16:30:46 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-5-3 14:21
椰子殼皮,優點係廉價、方便、環保、但較不耐用、換料麻煩,我人生第一次把大輪花交配種嘉多利成功種到開 ...

我記得有次我買花時請教園主個仔, 他教小弟個椰殼皮有天然激素對蘭花既生長好, 之後我想係香港搵黎放係其他蘭花度試試, 但都幾難搵.
回復

nightscrawler 發表於 2020-5-4 16:27:14 |顯示全部樓層
謝謝樓主分享, 我上年都有入去買咗啲花, 食咗張牛肉乾, 佢個位好難搵位泊車...
回復

W88 發表於 2020-5-3 14:48:15 來自手機 |顯示全部樓層
psyche
因佢地冇落肥谷花,全部等佢自然開,開花率自然低。
知識增長!

今年屋企種個D花開得一般般,. 睇怕都要加肥谷谷佢!
回復

Ming36 發表於 2020-5-3 14:42:45 來自手機 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-5-3 14:21
椰子殼皮,優點係廉價、方便、環保、但較不耐用、換料麻煩,我人生第一次把大輪花交配種嘉多利成功種到開 ...

長知識了!謝謝
我把椰子殻皮換晒蘭石和樹皮加少少炭在盆底
回復

psyche 發表於 2020-5-3 14:21:43 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-5-3 00:52
請問這些是什麼植料?我舊年在園內買嗰批迷你蘭,大部份都係呢一種植料,一拆出嚟就散晒,比較老舊,我全部 ...

椰子殼皮,優點係廉價、方便、環保、但較不耐用、換料麻煩,我人生第一次把大輪花交配種嘉多利成功種到開花就係用全椰子皮。
回復

W88 發表於 2020-5-3 14:13:46 來自手機 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-5-3 14:11
你想睇花? 園子內暫時得這幾款開緊花。

咁大個花場................!
回復

psyche 發表於 2020-5-3 14:11:44 |顯示全部樓層
W88 發表於 2020-5-2 09:35
好多都係葉,想睇花多啲!

你想睇花? 園子內暫時得這幾款開緊花。

腋唇蘭

腋唇蘭

樹蘭

樹蘭

文心蘭的一種

文心蘭的一種

豆蘭

豆蘭

原種跳舞蘭

原種跳舞蘭

C. intermedia的交配種

毬蘭, 好大抽

毬蘭, 好大抽

C. intermedia

C. intermedia

腎藥蘭

腎藥蘭
WhatsApp Image 2020-05-03 at 14.08.34.jpeg
WhatsApp Image 2020-05-03 at 14.08.35.jpeg
回復

Ming36 發表於 2020-5-3 00:52:21 來自手機 |顯示全部樓層
請問這些是什麼植料?我舊年在園內買嗰批迷你蘭,大部份都係呢一種植料,一拆出嚟就散晒,比較老舊,我全部換晒
回復

W88 發表於 2020-5-2 09:35:46 來自手機 |顯示全部樓層
好多都係葉,想睇花多啲!

回復

psyche 發表於 2020-5-2 09:23:21 |顯示全部樓層

Part7

ES-0817 POT. FREE SPIRIT X BLC. MAKAHAGO 細輪黃花個類
ES-1967 Blc. Golden Zelle 淺黃交配大輪花,我都買左一棵,好平
EFO-038 BC. Yen Desire x BLC..., ES-4400
ES-3455 Gomesa recurva 人仔,好似得返一棵, 綠色小花
回復

psyche 發表於 2020-5-2 09:18:25 |顯示全部樓層

Part6

ES-1614 Lc. Jungle E1 x Epi. atropurpuraum 原來係嘉仔交樹蘭
ES-1495 Blc. Lucky strike 仲有貨
回復

psyche 發表於 2020-5-2 09:15:36 |顯示全部樓層

Part5

ES-3096-1 C. Di Pozzi Tiziano
ES-4878 C. labiata
C. skinerri

回復

freddywongdy 發表於 2020-5-1 22:54:28 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-5-1 20:40
咩叫自散種? 佢地係買外國種子返香港自己做種。

自交然後做瓶苗囉!

對瓶苗唔熟悉  發表於 2020-5-2 09:10
回復

erwong 發表於 2020-5-1 22:26:55 來自手機 |顯示全部樓層
哥哥真的有心
回復

psyche 發表於 2020-5-1 22:19:43 |顯示全部樓層

Part4

18. ES-4502-1 C. mossiae var. semi-alba
19. ES-4129-4 L. purpurata... (Semi alba...)
20. ES-1268 C. walkeriana 'alba' x C. Tiffin Bells ' Orchidglade' (重複)
21. ES-1449 Blc. Pink Diamond (重複)
22. EFO-038 BC. Yen Desire x Blc... ES-4900 or 4400??
23. ES-3242...Little Teskie x Blx. ...
回復

psyche 發表於 2020-5-1 22:13:27 |顯示全部樓層

Part3

12. ES-990541 BLC. MEN. HELEN BROWN X C. MOSCOMBE 黃底紅色插角中輪花
13. ES-4502-2 C. mossiae var. semi-alba
14. ES-4881-?? C. warneri  
15. ES-4159 C. mossiae v.... ES-0780-2
16.  ES-4159 C. mossiae v. semi-alba x self  
17. ES-3301 Blc. Mahina yahiro (重複)
回復

psyche 發表於 2020-5-1 22:07:02 |顯示全部樓層

Part2

6. ES - 4606-F Milt. (spectabilis v. mooriana x clowesii)
7. ??
8. ES-4502-1 C. mossiae var semi ...
9. ES-1632-? LC. J...
10. ES-1449 Blc. Pink Diamond
11. ES-5560, ES-1402 C. intermedia var orlata
回復

psyche 發表於 2020-5-1 21:57:38 |顯示全部樓層

Part1

1. 960138

樣: 唔知

2. ES-3301 Blc. Mahina Yahiro 'Ulii'

樣:

源: 原生蘭花網

3. 960127 (Mtssa. Olmec x ...)

4. ES-1268 C. walkeriana 'alba' x C. Tiffin Bells ' Orchidglade'

樣:

源: 萬春園個blog

5. LC. Jungle eyes x Epidendrum atropurpuraum??

回復

psyche 發表於 2020-5-1 20:40:53 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-5-1 10:51
自散種定瓶苗呢?

咩叫自散種? 佢地係買外國種子返香港自己做種。
回復