康普茶(紅茶菇、冬菇茶)加左目錄係第一頁

作者: cklife 發表于 2010-10-18 07:37:28
76029 550
cklife 發表於 2010-10-20 16:10:55 |顯示全部樓層
但其實看了這麼久都不太明.
有層模在面,那點倒入面D茶出黎?
jeffiau 發表於 2010-10-20 14:49

個菌膜係浮架....我用個好似湯売既野畢出黎....一般係裝入膠樽(唔可以用蒸餾水樽),放係雪櫃。我自己就用玻璃水瓶...呢人地裝湅滾水果D呢...裝起佢,每日倒一杯出黎飲。
回復

cklife 發表於 2010-10-20 16:17:35 |顯示全部樓層
回復  cklife

That is I can keep the new on top of old ones and add new tea.  But do we have t ...
SSL200507 發表於 2010-10-20 15:05

死喇...查完字典都唔係好明添.....
有無人翻譯呢....我唔係好明佢問乜呀.....

係咪問用細D樽得唔得呀?  如果用細D樽就要好多幾個,計夠一星期用量,我估應該得既....每個樽面都會有一隻菇生出黎架....

斷估係問依樣.....
回復

jeffiau 發表於 2010-10-20 16:24:58 |顯示全部樓層
死喇...查完字典都唔係好明添.....
有無人翻譯呢....我唔係好明佢問乜呀.....

係咪問用細D樽得唔得 ...
cklife 發表於 2010-10-20 16:17

SSL200507巴絲是想問以下2條問題:

1. D茶飲曬後, 要即刻加茶丫? 定D菌都可以留低o係個樽一陣先, 然後在需要時才加茶??

2. 想知如何將新的真菌分享他人。

SSL200507巴絲, 我希望無譯錯啦
回復

SSL200507 發表於 2010-10-20 16:33:02 |顯示全部樓層
回復 123# jeffiau

Yes, you are right, Madam.  add11icon

I still cannot find a software to type chinese in my computer at home/office.  Sorry for all the trouble created.  
回復

jeffiau 發表於 2010-10-20 16:38:14 |顯示全部樓層
回復  jeffiau

Yes, you are right, Madam.   

I still cannot find a software to t ...
SSL200507 發表於 2010-10-20 16:33

客氣啦巴絲, 我都看得明的英文, 就全香港95%的人都明白, 一點也不麻煩呢,
CK也只是怕有誤會才問多次了吧,你說話太客氣呢~~

PS. 我想問點解你叫我Madam的?
回復

cklife 發表於 2010-10-20 16:50:33 |顯示全部樓層
SSL200507巴絲是想問以下2條問題:

1. D茶飲曬後, 要即刻加茶丫? 定D菌都可以留低o係個樽一陣先, 然後在 ...
jeffiau 發表於 2010-10-20 16:24

1. D茶飲曬後, 要即刻加茶丫? 定D菌都可以留低o係個樽一陣先, 然後在需要時才加茶??

通常培養一星期後,我就將D培養好既茶液放係另一個地方備用,一般係裝入水樽放係雪櫃。或好似我咁用玻璃水壼放係室溫。咁將D茶倒出黎時會留低部份茶液浸住隻菇,一來隻菇無咁易死,二來再加茶後隻新菇會生得快D。
裝晒出黎最好即刻加茶喇,因為培養要一星期嘛..唔即刻加茶,咁你到期咪無野飲囉。但因為有少少茶液浸住隻菇,咁你新既茶如果仲係好熱,放多一日半日隻菌都唔會死既。

2. 想知如何將新的真菌分享他人。
要分享菌,只需要用容器裝住隻新菌,再加少少茶液浸住佢就可以拎比人。
另外,其實就咁用玻璃樽裝住茶液,一星期後茶面都會有一隻新菇長出黎,我分享菌母係想你地快D有得飲....如果只係分享茶液...咁等佢出菇要一星期...再放入大樽等佢大量繁殖到夠飲又一星期,咪要兩星期先可以有得飲囉。

依張圖前面個樽就係將D茶裝左入樽,但新既茶又未放涼,就係咁樣,等新茶放涼左就可以加入去。

依個水壼1.7公升,我用兩個剛剛好,可以將茶液倒入兩個水壼,咁原來個樽就可以再加茶放一星期喇。
依個呢...每日倒一杯出黎飲咪好方便囉。冬天到喇..唔飲雪湅既野。
回復

cklife 發表於 2010-10-20 16:52:34 |顯示全部樓層
客氣啦巴絲, 我都看得明的英文, 就全香港95%的人都明白, 一點也不麻煩呢,
CK也只是怕有誤會才問多次了吧, ...
jeffiau 發表於 2010-10-20 16:38

