康普茶(紅茶菇、冬菇茶)加左目錄係第一頁

作者: cklife 發表于 2010-10-18 07:37:28
76040 550
cklife 發表於 2010-10-21 15:34:03 |顯示全部樓層
如果我在家中養菌,一定俾老婆當垃圾丟掉!
如果啲女見到我飲,一定話我乜鬼都夠膽食! ...
八王爺 發表於 2010-10-21 14:52

睇到你講...我又諗起今日朋友同我講既話...佢有一個泰國客人,自己係屋企會醃咸蛋、做酵素清潔液,個女似乎好唔中意佢咁樣做...
我朋友去佢屋企,佢用新鮮香草沖茶比我朋友飲,佢個女同我朋友講...[你真係飲架...飲死你呀!]....

我朋友答佢....[你飲多D汽水啦...你死得快過我呀...]

依家D後生女真係....一D面都唔留番比媽咪...

--------------

老公話我成日攪埋D怪野.....識埋D怪人....我話佢...你咪係其中一個怪人囉....佢答番我...係呀...因為我專收集怪人係我身邊...依個咪我怪既地方囉....
回復

cklife 發表於 2010-10-21 16:23:10 |顯示全部樓層
回復

cklife 發表於 2010-10-21 17:12:53 |顯示全部樓層
有朋友問,點份享菇菇比人,今日影低左我用既方法。

首先比隻菇大家望下...係咪有D似花膠呢...

面白D....大家睇到佢崩左一忽,因為液體有氣要跑出黎,形成左個氣泡,所以個氣泡位置崩左...朋友話得閒搖下佢等佢D氣跑上去,咁隻菇菇就會又圓又靚架喇..

個底啡啡地,大家見到好似烏糟左既啡啡野係菌絲黎架。

當然比大家前為好左好睇我會用冷開水洗洗佢,大家份比人可以唔洗架。

樽呢,之前己經用凍水洗過,再用滾水淥下佢,跟住放一陣等個樽涷番先。
為左運輸方便,我將菇菇剪成條狀,一隻菇分四份,每樽一份。

跟住裝D菇菇茶入樽....咁就可以比人架喇(茶唔好全滿,要留番D位比佢谷氣)

============
唔係個個人有磅....我用依隻片糖,每次大約用三條...

評分

查看全部評分

回復

小白 發表於 2010-10-21 17:16:34 |顯示全部樓層

面白D ...
cklife 發表於 2010-10-21 17:12

我以為係用黃糖 (沙糖)

菇... 好似海浙
回復

貓后 發表於 2010-10-21 17:16:55 |顯示全部樓層

面白D ...
cklife 發表於 2010-10-21 17:12

嘩,你好細心丫
回復

jeffiau 發表於 2010-10-21 17:16:58 |顯示全部樓層
你個套餐好正,
我呢D事業型巴絲都好想每朝整番個
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-21 17:26:48 |顯示全部樓層
睇到你講...我又諗起今日朋友同我講既話...佢有一個泰國客人,自己係屋企會醃咸蛋、做酵素清潔液,個 ...
cklife 發表於 2010-10-21 15:34

哈哈哈哈~~~~笑到卡卡聲~~~~add7icon
回復

cklife 發表於 2010-10-21 17:53:45 |顯示全部樓層
我以為係用黃糖 (沙糖)

菇... 好似海浙
小白 發表於 2010-10-21 17:16

係架...原著係用黃沙糖架....不過我習慣咩都用片糖之嘛...
不過黃砂糖唔好用太古果隻...會甩色架...上次醃野嚇死我...之後就改晒用片糖喇...
回復

N-Blythe 發表於 2010-10-21 17:54:20 |顯示全部樓層
圖文兼備,解釋詳盡 _016 -a.gif
回復

cklife 發表於 2010-10-21 17:55:43 |顯示全部樓層
哈哈哈哈~~~~笑到卡卡聲~~~~
jellyfishy 發表於 2010-10-21 17:26

我朋友你都識架...佢講幾多笑話我聽架....
回復

cklife 發表於 2010-10-21 17:57:01 |顯示全部樓層
你個套餐好正,
我呢D事業型巴絲都好想每朝整番個
jeffiau 發表於 2010-10-21 17:16

其實都幾方便,一次整定一大堆.....朝日趕唔切食咪拎番公司囉...番到去用個水杯放舊冰凍左既粥落去,加少少熱水,放入微波爐度釘番就食得囉....
回復

SSL200507 發表於 2010-10-21 18:48:44 |顯示全部樓層
回復 168# cklife

Is that one for 豆腐花 better?
回復

小白 發表於 2010-10-21 19:09:29 |顯示全部樓層
係架...原著係用黃沙糖架....不過我習慣咩都用片糖之嘛...
不過黃砂糖唔好用太古果隻...會甩色架... ...
cklife 發表於 2010-10-21 17:53

