多肉水壺傳~#341 燦爛Orange pink

作者: lamkaicheung 發表于 2019-9-1 20:25:32
31875 350
freddywongdy 發表於 2019-9-2 09:14:57 |顯示全部樓層
集結108品種邊有難度呀?你咁多地方!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-9-2 08:59:43 來自手機 |顯示全部樓層
在續前願

在上年曾種過一棵雅樂之舞,種了很短時間就已經俾我送上黃泉路。
能夠再續前願,真的要多謝園友贈送的雅樂之舞。
回來時都有點擔心,怕再一次死係自己手上,到咗真的長出新芽,才放下緊張心情。
攝19/5/17
從外形色澤來看,她非常之有氣質有魅力的多肉,雖然現在還是很小,但已經引死人,不只外型靚,色澤更混合上陰陽奪目顏色,現在以經有幾個小側芽,等她日後長大成小樹形,就將她矯形小手術,到時來一次大變身,再p圖定放她的異彩,再呈現園友眼前,現在講幾多都沒有用,等同癡人說夢。

評分

查看全部評分

回復

lamkaicheung 發表於 2019-9-2 06:53:39 來自手機 |顯示全部樓層
浦頭
出場呢位珊瑚棒又稱之為(光棍樹),從佢外形嚟睇,佢完完全全是一件藝術品來, 不但擁有優美線條, 亦都唔需要任何嘅修飾,就已經帶有一種自然體態美。
用手輕微觸摸樹身, 質感上强中帶柔,樹身嘅表皮帶有光澤順滑,一點刺毛都沒有,是幾得意一種植物。
攝19/3/12
回來時候棵珊瑚棒已經很健康,根部都唔須要修剪,就即刻可以上盆, 妥善處理好後,將佢擺放喺光線充足明亮西斜位置,觀察咗幾個月,最終頂頭位置開始有少少新芽冒出(蒲頭),咁啱呢嗰時候又係夏天,又係佢嘅生長季,棒棒以驚人嘅速度迅速倍增,能在短短一两星期出現很大變化,最為明顯長了新葉子, 令到整棵珊瑚棒看似長出頭毛。
在上個月珊瑚棒不明因素病倒了,中幹部分出現皺皮,還有蔓延擴散即象,原本不想破壞完整曲線優美外形,但沒有辦法之下,只有選擇切除壞死部分,保留健康部份風乾再進行扦插。

評分

查看全部評分

回復

lamkaicheung 發表於 2019-9-1 23:23:07 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2019-9-1 23:05
想有108,但無地方放啦!

香港地寸金尺土是比較難!

回復

lamkaicheung 發表於 2019-9-1 23:05:46 |顯示全部樓層

諗住9月1日提早開學交暑假習作,點知手機版被遮擋,來到電腦又唔識p圖。

回復

icesea 發表於 2019-9-1 23:05:04 |顯示全部樓層
想有108,但無地方放啦!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-9-1 22:55:00 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-9-1 22:01
樓主努力。
只要有恆心,好快會成真!

很喜歡呢句押韻句!多謝晒
回復

taxitang 發表於 2019-9-1 22:01:10 |顯示全部樓層
樓主努力。
只要有恆心,好快會成真!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-9-1 21:37:45 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-1 21:12
108好易成功達到,相信唔洗半年,你一定過呢個數!

,不敢奢望半年有108,有十種已經心滿意足!
回復

小雷子 發表於 2019-9-1 21:12:06 |顯示全部樓層
108好易成功達到,相信唔洗半年,你一定過呢個數!
回復