小小的室內花園 (更新: 紫陽, 櫻花, 皋月杜鵑)

作者: nwss54510 發表于 2020-3-3 12:51:31
9194 115
nwss54510 發表於 2021-3-13 12:47:09 來自手機 |顯示全部樓層
上年買的鴛鴦桜,今日就咁睇就似係花芽了啦!昨天數過最少有137個芽以上,現在有一半都裂開了,希望當中有一半係花芽黎丫!

回復

freddywongdy 發表於 2021-3-12 20:53:28 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2021-3-12 09:40
我兩年前都有係淘淘到買左兩支柴返黎, 上年就只有葉冇開花, 今年就重等緊, 我有結果就上黎同你分享下:han ...

期待!
回復

nwss54510 發表於 2021-3-12 09:43:32 來自手機 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2021-3-12 09:40
我兩年前都有係淘淘到買左兩支柴返黎, 上年就只有葉冇開花, 今年就重等緊, 我有結果就上黎同你分享下:han ...

哩張係2月27日影嘅,到現在都重係咁嘅樣

回復

nwss54510 發表於 2021-3-12 09:40:57 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-3-11 07:12
希望開好多花啦!
我見掏佬有好多種日本櫻花嘅插根株賣,
好吸引!不過驚貨不對辦,

我兩年前都有係淘淘到買左兩支柴返黎, 上年就只有葉冇開花, 今年就重等緊, 我有結果就上黎同你分享下
回復

nwss54510 發表於 2021-3-12 09:38:57 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-3-11 07:09
我有見村屋人種,比鐵絲網佢爬,
開花時同炮丈花有得揮!

我在室內種, 我都未知會唔會比個架佢爬丫, 不過佢真係生得太快了啦
回復

freddywongdy 發表於 2021-3-11 07:12:53 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2021-3-10 22:29
上年入手嘅鴛鴦桜經過幾個月冬眠後,哩星期芽點開始裂開啦!30幾40個芽點,我諗點都會有點點花掛1f6 ...

希望開好多花啦!
我見掏佬有好多種日本櫻花嘅插根株賣,
好吸引!不過驚貨不對辦,
唔知大大你有無買過呢?
回復

freddywongdy 發表於 2021-3-11 07:09:22 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2021-3-10 22:26
紫藤夠長又多嘅話,真係好靚,不過就好大棵

我有見村屋人種,比鐵絲網佢爬,
開花時同炮丈花有得揮!
回復

nwss54510 發表於 2021-3-10 22:29:17 來自手機 |顯示全部樓層
上年入手嘅鴛鴦桜經過幾個月冬眠後,哩星期芽點開始裂開啦!30幾40個芽點,我諗點都會有點點花掛

回復

nwss54510 發表於 2021-3-10 22:26:05 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-3-8 13:39
近排見好多地方都有佢花踪,
真係好靚呢!

紫藤夠長又多嘅話,真係好靚,不過就好大棵
回復

freddywongdy 發表於 2021-3-8 13:39:07 |顯示全部樓層

近排見好多地方都有佢花踪,
真係好靚呢!
回復

nwss54510 發表於 2021-3-8 11:05:30 來自手機 |顯示全部樓層
垂櫻果然要由下向上望先係最正的!

回復

nwss54510 發表於 2021-3-2 14:50:31 來自手機 |顯示全部樓層
紫藤瀑布
回復

nwss54510 發表於 2021-3-2 09:48:30 |顯示全部樓層
gita 發表於 2021-3-1 18:50
紫藤係好靚,以前有諗過種。不過見通常生得好大棵,屋企冇室外花園好難長期種。你棵紫藤大棵嗎? ...

其實我都冇諗過會種, 係我朋友說服我同佢一齊跳坑@@"

返黎時都有50CM高架啦, 現在開始出葉我都好擔心佢生太長, 我諗下星期就可以剪剪佢了, 唔可以比佢生太高太密啦
回復

nwss54510 發表於 2021-3-2 09:46:13 |顯示全部樓層
gita 發表於 2021-3-1 18:48
櫻花唔再種啦,太多紅蜘蛛,惹到其他植物,菜葉都係,繡球都被蟲整瓜,花了我好多時間精神都搞唔掂,放棄 ...

櫻花真係好惹蟲, 我個個星期都要拎佢去由頭洗到尾, 可能係咁上年又唔係太多蟲害丫
回復

gita 發表於 2021-3-1 18:50:52 來自手機 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2021-3-1 14:23
櫻花配紫藤真心好靚<span class="emoji emoji1f60d"></span>

紫藤係好靚,以前有諗過種。不過見通常生得好大棵,屋企冇室外花園好難長期種。你棵紫藤大棵嗎?
回復

gita 發表於 2021-3-1 18:48:32 來自手機 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2021-2-25 16:38
我見到呀, 你分常夏都好靚丫~ 你D櫻花又點呀?

櫻花唔再種啦,太多紅蜘蛛,惹到其他植物,菜葉都係,繡球都被蟲整瓜,花了我好多時間精神都搞唔掂,放棄算了。滅蟲太花氣力,要將所有窗台上的植物全剪掉葉,沖洗,等等,年年每月如是,已經無命。睇下花友的花一樣開心。
回復

nwss54510 發表於 2021-3-1 14:23:49 來自手機 |顯示全部樓層
櫻花配紫藤真心好靚

回復

nwss54510 發表於 2021-2-25 16:38:30 |顯示全部樓層
gita 發表於 2021-2-23 17:36
櫻花開得漂亮呢!紅杜鵑也不錯!今年少了打理花花,但也開了白色日本杜鵑「常夏」,滿意了。 ...

我見到呀, 你分常夏都好靚丫~ 你D櫻花又點呀?
回復

nwss54510 發表於 2021-2-25 15:40:19 來自手機 |顯示全部樓層
久留米杜鵑,細細朵紅花+斑葉真係好靚丫

今年年初比哩兩年凍,其他兩盆杜鵑似乎要3月先開花了啦
回復

gita 發表於 2021-2-23 17:36:18 來自手機 |顯示全部樓層
櫻花開得漂亮呢!紅杜鵑也不錯!今年少了打理花花,但也開了白色日本杜鵑「常夏」,滿意了。
回復