係因為我英文屎呀....讀到中三英文一直零雞蛋....三十歲人先去考埋個會考...英文原封不動...老死不相往來...
回復

jeffiau 發表於 2010-10-20 16:56:50 |顯示全部樓層
係因為我英文屎呀....讀到中三英文一直零雞蛋....三十歲人先去考埋個會考...英文原封不動...老死不相往來 ...
cklife 發表於 2010-10-20 16:52

CK你別這樣說啦, 我會考都不合格的, 政府工乜工考不到,
到現在常常被追索番我會考無合格,
但我連考都不想去考...
過了今年就連諗都唔駛諗啦,yeah(有少少開心)

其實只是SS巴絲他用了很有禮的曲線詢問,你才看不慣了吧^^
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-20 17:03:40 |顯示全部樓層
開完個好長的會回來... 嘩~~ 呢個post真係熱鬧~ ck 你真係好人又細心又有耐性~
睇下我有無野可以幫手?
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-20 17:11:05 |顯示全部樓層
回復  cklife
    That is I can keep the new on top of old ones and add new tea.  But do we have to add immediately or we can keep the fungus in small quantity red tea for certain period of time (without new gungus generating) then add tea when required.   

Please advise how to move the new fungus to share with people.
SSL200507 發表於 2010-10-20 15:05

等我幫下手,希望無解錯畫,大意應該係:
意思係咪新菇會在舊菇上生長.
但我地洗唔洗好快就加茶和糖,還是我地可以用少少紅糖茶養住隻老菇一段時間,想幾時加茶就加茶,隻老菇都唔會死?和呢個情況下仲會唔會再生菇?
請講解一下如何由個樽度拿隻菇出來,分享給別人?(水母加插:隻菇可以撕開,佢能自行分裂繼續長菇的~)
回復

N-Blythe 發表於 2010-10-20 17:13:09 |顯示全部樓層
回復 109# cklife

CK, 謝謝你的愛心分享啊!
玻璃樽已有了
我用右面的樽可以嗎?( 是否太大??)
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-20 17:13:20 |顯示全部樓層

通常培養一星期後, ...
cklife 發表於 2010-10-20 16:50

ck你都解釋晒~~ 嘩~ 我好想隻菇快高長大~~~ 好心急~~~
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-20 17:14:53 |顯示全部樓層
回復  cklife

CK, 謝謝你的愛心分享啊!
玻璃樽已有了
我用右面的樽可以嗎?( 是否太大??)
...
N-Blythe 發表於 2010-10-20 17:13

你和我一樣咁心急~~ 
搶答:
5L 樽,如果之前用過的話,記得洗到乾乾淨淨,唔可以有油和其他菌,否則好易養死隻菇種. (希望我答啱~~)
回復

SSL200507 發表於 2010-10-20 17:32:05 |顯示全部樓層
回復 131# N-Blythe

All inside is fungus or eggs and we have to put that much inside?  Is 5L bottle good enough for making 3L for use in one weeks time?  
回復

SSL200507 發表於 2010-10-20 17:33:34 |顯示全部樓層
回復 125# jeffiau

Your cat sleeps like a lady.  

Should I call you "SIR".  
回復

jeffiau 發表於 2010-10-20 17:34:54 |顯示全部樓層
回復  jeffiau

Your cat sleeps like a lady.   

Should I call you "SIR".
SSL200507 發表於 2010-10-20 17:33

我隻cat的確是a lady,呵呵
回復

SSL200507 發表於 2010-10-20 17:44:14 |顯示全部樓層
一號戒備信號!
回復

N-Blythe 發表於 2010-10-20 17:44:47 |顯示全部樓層
回復 133# jellyfishy

謝謝搶答    1_.gif
較安全處理:-
玻璃樽,需用熱水過一過內部,自然風乾
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-20 17:48:12 |顯示全部樓層
回復  N-Blythe

All inside is fungus or eggs and we have to put that much inside?  Is 5L bottl ...
SSL200507 發表於 2010-10-20 17:32

N小姐用的樽只是sample, 養菇不用放蛋呀其他東西呀~~
回復

N-Blythe 發表於 2010-10-20 17:58:29 |顯示全部樓層
回復 139# jellyfishy

係呀,只是樽的樣辦 Size ,前用作浸梅酒、浸咸蛋之用 ,與DIY康普茶(紅茶菇、冬菇茶)無關架   105.gif
回復