好彩你講 "太古果隻...會甩色架"... 我正想用

原竹庶糖... 得唔得呢
回復

cklife 發表於 2010-10-21 19:21:15 |顯示全部樓層
回復  cklife

Is that one for 豆腐花 better?
SSL200507 發表於 2010-10-21 18:48

個人口味啦..有D人反而係中意用白糖水多D...
回復

cklife 發表於 2010-10-21 19:22:51 |顯示全部樓層

小白 發表於 2010-10-21 19:09

上次我用黎醃青梅呀....佢溶時睇到甩色,個糖原本係冰糖色,佢染到黃糖色....係個樽度甩左色....我先睇到....
回復

cklife 發表於 2010-10-21 19:25:04 |顯示全部樓層

小白 發表於 2010-10-21 19:09

唔知呀....其實有糖比D菌食就得架喇....不過個個都話白砂糖唔好..所以先用黃砂糖囉.....用黃砂糖快溶嘛.....

原竹庶糖應該都得既....你用得安心就得啦...
回復

小白 發表於 2010-10-21 21:03:36 |顯示全部樓層
唔知呀....其實有糖比D菌食就得架喇....不過個個都話白砂糖唔好..所以先用黃砂糖囉.....用黃砂糖快溶嘛.. ...
cklife 發表於 2010-10-21 19:25

知道...  唔該哂你同公主呀... 明天可以開工啦 add14icon

Lipxxx 茶包 (100包), 華 x 超市 $36.9... 平平平 add7icon
回復

muitau 發表於 2010-10-22 15:34:06 |顯示全部樓層
睇到你講...我又諗起今日朋友同我講既話...佢有一個泰國客人,自己係屋企會醃咸蛋、做酵素清潔液,個 ...
cklife 發表於 2010-10-21 15:34

我識得好多人都係咁架,佢地對自制既野無乜好感,比如自家制蛋糕點心,佢地覺得好烏糟,硬係覺得街買果啲先至係乾淨/食得.
diy護膚品佢地直頭避之則吉 , 我只可以講句人各有志.
回復

cklife 發表於 2010-10-22 17:33:32 |顯示全部樓層
我識得好多人都係咁架,佢地對自制既野無乜好感,比如自家制蛋糕點心,佢地覺得好烏糟,硬係覺得街買果啲先至 ...
muitau 發表於 2010-10-22 15:34

哈...我老公同我細妹都係咁架...尤其係細妹...佢乜野都要用漂白水抺架....佢覺得咁先乾淨.....
我見到佢咁樣,反而好驚.......因為我對化學野幾敏感架....我妹去旅行要去日本,去過一次泰國話好污糟,好驚街邊D野食...去日本呢...落車去厠所都會買個垃圾筒上車.....中意日本中意到暈...

我老公都係因為皮膚敏感唔用得一般賣既野,先用我整果d...係迫於無奈囉....

真係人各有志....

不過我諗最大問題都係我唔肯裝飾囉...如果我肯用原料既十倍錢黎做裝飾性既野,佢地會十分歡迎架.....不過到時屋企就一大堆包裝物品囉......
又肯用漂白水漂到D 用具白雪雪...佢地會變得好受落架....

========

我老公既理論係,日本妹你明知佢胸假、鼻假、眼假....但你都會係中意一個靚既日本妹,而唔會中意一個醜既無改裝日本妹囉....

我唯有接受佢同我喜好上既分別囉.....

所以我地一屋兩制,大家畫左分區架喇.....
回復

cklife 發表於 2010-10-22 17:57:48 |顯示全部樓層
題一題大家....

唔好用洗潔精洗個玻璃樽呀...洗完怕d菌生唔到呀.....

我之前整乳酪,個鐘點唔記我叫過佢唔好用洗潔精,洗我用黎整乳酪既盒,佢用完洗潔精後個盒後點都養唔生乳酪菌呀...我又滾水淥又用醋煲都洗唔甩痴係盒上既洗潔精呀...

(從果次之後我屋企再無洗潔精依樣野存在)

------------------------------------------------

另外....公主、小寶、小白...

比你地果舊皂糊係液體皂黎架,係清潔家居用架,你地用少少熱水開左佢,我諗1:1度喇,放一晚等佢溶左,加一茶匙梳打粉落去,裝係樽.....可以要黎洗碗、洗爐頭、洗地、洗厠所等等....

但唔用得係人身上,因為係100%椰子油做....好去油架....
回復